Ce bauturi are voie sa consume o persoana cu diabet zaharat

Redactia Diabet-AZ | Rubrica: Alimentatie diabet | 29 august 2018

Daca acest articol mi-a raspuns la o intrebare, ce fac cu el?
Il trimiteti mai departe cunoscutilor si necunoscutilor prin email, Facebook, Twitter sau Whatsapp.

Atunci cand vorbim despre dieta echilibrata includem si bauturile, nu doar alimentele. In consecinta, nu trebuie uitat faptul ca anumite bauturi pe care le consumi pot avea un efect negativ asupra, dar mai ales asupra glicemiei.

Sa nu uitam faptul ca toate caloriile din bauturi se adauga la cele consumate din alimentele consumate de o persoana si in felul acesta are loc o crestere in greutate. De aceea, mai ales in cazul persoanelor diagnosticate cu diabet zaharat, consumul de lichide trebuie sa tina seama de cantitatea de calorii, continutul de nutrienti esentiali, efectele benefice sau cele negative pe care anumite bauturi le au asupra organismului. In consecinta, pentru hidratare, cel mai bine este sa se consume doar apa. Necesarul de lichide este in functie de compozitia dietei, de activitatea fizica pe care o sustine persoana in cauza dar si de anotimp, deoarece sunt situatii in care organismul pierde mai multe lichide decat in mod obisnuit, de aceea este necesara o suplimentare a lichidelor. Atunci cand exista o stare de boala, sau cand vorbim despre o viitoare mamica, clar va fi necesara o suplimentare a lichidelor consumate intr-o zi pentru a se evita deshidratarea.

Evita bauturile carbogazoase

Evita bauturile zaharoase precum este sucul obisnuit, bauturile din fructe, bauturile energizante, ceaiul indulcit. Toate acestea duc la cresterea nivelului de glucoza din sange si pot contine cateva sute de calorii într-o singura portie.

Este permis consumul de ceai si cafea neindulcite

Ceaiul neindulcit contine foarte putine calorii si carbohidrati si pot face parte dintr-o dieta sanatoasa.

Poti sa bei cafea simpla, neindulcita. Este indicat sa nu utilizezi smantana, zahar, frisca sau alte creme, deoarece acestea contin calorii si carbohidrati, iar consumul lor poate avea impact asupra nivelului de zahar din sange. Cu toate acestea, beneficiile cafelei in cazul persoanelor cu diabet zaharat sunt încă contradictorii. Mai exact, sunt studii care sustin ca un consum de cafea poate juca un rol important în prevenirea diabetului de tip 2, iar altele consideră că aportul de cafea poate creste zahar din sange pe termen scurt. De asemenea, persoanele cu diabet zaharat tip 1 pot observa o crestere a glicemiei dupa ce consuma cafea. În concluzie, sunt necesare mai multe studii cu privire la beneficiile cafelei la persoanele cu diabet zaharat.

Lapte cu moderatie

Atunci cand bei lapte, alege obligatoriu unul cu un continut scazut de grasime 1% sau fara grasimi si nu uita sa-l incluzi in planul de masa. O ceasca de lapte fara grasimi asigura aproximativ 12 grame de carbohidrati, 80 de calorii, calciu si vitamina D.

Atentie la alcool!

Cantitati moderate de alcool – pana la o bautura pe zi pentru femei, pana la doua bauturi pe zi pentru barbati – maresc eficienta insulinei la obtinerea de glucoza in interiorul celulelor. Sunt studii care indica faptul ca un consum moderat de alcool reduce riscul de diabet de tip 2. Atentie! In acelasi timp timp un consum exagerat de alcool duce la cresterea riscului de diabet zaharat.

Etichete: / / / / / / /

Pe acelasi subiect:


Este laptele asa de sanatos pe cat credem?

Cincisprezece beneficii ale sucului de rodie pentru sanatate

Cand si de ce se mareste cantitatea de insulina?

Ce aliment / ingredient sa evitam sau ce combinatii alimentare?

Sucurile din fructe si diabetul zaharat

Asociatia Acces la Sanatate © 2024

Toate informatiile disponibile pe portalul Diabet AZ sunt furnizate in scop strict educational. Aceste informatii nu vor fi utilizate pentru autodiagnostic sau tratament pentru nicio problema de sanatate. Aceste informatii NU INLOCUIESC CONSULTATIA EFECTIVA si NU CONSTITUIE OPINIE MEDICALA.
Aceste informatii pot sa nu fie adecvate situatiei medicale pe care o are utilizatorul. Cu toate ca articolele redactate de medici se bazeaza pe experienta medicala a acestora si pe literatura de specialitate nu garantam acuratetea lor si nici adecvarea cu situatia medicala specifica a utilizatorului.
Mai multe despre Termenii si conditiile de utilizare a site-ului aici.
Contact rapid

Contacteaza un profesionist in sanatate

Processing...
Thank you! Your subscription has been confirmed. You'll hear from us soon.
Newsletter Diabet-AZ
ErrorHere