Cercetatorii au identifict o proteina noua pentru prevenirea neuropatiei indusa de chimioterapie

Sursa News Medical

Daca acest articol mi-a raspuns la o intrebare, ce fac cu el?
Il trimiteti mai departe cunoscutilor si necunoscutilor prin email, Facebook, Twitter sau Whatsapp.


O echipa de cercetatori de la Scoala de Medicina NUS Yong Loo Lin a identificat o noua proteina care ar preveni dezvoltarea neuropatiei la pacientii cu cancer care fac chimioterapie.

Chimioterapia este unul dintre cele mai frecvent recomandate tratamente pentru multe forme de cancer. Un efect secundar major, cu toate acestea, este neuropatia periferica sau deteriorarea ori disfunctia unuia sau mai multor nervi, care, de obicei, duce la senzatia de amorteala, furnicaturi, slabiciune musculara si durere in zona afectata. Afectiunea debuteaza frecvent in zona mainilor si a picioarelor, desi pot fi afectate si alte regiuni si parti ale corpului.

In prezent, nu exista nicio modalitate de a preveni sau trata neuropatia cauzata de medicamentele chimioterapice. Singura optiune este limitarea sau intreruperea tratamentului cu chimioterapie in situatia in care multi pacienti nu tolereze bine acest gen de tratamentele.

Proteina receptor

Intr-un studiu recent publicat de Journal of Biological Chemistry (Revista de Chimie Biologica), o echipa de cercetatori condusa de profesorii asistenti Raymond Deron Herr si Raghav Sundar de la Scoala de medicina NUS Yong Loo Lin, si-a propus sa examineze daca S1P2, o proteina receptor care se afla pe suprafata celulelor din sistemul nervos, este o tinta potentiala in tratamentul neuropatiei induse de chimioterapie.

Echipa a analizat mai intai efectele medicamentelor de chimioterapie pe baza de platina, cum ar fi cisplatina, asupra reglarii S1P2 si a constatat ca chimioterapia modifica activitatea acestei proteine. Echipa a demonstrat in plus ca activarea S1P2 cu un compus, asemanator unui medicament, poate impiedica deteriorarea celulelor nervoase si durerile.

Leziunile nervoase si durerea

Spre deosebire de acumularea de radicali liberi in nervi, care duce la degenerescenta nervoasa atunci cand receptorul este indepartat. Cercetatorii au concluzionat ca este posibil sa fie blocate atat leziunile nervoase, cat si durerea atunci cand S1P2 este activat prin administrarea unui medicament pe durata tratamentului cu cisplatina.

Exista trei clase majore de medicamente care cauzeaza neuropatie: compusi de platina (cisplatina si oxaliplatina), taxani (paclitaxel) si un medicament anume vizat cunoscut sub numele de bortezomib.

,,In timp ce studiul s-a concentrat pe efectele cisplatinei, pe baza a ceea ce stim despre procesele moleculare, este posibil ca un medicament S1P2 sa functioneze in toate cazurile de neuropatie indusa de chimioterapie. De asemenea, este posibil ca un astfel de medicament sa poata trata multe alte forme de neuropatie, precum cele cauzate de leziuni nervoase, boli autoimune sau diabet „, a spus dr. Herr.

Noi molecule de tip medicament

„Neuropatia sau senzatia de amorteala cauzata de chimioterapie este un efect secundar comun si debilitant cu care se confrunta pacientii, si pentru care exista putine tratamente eficiente. Studiul nostru ofera o intelegere mai profunda a biologiei acestei afectiuni, permitand dezvoltarea pe viitor a unor tratamente pentru reducerea cazurilor de neuropatie indusa de chimioterapie. In prezent incercam sa gasim noi molecule de tip medicament care ar permite activarea S1P2 intr-un mod mai eficient si mai stabil „, a adaugat dr. Sundar, care este, de asemenea, consultant la Departamentul de Hematologie-Oncologie de la Institutul National al Cancerului din Singapore (NCIS) si Spitalul National Universitar.

Acest articol este realizat cu sprijinul:

Etichete: / / / / /

Sursa News Medical

Pe acelasi subiect:


Cum pot persoanele diabetice sa-si imbunatateasca circulatia sanguina la nivelul picioarelor?

Care sunt simtomele piciorului diabetic?

Cum tratam singuri carceiele sau crampele musculare

Durerea de picioare: tipuri, cauze și tratament la domiciliu (II)

Durerea de picioare: tipuri, cauze si tratament la domiciliu (I)

Asociatia Acces la Sanatate © 2024

Toate informatiile disponibile pe portalul Diabet AZ sunt furnizate in scop strict educational. Aceste informatii nu vor fi utilizate pentru autodiagnostic sau tratament pentru nicio problema de sanatate. Aceste informatii NU INLOCUIESC CONSULTATIA EFECTIVA si NU CONSTITUIE OPINIE MEDICALA.
Aceste informatii pot sa nu fie adecvate situatiei medicale pe care o are utilizatorul. Cu toate ca articolele redactate de medici se bazeaza pe experienta medicala a acestora si pe literatura de specialitate nu garantam acuratetea lor si nici adecvarea cu situatia medicala specifica a utilizatorului.
Mai multe despre Termenii si conditiile de utilizare a site-ului aici.
Contact rapid

Contacteaza un profesionist in sanatate

Processing...
Thank you! Your subscription has been confirmed. You'll hear from us soon.
Newsletter Diabet-AZ
ErrorHere