Cate ore ar trebui sa doarma un diabetic?

Sursa News Medical

Daca acest articol mi-a raspuns la o intrebare, ce fac cu el?
Il trimiteti mai departe cunoscutilor si necunoscutilor prin email, Facebook, Twitter sau Whatsapp.

Durata somnului anticipeaza riscul de deces pentru diabetici si hipertensivi

Un nou studiu pe un esantion de 1.600 de adulti a descoperit ca persoanele cu hipertensiune arteriala sau diabet de tip 2 prezentau un risc mai mare de deces cauzat de un accident vascular cerebral sau o boala de inima daca dormeau mai putin de 6 ore pe noapte.

Diabetul zaharat de tip 2 si hipertensiunea arteriala sunt afectiuni foarte des intalnite in intreaga lume.

Desi exista metode verificate pentru gestionarea lor, aceste afectiuni pot creste riscul ca o persoana sa dezvolta boli de inima si sa suferi un accident vascular cerebral.

Recent, un studiu aparut intr-o revista americana de specialitate a subliniaza ca somnul poate juca un rol semnificativ pentru persoanele care sufera de diabet tip 2 sau hipertensiune.

„Studiul nostru sugereaza ca un somn normal poate fi un factor protector pentru unele persoane cu aceste afectiuni si riscuri”, spune autorul principal al studiului.

„Cu toate acestea,” avertizeaza el, „sunt necesare cercetari suplimentare pentru a vedea daca imbunatatirea si cresterea duratei somnului prin terapii medicale sau comportamentale, pot reduce riscul de moarte timpurie.”

Durata scazuta a somnului este „un factor de risc util?”

Intr-un studiu nou, o echipa de cercetatori au analizat datele a 1.654 de participanti – 52,5% dintre ei fiind femei – cu varste cuprinse intre 20 si 74 de ani.

Cercetatorii au impartit participantii in doua categorii in functie de riscul cardio-metabolic. Participantii dintr-un grup aveau hipertensiune arteriala in stadiul 2 sau diabet de tip 2, in timp ce subiectii din celalalt grup au fost diagnosticati sau au urmat un tratament pentru boli de inima sau accident vascular cerebral.

Mai mult, cercetatorii au avut acces la datele privind durata de somn a participantilor, acestia fiind de acord cu o evaluare a duratei somnului, 1 noapte intr-un laborator special amenajat. De asemenea, au avut acces la documentele referitoare la decese si documentatia asociata din 1992 pana in 2016.

Analiza echipei a relevat faptul ca dintre cele 512 persoane care au murit pana in 2016, aproximativ doua cincimi au murit din cauze care aveau lgatura cu boli de inima sau accident vascular cerebral, in timp ce aproape un sfert au decedat dupa ce au fost diagnosticati cu cancer.
Ceea ce a atras atentia cercetatorilor a fost faptul ca, in randul persoanelor care aveau hipertensiune arteriala sau diabet de tip 2, riscul de deces cauzat de boli cardiace sau accident vascular cerebral a fost de doua ori mai mare la cei care dormeau mai putin de 6 ore pe noapte, decat la cei care dormeau timp de 6 ore sau mai mult.

Persoanele care sufereau de una dintre aceste doua afectiuni si care au dormit mai mult, riscul de moarte prematura nu a fost semnificativ

In plus, participantii din grupul cu boli cardiace si accident vascular cerebral, care au dormit mai putin de 6 ore pe noapte, inregistrau un risc de trei ori mai mare de a deceda din cauza cancerului.

„Am dori sa vedem modificari de politica, astfel incat testele de somn si studiile privind somnul sa devina o parte integranta a sistemelor noastre de asistenta medicala. O mai buna identificarea a persoanelor cu probleme specifice somnului ar putea duce la o imbunatatire a preventiei, la abordari de tratament mai eficiente, rezultate mai bune pe termen lung si diminuarea asistentei medicale „, sugereaza grupul de cercetatori.

In timp ce aceasta cercetare intareste dovezile existente despre faptul ca somnul joaca un rol crucial in mentinerea sanatatii si bunastarii fizice si psihice, autorii studiului recunosc ca analiza lor actuala are unele limitari.

Limitarea principala, observa ei, este faptul ca au avut acces doar la date privind durata somnului pe perioada unei singure nopti.

Deoarece datele proveneau din observatii de laborator, acestia avertizeaza ca exista posibilitatea ca tipurile normale de somn ale participantilor la studiu sa fi fost diferite decat de obicei, deoarece se aflau intr-un mediu necunoscut.

„Cu toate acestea, conexiunile depistate pentru celelalte cauze de deces non-cardiovasculare si cerebrovasculare au avut raporturile de risc asteptate si au oferit incredere cu privire la fiabilitatea si validitatea descoperirilor noastre”, sustin autorii in studiului.

Etichete: / / / / / / /

Sursa News Medical

Pe acelasi subiect:


Cum pot persoanele diabetice sa-si imbunatateasca circulatia sanguina la nivelul picioarelor?

Care sunt simtomele piciorului diabetic?

Cum tratam singuri carceiele sau crampele musculare

Durerea de picioare: tipuri, cauze și tratament la domiciliu (II)

Durerea de picioare: tipuri, cauze si tratament la domiciliu (I)

Asociatia Acces la Sanatate © 2024

Toate informatiile disponibile pe portalul Diabet AZ sunt furnizate in scop strict educational. Aceste informatii nu vor fi utilizate pentru autodiagnostic sau tratament pentru nicio problema de sanatate. Aceste informatii NU INLOCUIESC CONSULTATIA EFECTIVA si NU CONSTITUIE OPINIE MEDICALA.
Aceste informatii pot sa nu fie adecvate situatiei medicale pe care o are utilizatorul. Cu toate ca articolele redactate de medici se bazeaza pe experienta medicala a acestora si pe literatura de specialitate nu garantam acuratetea lor si nici adecvarea cu situatia medicala specifica a utilizatorului.
Mai multe despre Termenii si conditiile de utilizare a site-ului aici.
Contact rapid

Contacteaza un profesionist in sanatate

Processing...
Thank you! Your subscription has been confirmed. You'll hear from us soon.
Newsletter Diabet-AZ
ErrorHere