Care sunt simtomele piciorului diabetic?

Sursa News Medical

Daca acest articol mi-a raspuns la o intrebare, ce fac cu el?
Il trimiteti mai departe cunoscutilor si necunoscutilor prin email, Facebook, Twitter sau Whatsapp.


Depindem de picioarele noastre pentru a ne deplasa catre si dinspre destinatii mai indepartate sau mai apropiate, zilnic. De la jogging, plimbari cu cainele la o distanta de cativa pasi, picioarele ne sunt ajutoare indispensabile. In onoarea Lunii Sanatatii Piciorului, am dori sa va incurajam sa va opriti si sa va ganditi la importanta pe care o joaca picioarele in viata noastra de zi cu zi si la necesitatea pastrarii lor intr-o stare de sanatate perfecta.

Ingrijirea corespunzatoare a picioarelor ar trebui sa fie o preocupare majora pentru oamenii de toate varstele si in mod special pentru cei diagnosticati cu diabet. Diabetul poate afecta sanatatea picioarelor si expune pacientii diabetici la un risc mai mare de complicatii. Prin controlul diabetului, pacientii isi pot mentine picioarele sanatoase in viitor!

De ce si cum afecteaza diabetul sanatatea picioarelor

Necontrolat, diabetul poate provoca o serie de complicatii, inclusiv probleme de sanatate ale picioarelor. Daca diabetul nu este tratat corect, poate provoca neuropatie sau leziuni ale nervilor la nivelul picioarelor, numita neuropatie. Neuropatia este o pierdere a senzatiei de caldura, frig sau durere la nivelul membrelor inferioare. Pierderea senzatiei poate diminua simtirea leziunilor, cum ar fi arsura din nisipul fierbinte sau basicile cauzate de incaltamintea neadecvata. Daca este lasata netratata, chiar si cea mai mica leziune poate duce la complicatii majore, precum infectii grave si chiar amputatie.

Diabetul afecteaza, de asemenea, circulatia sangelui in intregul corp. Aceasta deficienta a fluxului sanguin ingreuneaza vindecarea leziunilor. Daca piciorul sufera o vatamare si nu exista un flux sanguin normal care sa ajute la vindecarea ranii, exista riscul ca tesutul sa dezvolte necroza, sau sa moara si, in cele din urma, sa devina gangrena. Pentru a opri raspandirea gangrenei, tesutul mort trebuie indepartat complet. In cazuri grave, se recurge la amputatie pentru a indeparta un deget de la picior, laba piciorului sau portiuni din picior afectate de gangrena. Cu o ingrijire si un tratament adecvat, acest lucru poate fi prevenit.

Simtome ale problemelor piciorului diabetic

Observarea precoce a semnalelor de avertizare ale potentialelor probleme ale piciorului este extrem de importanta. Aceste probleme pot aparea la oricine, dar diabeticii prezinta un risc mai mare de dezvoltare a unor complicatii grave, datorate proastei circulatii a sangelui. Iata cateva semne care nu trebuie ignorate cand vine vorba de sanatatea picioarelor:

  • picioare umflate;
  • schimbari de culoare a pielii;
  • senzatie de arsura sau furnicaturi;
  • lipsa de senzatie in picioare;
  • amorteala in degetele de la picioare;
  • unghii incarnate;
  • leziuni care se vindeca greu;
  • leziuni intre degetele de la picioare;
  • basici;
  • diformitati;
  • negi plantari pe talpile picioarelor (umflaturi de culoarea pielii, cu pete intunecate);
  • bataturi;
  • calusuri;
  • picior de atlet;
  • pierderea pilozitatii pe picioare;

Daca observati unul din aceste simptome, contactati imediat medicul. Orice intarziere poate reprezenta un risc de dezvoltare a unor complicatii si probleme de sanatate.

Acest articol este realizat cu sprijinul:

Etichete: / / / / / / /

Sursa News Medical

Pe acelasi subiect:


Cum pot persoanele diabetice sa-si imbunatateasca circulatia sanguina la nivelul picioarelor?

Care sunt simtomele piciorului diabetic?

Cum tratam singuri carceiele sau crampele musculare

Durerea de picioare: tipuri, cauze și tratament la domiciliu (II)

Durerea de picioare: tipuri, cauze si tratament la domiciliu (I)

Asociatia Acces la Sanatate © 2024

Toate informatiile disponibile pe portalul Diabet AZ sunt furnizate in scop strict educational. Aceste informatii nu vor fi utilizate pentru autodiagnostic sau tratament pentru nicio problema de sanatate. Aceste informatii NU INLOCUIESC CONSULTATIA EFECTIVA si NU CONSTITUIE OPINIE MEDICALA.
Aceste informatii pot sa nu fie adecvate situatiei medicale pe care o are utilizatorul. Cu toate ca articolele redactate de medici se bazeaza pe experienta medicala a acestora si pe literatura de specialitate nu garantam acuratetea lor si nici adecvarea cu situatia medicala specifica a utilizatorului.
Mai multe despre Termenii si conditiile de utilizare a site-ului aici.
Contact rapid

Contacteaza un profesionist in sanatate

Processing...
Thank you! Your subscription has been confirmed. You'll hear from us soon.
Newsletter Diabet-AZ
ErrorHere