Sursa News Medical
Multe persoane includ laptele in dieta lor, dar putini respecta doza zilnica recomandata. Expertii ne indeamna acum sa regandim aceste recomandari si ne explica de laptele ar putea sa nu fie atat de sanatos pe cat credem.
Conform cercetarilor recente, este posibil ca laptele sa nu fie la fel de bun pentru sanatate, asa cum se credea candva.
Laptele obtinut pe cai obisnuite este concurat de laptele de ovaz, migdale si soia, fiind considerate produse alternative ecologice.
Insa pentru multi oameni de toate varstele, laptele de vaca ramane favorit – pus peste cereale, adaugat sub forma de spuma la cafea sau savurat ca bautura la culcare.
Ghidul dietetic 2015-2020 al Statelor Unite recomanda copiilor in varsta de 9 ani si peste sa consume echivalentul a 3 ceasti de produse lactate fara grasimi si cu continut scazut de grasimi (1%). Conform ghidului, elaborat de Departamentul de Sanatate si Servicii Umane si Departamentul de Agricultura al SUA, acesta include lapte, iaurt, branza si lapte de soia imbogatit.
Cu toate acestea, cantitatea medie de lactate pe care adultii americani o consuma este de aproximativ 1,6 cani in fiecare zi, cu mult peste nivelul recomandat.
Expertii care scriu in Jurnalul de Medicina New England nu cred acest lucru. In schimb, pun in discutie calitatea dovezilor care stau la baza acestor recomandari si sugereaza surse alternative care sa ne ofere nutrientii necesari unui organism sanatos.
Dezbaterea referitoare la lapte nu este una noua.
In 2014, Connie M Weaver, profesor emerit si fost sef al Departamentului de Ştiinte Nutritionale la Universitatea Purdue din West Lafayette, a scris un articol in The American Journal of Clinical Nutrition (Jurnalul American de Nutritie Clinica) subliniind lipsa unor dovezi credibile in sprijinul unui ghid al produselor lactate.
In articolul ei, Weaver face aluzie la motivele istorice din spatele importantei laptelui pentru alimentatia noastra.
„Alimentele lactate joaca un rol central in majoritatea recomandarilor referitoare la diete. Acestea ofera un pachet de substante nutritive esentiale si constituenti bioactivi pentru sanatate, care sunt dificil de obtinut in dietele fara consumul sau utilizarea limitata a produselor lactate,” scrie Weaver.
„De la revolutia agricola, cand sursele de energie s-au mutat de la alimentele vegetale relativ bogate in calciu, la cele provenind din vanat si mai apoi la cele de culegatori de cereale cu continut scazut de calciu, principala sursa de calciu dietetica a fost laptele”, continua ea.
Laptele a aparut in fiecare ghid de nutritie din SUA de la prima sa publicare in 1917. La fiecare 5 ani, Ghidul Dietetic pentru Comitetul Consultativ American este actualizat, revizuind evidentele disponibile.
Weaver face referire la cercetari care evidentiaza modul in care, ca urmare a unei diete fara lactate in contextul unei diete occidentale in stil american, adolescentii cu varste intre 9 si 18 ani au trebuit sa gaseasca alte surse pentru obtinerea aportului de calciu recomandat.
In scopul satisfacerii zilnice a aportului de nutrienti, laptele si branza contribuie cu „46,3% din necesarul de calciu, 11,6% potasiu si 7,9% magneziu in dieta americana.”
Cu toate acestea, atunci cand vine vorba de sanatate in general, Weaver spune, „multitudinea dovezilor referitoare la consumul de lapte versus sanatate este limitata de lipsa unor studii aleatorii, controlate si argumentate corespunzator.”
In 2020 un nou articol din revista New England Journal of Medicine aduce in discutie subiectul.
Dr. Walter C. Willett si Dr. David S. Ludwig, de la Şcoala de Sanatate Publica Harvard si Şcoala de Medicina Harvard din Boston, discuta despre beneficiile laptelui. De asemenea, se intreba cu privire la riscul posibil pe care il poate avea consumul de lapte.
Publicatia Ştirile Medicale Astazi l-a intrebat pe dr. Willett de ce este interesat sa studieze relatia dintre consumul de lapte si sanatate.
„Este un subiect important, deoarece laptele este unul dintre putinele alimente care fac parte, in mod specific, din orientarile dietetice in SUA si in multe alte tari, iar cantitatea recomandata in SUA (3 pahare pe zi sau cantitati echivalente de branza sau alte produse lactate) ar putea constitui o parte importanta a unei diete ”, a explicat el.
„Cu toate acestea, studiile din ultimele cateva decenii nu au sustinut in mod clar necesitatea unor aporturi atat de mari in vederea prevenirii fracturilor, principala justificare, si au fost ridicate unele ingrijorari cu privire la anumite probleme de sanatate”, a continuat el. „Am luat in considerare, asadar, o imagine de ansamblu asupra riscurilor si beneficiilor.”
