Pavel Adriana | Rubrica: Alimentatie sanatoasa | 27 octombrie 2019
Alicamentele sunt alimente terapeutice, imbogatite cu nutrienti necesari pentru o buna stare de sanatate.
Pe plan mondial, tot mai multi oameni se indreapta spre consumul acestor tipuri de alimente, iar in ultimii ani au cautare si la noi in tara.
Ba mai mult, in Romania, cu precadere in Capitala, au aparut si cateva restaurante si bistrouri care ofera preparate din alimente asa zis terapeutice. Alicamentele sunt produse sarace in grasimi, imbogatite cu vitamine, fibre, bifidus sau uleiuri Omega 3 sau Omega 6. De altfel, multe astfel de remedii naturale se gasesc din belsug la noi, sub forma de plante medicinale.
Pe teritoriul tarii noastre se gasesc aproape 300 de tipuri plante medicinale, cele mai multe la un loc decat in oricare alta tara din Europa. Terapia prin nutritie sau alimentatia functionala reprezinta ultima tendinta pe piata terapiilor promovate drept parte a unui stil de viata sanatos.
In opiniile unor experti, dietoterapia include astfel de preparate care pot preveni sau sunt adjuvante in cazul diferitelor boli precum diabet, cancer, boli digestive, dermatologice sau cardiovasculare.
Unul dintre produsele care este usor pretabil la a deveni un alicament deplin, este branza, pe care unii fermieri o si produc deja in astfel de forme.
– Branza antidiabet (cu afine, catina, frunze de nuc, frunze de anghinare, radacina de brusture, frunzele de salvie, ceapa, morcovi, papadie, telina, usturoi);
– Branza anti cancer (cu dragaica, limba-boului, rostopasca, coaja de ulm, salvie, musetel, marul lupului;
– Branza pentru bolile cardiovasculare (cu vasc, talpa gastei, usturoi, tarhon, sunatoare, roinita, paducel, traista ciobanului, talpa gastei);
– Branza pentru boli de ficat (cu catina)
– Branza pentru inflamatii urogenitale – cistite acute si cronice ( cu merisoare)