Ce sunt alicamentele?

Pavel Adriana | Rubrica: Alimentatie sanatoasa | 27 octombrie 2019

Daca acest articol mi-a raspuns la o intrebare, ce fac cu el?
Il trimiteti mai departe cunoscutilor si necunoscutilor prin email, Facebook, Twitter sau Whatsapp.

Alicamentele sunt alimente terapeutice, imbogatite cu nutrienti necesari pentru o buna stare de sanatate.
Pe plan mondial, tot mai multi oameni se indreapta spre consumul acestor tipuri de alimente, iar in ultimii ani au cautare si la noi in tara.
Ba mai mult, in Romania, cu precadere in Capitala, au aparut si cateva restaurante si bistrouri care ofera preparate din alimente asa zis terapeutice. Alicamentele sunt produse sarace in grasimi, imbogatite cu vitamine, fibre, bifidus sau uleiuri Omega 3 sau Omega 6. De altfel, multe astfel de remedii naturale se gasesc din belsug la noi, sub forma de plante medicinale.

Pe teritoriul tarii noastre se gasesc aproape 300 de tipuri plante medicinale, cele mai multe la un loc decat in oricare alta tara din Europa. Terapia prin nutritie sau alimentatia functionala reprezinta ultima tendinta pe piata terapiilor promovate drept parte a unui stil de viata sanatos.

In opiniile unor experti, dietoterapia include astfel de preparate care pot preveni sau sunt adjuvante in cazul diferitelor boli precum diabet, cancer, boli digestive, dermatologice sau cardiovasculare.

Unul dintre produsele care este usor pretabil la a deveni un alicament deplin, este branza, pe care unii fermieri o si produc deja in astfel de forme.

Exemple de branzeturi – alicamente:

– Branza antidiabet (cu afine, catina, frunze de nuc, frunze de anghinare, radacina de brusture, frunzele de salvie, ceapa, morcovi, papadie, telina, usturoi);
– Branza anti cancer (cu dragaica, limba-boului, rostopasca, coaja de ulm, salvie, musetel, marul lupului;
– Branza pentru bolile cardiovasculare (cu vasc, talpa gastei, usturoi, tarhon, sunatoare, roinita, paducel, traista ciobanului, talpa gastei);
–  Branza pentru boli de ficat (cu catina)
– Branza pentru inflamatii urogenitale – cistite acute si cronice ( cu merisoare)

Etichete: / / / / / / / /

Pe acelasi subiect:


Este laptele asa de sanatos pe cat credem?

Cincisprezece beneficii ale sucului de rodie pentru sanatate

Cand si de ce se mareste cantitatea de insulina?

Ce aliment / ingredient sa evitam sau ce combinatii alimentare?

Sucurile din fructe si diabetul zaharat

Asociatia Acces la Sanatate © 2024

Toate informatiile disponibile pe portalul Diabet AZ sunt furnizate in scop strict educational. Aceste informatii nu vor fi utilizate pentru autodiagnostic sau tratament pentru nicio problema de sanatate. Aceste informatii NU INLOCUIESC CONSULTATIA EFECTIVA si NU CONSTITUIE OPINIE MEDICALA.
Aceste informatii pot sa nu fie adecvate situatiei medicale pe care o are utilizatorul. Cu toate ca articolele redactate de medici se bazeaza pe experienta medicala a acestora si pe literatura de specialitate nu garantam acuratetea lor si nici adecvarea cu situatia medicala specifica a utilizatorului.
Mai multe despre Termenii si conditiile de utilizare a site-ului aici.
Contact rapid

Contacteaza un profesionist in sanatate

Processing...
Thank you! Your subscription has been confirmed. You'll hear from us soon.
Newsletter Diabet-AZ
ErrorHere