„De asemenea, laptele are o amprenta puternica asupra mediului, in special productia de gaze cu efect de sera, iar daca toata lumea ar consuma 3 pahare pe zi, acest lucru ar face dificila evitarea incalzirii globale extreme”, a explicat el. „Cel putin acest lucru ar trebui sa fie luat in considerare atunci cand luam decizii privind productia si consumul de lapte.”
In articolul lor, profesorii subliniaza contributia laptelui la multitudinea de aspecte ale sanatatii noastre.
Sanatatea sistemului osos este probabil cea mai des intalnita in dezbateri.
Laptele este o sursa bogata in calciu, un mineral important pentru dezvoltarea si mentinerea unei bune functii osoase. Cu toate acestea, in studiile referitoare la recomandarile zilnice pentru cantitatea de lapte si, prin extensie de calciu, ce ar trebui consumata, aceasta este foarte mica.
„Baza recomandarilor din SUA pentru consumul de lapte provine din studii care evalueaza echilibrul aportului de calciu si excretia la doar 155 de adulti la care aportul estimat de calciu necesar pentru a mentine echilibrul a fost de 741 mg pe zi”, scriu specialistii in articolul lor.
„Dincolo de numarul mic de subiecti, aceste studii de echilibru au alte limitari grave, inclusiv durata scurta (2 pana la 3 saptamani) si aportul, zilnic, ridicat de calciu”, continua acestea.
Dimpotriva, ei subliniaza ca tarile cu un aport mare de lapte si calciu au, de asemenea, cele mai mari rate la fractura de sold.
Ei fac referire la un studiu din 2014 in Jurnalul Asociatiei Medicale Americane (JAMA) realizat de Dr. Willett care a examinat riscul fracturii de sold la barbati, in raport cu cantitatea de lapte pe care au consumat-o in anii adolescentei.
Rezultatele au aratat ca un consum mai mare de lapte poate duce la un risc crescut de fracturi de sold mai tarziu in viata.
Cat de repede si cat de inalti crestem sunt alte doua exemple. Cercetarile au stabilit o legatura intre acestea si consumul de lapte. Cu toate acestea, profesorii cer precautie atunci cand trag concluzii in acest sens.
„Consecintele asupra sanatatii unei cresteri accelerate si dobindirea unei inaltimi mai mari la adulti sunt complexe”, scriu ei. „Statura inalta este asociata cu riscuri mai mici de boli cardiovasculare, dar cu riscuri mai mari de cancer, fracturi de sold si embolii pulmonare.”
Dr. Willett si Dr. Ludwig si-au indreptat apoi atentia catre o serie de alte aspecte ale sanatatii pe care consumul de lapte le poate afecta sau nu.
Mai multe studii au investigat daca consumul de lapte este benefic in gestionarea greutatii la adulti si copii. Profesorii sustin ca acestea nu au relevat „efecte clare”.
Mai mult, ei subliniaza ca, „contrar sfaturilor Departamentului Agriculturii din SUA (USDA) de a opta pentru lactate cu continut redus in grasimi, acesta nu pare sa constituie un avantaj pentru controlul greutatii, in comparatie cu laptele integral – iar la copii, dovezile disponibile sugereaza cresterea in greutate pe termen lung ca urmare a consumului de lapte sarac in grasimi decat daca s-ar opta pentru lapte integral.”
De asemenea, acestia mentioneaza ca dovezile care sustin un efect favorabil al laptelui asupra hipertensiunii arteriale si a nivelului de colesterol sunt slabe si ca studiile nu mentioneaza laptele ca factor de risc pentru diabetul de tip 1 sau de tip 2.
Cat despre cancer, studiile au aratat rezultate mixte. Unele studii au legat consumul de lapte cu un risc mai mic de a dezvolta cancer colorectal, posibil datorita nivelului ridicat de calciu gasit in lapte. Alte studii au indicat rate crescute de cancer de san, prostata si endometru.
Dar cand vine vorba de boli de inima, cercetatorii au spus ca „pentru persoanele care traiesc in tarile cu venituri mici, in care dietele sunt foarte bogate in amidon, aportul moderat de produse lactate poate reduce bolile cardiovasculare, oferind valoare nutritiva si reducand excesul glicemic”.
Deci, care este parerea generala a specialistilor despre lapte?
„In opinia noastra, recomandarea actuala de a creste considerabil consumul de produse lactate la 3 sau mai multe portii pe zi nu pare a fi justificata”, concluzioneaza acestia.
Cat de mult lapte ar trebui sa consume o persoana, spun ei, depinde de circumstantele individuale.
„Daca cineva are o dieta saraca, bogata in amidon si zahar rafinat, ca in cazul populatiilor cu venituri mici din intreaga lume, laptele poate completa anumite lacune nutritionale importante”, a explicat Dr. Willett. „Cu toate acestea, daca calitatea dietei este buna, beneficiile nutritive adaugate ale laptelui vor fi mult mai mici.”
