Ce este nefropatia diabetica?

Sursa News Medical

Daca acest articol mi-a raspuns la o intrebare, ce fac cu el?
Il trimiteti mai departe cunoscutilor si necunoscutilor prin email, Facebook, Twitter sau Whatsapp.

Nefropatia diabetica este leziunea cauzata rinichilor de diabetul zaharat. Aproximativ 50% dintre persoanele cu diabet zaharat de tip 1 vor dezvolta nefropatie in termen de 10 ani de la imbolnavire si aproximativ 20% dintre cei cu boala de tip 2 o vor dezvolta in 20 de ani.

Un nivel ridicat al glicemiei şi care persisita in cazul persoanelor cu diabet, poate provoca in cele din urma leziuni diferitelor organe, inclusiv rinichilor, ochilor si inimii.

Nefropatia diabetica are, de obicei, un debut silentios, ceea ce inseamna ca nu poate fi detectata decat atunci cand o mare parte din rinichi a fost deja afectata.

Simptome nefropatia diabetica

Unele dintre caracteristicile nefropatiei diabetice includ:

  • Nivel crescut al albuminei proteice din urina. Rinichii afectati pot permite ca moleculele mari, cum ar fi albumina, sa treaca in urina, determinand cresterea nivelului albuminei in urina.

  • Niveluri crescute ale creatininei din sange. Creatinina este in mod normal eliminata din organism de catre rinichi, dar daca rinichii sunt bolnavi, nivelul de creatinina din sange poate fi ridicat.

  • Pot exista alte leziuni ale organelor cauzate de diabet, cum ar fi boala cardiaca sau retinopatia diabetica (afecţiune a ochilor)

Efecte nefropatia diabetica

Fara tratament, nefropatia diabetica poate duce, eventual, la o boala renala in stadiu final.

in stadiul initial al bolii, nefropatia diabetica nu provoaca leziuni patologice la rinichi si este reversibila. Daca starea progreseaza, rinichii vor incepe sa se deterioreze iar rata de filtrare gromerara va scadea.

Gradul de afectare a rinichilor poate varia de la usoara si fara simptome, la fel ca in stadiul 2 al bolii, pana la stadiul terminal al bolii renale, care se caracterizeaza printr-o rata de filtrare semnificativ redusa, determinand acumularea de reziduuri in sange.

Persoanele la care stadiul bolii este avansat, in cele din urma au nevoie de dializa sau transplant de rinichi pentru a ramane in viata. Acesti indivizi pot avea, de asemenea, complicatii ale bolii renale, cum ar fi hipertensiunea arteriala, boli de inima, boli osoase si anemie.

Tratament nefropatia diabetica

in stadiile incipiente ale nefropatiei diabetice, cand nivelul albuminei in urina este crescut, medicamentele pentru tensiunea arteriala, cum ar fi inhibitorii ACE, pot fi utilizate deoarece pot reduce pierderea de proteine. in stadii mai avansate, tratamentul include controlul zaharului din sange si a tensiunii arteriale, precum si corectarea altor factori care maresc riscul bolilor de inima, cum ar fi colesterolul in sange.

Etichete: / / / / / /

Sursa News Medical

Pe acelasi subiect:


Cum pot persoanele diabetice sa-si imbunatateasca circulatia sanguina la nivelul picioarelor?

Care sunt simtomele piciorului diabetic?

Cum tratam singuri carceiele sau crampele musculare

Durerea de picioare: tipuri, cauze și tratament la domiciliu (II)

Durerea de picioare: tipuri, cauze si tratament la domiciliu (I)

Asociatia Acces la Sanatate © 2024

Toate informatiile disponibile pe portalul Diabet AZ sunt furnizate in scop strict educational. Aceste informatii nu vor fi utilizate pentru autodiagnostic sau tratament pentru nicio problema de sanatate. Aceste informatii NU INLOCUIESC CONSULTATIA EFECTIVA si NU CONSTITUIE OPINIE MEDICALA.
Aceste informatii pot sa nu fie adecvate situatiei medicale pe care o are utilizatorul. Cu toate ca articolele redactate de medici se bazeaza pe experienta medicala a acestora si pe literatura de specialitate nu garantam acuratetea lor si nici adecvarea cu situatia medicala specifica a utilizatorului.
Mai multe despre Termenii si conditiile de utilizare a site-ului aici.
Contact rapid

Contacteaza un profesionist in sanatate

Processing...
Thank you! Your subscription has been confirmed. You'll hear from us soon.
Newsletter Diabet-AZ
ErrorHere