Colesterolul „bun” poate combate ateroscleroza in diabet

Sursa News Medical

Daca acest articol mi-a raspuns la o intrebare, ce fac cu el?
Il trimiteti mai departe cunoscutilor si necunoscutilor prin email, Facebook, Twitter sau Whatsapp.


Diabetul poate accelera dezvoltarea aterosclerozei, o afectiune a peretilor vaselor sanguine care, in timp, conduce la reducerea diametrului vasului de sange (prin formarea de placi ateromatoase ce contin colesterol, calciu, material lipidic si lipofage) pana la infundarea acestuia.

Arteroscleroza poate duce la infarct miocardic sau accident vascular cerebral.

Conform unui nou experiment efectuat pe soareci, cresterea nivelului unor forme de colesterol ar putea ajuta la tratarea acestei afectiuni.

Specialistii considera ca artroscleroza se datoreaza nivelurilor crescute de colesterol lipoprotein de densitate joasa (LDL), care are tendinta de a se acumula pe peretii vaselor de sange si a nivelurilor scazute de colesterol cu densitate ridicata de lipoproteine (HDL), care actioneaza ca un vehicul transportand molecule de colesterol in exces spre ficat, care le filtreaza.

Din acest motiv, adesea se vorbeste despre LDL ca fiind colesterol „rau” si HDL colesterol „bun”.

Ateroscleroza in diabet

Intr-un nou studiu, cercetatorii de la Scoala de Medicina a Universitatii din New York au vrut sa afle daca cresterea nivelului de HDL ar putea combate ateroscleroza in diabet. In acest scop, au folosit soareci care aveau diabet si ateroscleroza.

Cercetarea lor s-a concentrat pe ceea ce ei numesc „HDL functional”, care este HDL ce transporta colesterolul din diferite parti ale corpului spre ficat, si impiedica depunerea acestuia in peretii vaselor de sange. Rolul pozitiv al colesterolului HDL consta in faptul ca inlatura si elimina excesul de colesterol.

Colesterolul functional masoara cat de bun este HDL-ul in mutarea excesului de colesterol in afara si departe de peretii vaselor de sange. Cercetatorii sustin ca aceasta este o abordare mai utila, decat aflarea cantitatii de colesterolul HDL pe care un individ o are in sangele.

„Rezultatele studiului nostru arata ca, cresterea nivelului de colesterol bun functional tinteste radacinile inflamatorii ale aterosclerozei generate de acumularea de colesterol, mai eficient decat o pot face medicamentele existente”, spun cercetatorii.

„Colesterolul bun devine din nou o tinta terapeutica, deoarece acum intelegem biologia sa suficient de bine pentru a-l modifica in asa fel incat sa poata reduce riscul de boala”, au continuat ei.

„Baza pentru noi tipuri de tratamente”

Cercetatorii explica noua abordare ca un rezultat al studiilor anterioare care arata ca mecanismele moleculare specifice, legate de nivelul ridicat al zaharului din sange, pot reduce nivelul de HDL in sange si, de asemenea, pot duce la disfunctionalitatea HDL.

In studiul actual, cercetatorii au ridicat nivelurile de HDL functional la soarecii cu diabet si ateroscleroza prin cresterea cantitatilor de proteina apolipoproteina A-I (apoA-I), care este o componenta cheie a HDL.

Au facut acest lucru prin doua abordari diferite: fie cu ajutorul ingineriei genetice pentru a stimula productia de apoA-I la soareci, fie prin injectarea apoA-I in fluxul sanguin.

Aceste interventii au ajutat la cresterea nivelului functional de HDL, iar oamenii de stiinta au descoperit ca acest lucru a sporit regresul aterosclerozei cu 30% la soarecii carora li se administrase si un tratament pentru a scadea nivelul LDL.

Cercetatorii au observat cum cresterea HDL functional a redus la aproximativ jumatate inflamatia in placile aterosclerotice.

Mai mult, nivelurile mai mari de „colesterol bun” au blocat un alt mecanism inflamator – actiunea neutrofilelor, un tip de globule albe – care contribuie la reducerea fluxului sanguin in ateroscleroza.

Pe baza rezultatelor incurajatoare din acest studiu preclinic, echipa de cercetatori spera ca abordarea lor poate sa genereze, in viitor, tratamente mai eficiente pentru ateroscleroza.

Etichete: / / / / / / / / /

Sursa News Medical

Pe acelasi subiect:


Cum pot persoanele diabetice sa-si imbunatateasca circulatia sanguina la nivelul picioarelor?

Care sunt simtomele piciorului diabetic?

Cum tratam singuri carceiele sau crampele musculare

Durerea de picioare: tipuri, cauze și tratament la domiciliu (II)

Durerea de picioare: tipuri, cauze si tratament la domiciliu (I)

Asociatia Acces la Sanatate © 2024

Toate informatiile disponibile pe portalul Diabet AZ sunt furnizate in scop strict educational. Aceste informatii nu vor fi utilizate pentru autodiagnostic sau tratament pentru nicio problema de sanatate. Aceste informatii NU INLOCUIESC CONSULTATIA EFECTIVA si NU CONSTITUIE OPINIE MEDICALA.
Aceste informatii pot sa nu fie adecvate situatiei medicale pe care o are utilizatorul. Cu toate ca articolele redactate de medici se bazeaza pe experienta medicala a acestora si pe literatura de specialitate nu garantam acuratetea lor si nici adecvarea cu situatia medicala specifica a utilizatorului.
Mai multe despre Termenii si conditiile de utilizare a site-ului aici.
Contact rapid

Contacteaza un profesionist in sanatate

Processing...
Thank you! Your subscription has been confirmed. You'll hear from us soon.
Newsletter Diabet-AZ
ErrorHere