Dar ce inseamna acest lucru pentru aportul de calciu si vitamina D?
„Atunci cand consumul de lapte este scazut, cei doi nutrienti de importanta primordiala, calciul si vitamina D pot fi obtinuti din alte alimente sau suplimente, fara consecintele negative potentiale ale alimentelor lactate”, concluzioneaza specialistii.
Și iata cum propun ei ca putem realiza acest lucru:
„Pentru calciu, sursele alternative de dieta includ kale, broccoli, tofu, nuci, fasole si suc de portocale; Pentru vitamina D, suplimentele pot asigura un aport adecvat la un cost mult mai mic decat laptele. „
Cand dr. Willett a fost intrebat daca crede ca oamenii ar trebui sa ia in considerare evitarea laptelui, el a explicat: „In analiza noastra, am ajuns la concluzia ca laptele nu este o parte esentiala a unei diete sanatoase, dar consumul in cantitati mici este compatibil cu o sanatate buna. Astfel, am sugerat o posibila doza, necesara pentru sanatate, de la zero la aproximativ 2 portii pe zi pentru adulti. ”
„Cred ca flexibilitatea este buna, deoarece oameni diferiti au preferinte diferite din mai multe motive”, a continuat el.
„Din motive de protejare a mediului, este important sa se mentina acest lucru la aproximativ 1 portie pe zi. Acest fapt nu este foarte diferit de consumul curent, care este de aproximativ 1,6 portii pe zi; a ajunge la 3 portii pe zi, asa cum se recomanda inainte, ar insemna o schimbare radicala care nu este necesara ”, a concluzionat Dr. Willett.
„Laptele este profund prezent in cultura multor populatii din zonele cu clima rece, deoarece aceasta a fost o modalitate de a oferi nutritienti pe tot parcursul anului, cand multe alte alimente nu erau disponibile. In majoritatea lor, ca adulti oamenii nu consuma lapte, si nu este un lucru necesar. ”
Adda Bjarnadóttir, dietetician nutritionist din Islanda si expert in nutritie pe plan intern in SUA, a fost intrebata referitor la articolul doctorului Willet si al doctorului Ludwig despre lapte.
„Cred ca majoritatea oamenilor sunt constienti de recomandare, dar nu sunt neaparat inclinati sa o ia in serios”, a comentat Bjarnadóttir. „Aceasta recomandare este, de asemenea, una speciala care nu se poate aplica tuturor. O mare parte din populatia lumii are intoleranta la lactate si, prin urmare, produsele lactate nu fac parte din dieta lor zilnica.”
„Doza face portia”
Ce fel de cercetari ar dori sa vada Bjarnadóttir in viitor, care sa a ajute la clarificarea relatiei dintre lapte si sanatatea noastra?
„Exista deja un volum mare de cercetari disponibile referitoare la lapte si produse lactate, dar este una din problemele dificil de studiat si de obtinut rezultate concrete”, a explicat ea.
„Studiile referitoare la aportul de lapte la consumatorii obisnuiti versus consumul de lapte la persoane care nu sunt obisnuite sa bea lapte sau care nu tolereaza laptele, vor oferi rezultate contradictorii si incerte. Exista, de asemenea, multi factori icerti care trebuie luati in considerare, cum ar fi starea micronutrientilor si aportul de macronutrienti ”, a continuat ea. „Laptele poate conferi mult mai multe beneficii persoanelor cu un nivel scazut de proteine si calciu decat persoanelor care au in general un aport mai mare al acestora.”
„Pentru cercetarile viitoare, cred ca am obtine cele mai fiabile informatii in studii aleatorii, bine definite, efectuate pe grupuri bine stabilite de oameni cu varste diferite, cu aporturi regulate, diferite si cu statut de nutrienti bine inregistrat”, a propus Bjarnadóttir. „Aceste rezultate, insotite de studii de observatie longitudinala pe grupuri de persoane bine determinate, cu un aport obisnuit de lapte, ne-ar oferi cateva informatii bune cu care sa lucram.”
Deci, crede Bjarnadóttir ca ar trebui sa bem lapte sau sa ne ferim de el?
„Desi lactatele nu sunt o componenta necesara a unei diete sanatoase, cred ca daca tolerezi laptele si produsele derivate, acestea pot constitui, cu siguranta, completari sanatoase la dieta noastra. Laptele este bogat in nutrienti, in proteine si usor disponibil ”, a spus ea.
„Recomandarile mele ar fi sa va limitati consumul la cel mult 2 portii pe zi si recomand consumul de lactate neindulcite, fara grasimi, cum ar fi iaurt sau lapte integral. Acestea fiind spuse, daca nu va place sau nu tolerati produsele lactate, exista o multitudine de alte modalitati de a obtine nutrientii gasiti in lapte si de a duce o viata foarte sanatoasa.
Sursa News Medical