Sucurile din fructe si diabetul zaharat

Sursa News Medical

Daca acest articol mi-a raspuns la o intrebare, ce fac cu el?
Il trimiteti mai departe cunoscutilor si necunoscutilor prin email, Facebook, Twitter sau Whatsapp.

Sucul de fructe contine o cantitate mare de zahar care creste foarte repede nivelul glicemiei din sange. Prin urmare, persoanele cu diabet ar trebui sa evite consumul de sucuri naturale din fructe.

In general, consumul de fructe integrale este mai sanatos decat consumul de suc din aceste fructe sau smoothie-uri din fructe.

Candva considerata o bautura sanatoasa, cercetarile recente indica faptul ca un consum regulat de suc din fructe poate creste riscul de a dezvolta diabet de tip 2.

Ce contine sucul de fructe?

Pe langa vitamina C si calciu, sucul din fructe contine:

  • Calorii – un pahar de 250 ml de suc din portocale neindulcit contine, de obicei, aproximativ 100 de calorii, comparativ cu cele 60 de calorii dintr-o portocala integrala.
  • Fructoza (un tip de zahar) – aproximativ 500 ml suc de fructe contine mai mult zahar decat recomanda Organizatia Mondiala a Sanatatii pentru un consum normal intr-o zi (30 g de zahar pentru barbaţi, 24 g pentru femei)
  • Lipsa fibrelor – sucul contine intotdeauna mai putine fibre decat fructul intreg, iar sucurile extrem de prelucrate nu contin fibre deloc.

Cum inluenteaza sucul din fructe nivelul zaharului din sange?

Cantitatea mare de zahar din sucul de fructe poate influenţa semnificativ nivelul de zahar din sange, crescand riscul de hiperglicemie (niveluri prea mari ale glicemiei).

Indicele glicemic, care este utilizat pentru a reflecta impactul alimentelor pe care le consumam asupra nivelului de zahar din sange, plaseaza sucul de portocale intre 66 si 76 pe o scara de 100. Acest lucru face ca sucul din fructe sa fie o bautura bogata in GI, iar alimentele si bauturile cu GI mare trebuiesc evitate de persoanele cu diabet.

Sucul din fructe poate fi util in cresterea rapida a glicemiei ca raspuns la hipoglicemie (nivelul foarte scazut de zahar in sange).

Sucul din fructe si fructoza

Sucul din fructe este bogat intr-un tip de zahar numit fructoza. Fructoza este procesata de ficat, iar cercetarile sugereaza ca o dieta bogata in fructoza poate suprasolicita ficatul, ceea ce duce la afecţiuni precum boala hepatica grasa non-alcoolica si diabetul de tip 2.

Este important de mentionat ca zaharul tos este format din 50% fructoza si 50% zaharoza. O dieta bogata in zahar va fi, de asemenea, bogata in fructoza.

Aceste informaţii sunt importante, deoarece consumul excesiv de suc din fructe sau consumul de suc din fructe impreuna cu alte alimente cu conţinut ridicat de zahar pot creste riscul de a dezvolta probleme de sanatate.

Beneficiile sucului din fructe

Sucul din fructe are unele beneficii, insa acestea sunt, in general, depasite de dezavantajul continutului ridicat de zahar.

Sucul din fructe este o sursa buna de nutrienti, cum ar fi vitamina C. Cu toate acestea, este mai bine sa luaţii vitamina C din portii mici de fructe intregi sau din consumul de legume verzi cu frunze.

Legumele verzi cu frunze au un avantaj mare fata de fructe sau sucul din fructe, prin faptul ca au o influenţa mult mai mica asupra cresterii nivelului de zahar din sange.

Fructul intreg reprezinta o optiune mai buna decat sucul din fructe

Este mai bine sa consumaţi fructe intregi decat suc din fructe. Fructul integral are avantajul ca are fibre solubile, de exemplu.

Fibrele solubile ajuta la imbunatatirea digestiei si incetineste ritmul de creştere a glicemiei. De asemenea, fructele intregi conţin mai puţin zahar.

Trebuie mentionat ca persoanele cu diabet ar trebui, totuşi, sa consume fructe intregi, cu o anumita precautie, multe fructe conţin multi carbohidrati.

Concluzia este ca fructele intregi sunt mai bune decat sucul din fructe, dar trebuiesc consumate cu moderatie, in porţii mici.

Sucul din fructe mareste riscul de a dezvolta diabet?

Un studiu realizat in 2013 a sugerat ca, trei portii de suc din fructe pe saptamana este asociat cu o crestere cu 8% a riscului de a dezvolta diabet.

In schimb, consumul de afine, struguri, mere si pere a fost asociat cu un risc redus. Cercetatorii au descoperit ca inlocuirea sucurilor din fructe cu trei porţii de fructe intregi pe saptamana ar scadea riscul de a dezvolta diabet cu 7%.

Unele fructe intregi reduc acest risc mai mult decat alte fructe. Se estimeaza ca bananele şi grapefruit-urile scad cu 5% acest risc, in timp ce afinele au redus riscul cu 26%.

Dar sucurile din legume?

Sucurile din legumele non-amidonice au un indice glicemic mai mic si contin mai putini carbohidrati decat sucurile din fructe. De asemenea, Indicele glicemic al legumelor intregi este mai mic.

Ca si in cazul fructelor, o parte din fibrele din legumele intregi se pierde in timpul presarii si transformarii in suc. Sucurile din legume pot juca un rol important intr-o alimentatie sanatoasa, mai ales daca nu inlocuiesc consumul de legume intregi.

Etichete: / / / / / / / / / / / /

Sursa News Medical

Pe acelasi subiect:


Cum pot persoanele diabetice sa-si imbunatateasca circulatia sanguina la nivelul picioarelor?

Care sunt simtomele piciorului diabetic?

Cum tratam singuri carceiele sau crampele musculare

Durerea de picioare: tipuri, cauze și tratament la domiciliu (II)

Durerea de picioare: tipuri, cauze si tratament la domiciliu (I)

Asociatia Acces la Sanatate © 2024

Toate informatiile disponibile pe portalul Diabet AZ sunt furnizate in scop strict educational. Aceste informatii nu vor fi utilizate pentru autodiagnostic sau tratament pentru nicio problema de sanatate. Aceste informatii NU INLOCUIESC CONSULTATIA EFECTIVA si NU CONSTITUIE OPINIE MEDICALA.
Aceste informatii pot sa nu fie adecvate situatiei medicale pe care o are utilizatorul. Cu toate ca articolele redactate de medici se bazeaza pe experienta medicala a acestora si pe literatura de specialitate nu garantam acuratetea lor si nici adecvarea cu situatia medicala specifica a utilizatorului.
Mai multe despre Termenii si conditiile de utilizare a site-ului aici.
Contact rapid

Contacteaza un profesionist in sanatate

Processing...
Thank you! Your subscription has been confirmed. You'll hear from us soon.
Newsletter Diabet-AZ
ErrorHere