Boala ficatului gras (stenoza hepatica) creste riscul dezvoltarii COVID-19 in forma severa

Sursa News Medical

Daca acest articol mi-a raspuns la o intrebare, ce fac cu el?
Il trimiteti mai departe cunoscutilor si necunoscutilor prin email, Facebook, Twitter sau Whatsapp.

Cercetatorii afirma ca persoanele cu stenoza hepatica prezinta un risc de doua ori mai mare sa dezvolte COVID-19 in forma grava.

Studiul, realizat de echipe din BioBank Marea Britanie si o companie de diagnostic imagistic, Perspectum, a analizat peste 42.000 de scanari hepatice.

Una dintre cele mai interesante observatii a aratat ca obezitatea in sine nu mareste riscul de complicatii severe ale coronavirusului, asa cum s-a sugerat in unele din constatarile anterioare.

Ceea ce determina aparitia unui potential risc la o persoana este un procent mai mare de 10% de grasime hepatica. Persoanele care au mai putin de 5% grasime hepatica nu prezentau niciun risc.

Cu toate acestea, datele colectate de BioBank Marea Britanie au indicat faptul ca una din noua persoane are mai mult de 10% grasime in ficat, ceea ce face ca aceste persoane sa necesite internare in spital cauza de COVID-19.

Ficatul gras poate fi o boala silentioasa

Dr Matt Kelly, autorul principal al cercetarii, a declarat: ,,Ficatul gras poate fi o boala silentioasa si daca am sti cine o are, am putea supraveghea cu mai multa atentie aceste persoane. Nu numai ca am putea dezvolta o politica de monitorizare pentru acest grup, dar ne-ar putea ajuta, de asemenea, sa luam masuri, cum ar fi dieta si stilul de viata, pentru diminuarea factorilor efectivi de risc. „

Dr. Aseem Malhotra, un renumit cardiolog, specialist in sanatatea bazata pe dieta, a declarat: ,,Este din ce in ce mai clar ca excesul de grasime corporala pentru multe persoane, chiar si pentru cei care au un index al masei corporale (IMC) normal, este un factor de risc semnificativ de dezvoltare a unor complicatii ale COVID-19.

,,Ficatul gras este una dintre cele mai timpurii manifestari ale unei alimentatii si unui stilului de viata necorespunzator, iar acest lucru este determinat in principal de dietele bogate in carbohidrati si zahar. Mesajul este clar. Scoateti glucidele rafinate din alimentatie.”

Profesorul Stephen Ryde, consilier medical la British Liver Trust (Trustul pentru Sanatatea Ficatului) a adaugat: ,,Stim ca diabetul si hipertensiunea arteriala cresc riscul de complicatii ale coronavirusului.

,,Se pare ca ficatul gras ar putea fi, de asemenea, un factor de risc. Daca acest studiu este aprofundat, ar putea ajuta la extinderea politicii de ingrijire a sanatatii si la aceast gen de populatie care prezinta risc ridicat. „

Etichete: / / / / / /

Sursa News Medical

Pe acelasi subiect:


Cum pot persoanele diabetice sa-si imbunatateasca circulatia sanguina la nivelul picioarelor?

Care sunt simtomele piciorului diabetic?

Cum tratam singuri carceiele sau crampele musculare

Durerea de picioare: tipuri, cauze și tratament la domiciliu (II)

Durerea de picioare: tipuri, cauze si tratament la domiciliu (I)

Asociatia Acces la Sanatate © 2024

Toate informatiile disponibile pe portalul Diabet AZ sunt furnizate in scop strict educational. Aceste informatii nu vor fi utilizate pentru autodiagnostic sau tratament pentru nicio problema de sanatate. Aceste informatii NU INLOCUIESC CONSULTATIA EFECTIVA si NU CONSTITUIE OPINIE MEDICALA.
Aceste informatii pot sa nu fie adecvate situatiei medicale pe care o are utilizatorul. Cu toate ca articolele redactate de medici se bazeaza pe experienta medicala a acestora si pe literatura de specialitate nu garantam acuratetea lor si nici adecvarea cu situatia medicala specifica a utilizatorului.
Mai multe despre Termenii si conditiile de utilizare a site-ului aici.
Contact rapid

Contacteaza un profesionist in sanatate

Processing...
Thank you! Your subscription has been confirmed. You'll hear from us soon.
Newsletter Diabet-AZ
ErrorHere