Consumul de alcool si diabetul zaharat

Anca Rusen | Rubrica: Consum redus de alcool | 3 aprilie 2019

Daca acest articol mi-a raspuns la o intrebare, ce fac cu el?
Il trimiteti mai departe cunoscutilor si necunoscutilor prin email, Facebook, Twitter sau Whatsapp.

Consumul de alcool poate determina o crestere a riscului de a avea o criza de hipoglicemie, deoarece alcoolul determina scaderea concentratiei de zahar din sange. In plus, alcoolul poate afecta si greutatea, fiindca de cele mai multe ori alcoolul poate sa aiba multe calorii.

Concret, exista trei modalitati prin care consumul de alcool in exces poate fi un factor de risc in aparitia diabetului zaharat.

Alcoolul poate reduce sensibilitatea organismului la insulina si astfel sa favorizeze aparitia diabetului zaharat de tip 2.

Diabetul zaharat poate sa apara ca boala colaterala in cazul pacientilor care au pancreatita cronica si care la randul ei este provocata de consumul in exces de alcool.

Calorii bauturi alcoolice

Bauturile alcoolice au multe calorii, de exemplu o bere este echivalenta cu o felie de pizza. In concluzie, consumul zilnic de alcool, fie el si moderat poate creste riscul de a deveni supraponderal. Iar de la obezitate la diabetul zaharat de tip 2 este un singur pas extrem de mic, sustin medicii.

De asemenea, consumul de alcool creste sansele de dezvoltare a hipoglicemiei, fiindca impiedica ficatul sa faca glucoza.

Atentie! Daca ai si probleme cardiovasculare si de exemplu iei medicamente pentru tensiune si bei alcool nu este deloc bine. Specialistii sustin ca pot exista interactiuni periculoase intre alcool si aceste medicamente, iar unul dintre efecte este acela al aparitiei hipotensiunii arteriale. De asemenea, pot sa apara si probleme de respiratie, stari de lesin, greata, varsaturi, asa ca, ideal este sa nu bei alcool cand iei medicamente, orice fel de medicamente.

Pe de alte parte trebuie mentionat faptul ca sunt studii care sustin ca un consum ocazional, moderat de alcool poate sa reduca riscul de aparitie al diabetului zaharat de tip 2. In acelasi timp, sunt si studii care spun ca un consum ridicat de alcool poate creste riscul pentru aparitia diabetului zaharat de tip 2, mai ales la femei.

Iata ce riscuri presupune consumul de alcool daca ai diabet zaharat:

  • alcoolul duce la cresterea tensiunii arteriale,
  • alcoolul poate agrava neuropatia,
  • poate duce la deshidratare,
  • creste riscul de aparitie a crizelor de hipoglicemie,
  • creste riscul pentru dezvoltarea bolilor de inima

De aceea, trebuie ca alcoolul sa fie consumat cu moderatie, nu doar de persoanele care au diabet zaharat ci de toata lumea. Un consum exagerat si constant de alcool este asociat cu riscul de aparitie a anumitor tipuri de cancer, dar si de probleme cardiace si hepatice.

 

Etichete: / /

Pe acelasi subiect:


Dieta pacientului diabetic dupa perioada sarbatorilor

Cum revenim la glicemii normale dupa sarbatorile de iarna?

Metodele alternative de reducere a riscului de diabet zaharat

Impactul alcoolului si fumatului in diabet

Prevenirea diabetului

Asociatia Acces la Sanatate © 2024

Toate informatiile disponibile pe portalul Diabet AZ sunt furnizate in scop strict educational. Aceste informatii nu vor fi utilizate pentru autodiagnostic sau tratament pentru nicio problema de sanatate. Aceste informatii NU INLOCUIESC CONSULTATIA EFECTIVA si NU CONSTITUIE OPINIE MEDICALA.
Aceste informatii pot sa nu fie adecvate situatiei medicale pe care o are utilizatorul. Cu toate ca articolele redactate de medici se bazeaza pe experienta medicala a acestora si pe literatura de specialitate nu garantam acuratetea lor si nici adecvarea cu situatia medicala specifica a utilizatorului.
Mai multe despre Termenii si conditiile de utilizare a site-ului aici.
Contact rapid

Contacteaza un profesionist in sanatate

Processing...
Thank you! Your subscription has been confirmed. You'll hear from us soon.
Newsletter Diabet-AZ
ErrorHere