Prevenirea diabetului

Articolul este realizat de Dr Parliteanu Oana-Andreea

Daca acest articol mi-a raspuns la o intrebare, ce fac cu el?
Il trimiteti mai departe cunoscutilor si necunoscutilor prin email, Facebook, Twitter sau Whatsapp.

Prevenirea diabetului prin limitarea consumului de alcool si renuntarea la fumat

Alcoolul si fumatul sunt, in acest moment, doua elemente implicate in aparitia celor mai multe probleme de sanatate din era moderna. Ele pun viata in pericol, iar daca alcoolul nu trebuie consumat in exces, tutunul nu este deloc indicat. In acest moment fumatul este incriminat in aparitia majoritatii formelor de cancer iar alcoolul este implicat in aparitia cirozei. Toate aceste bolii sunt in majoritatea cazurilor fatale.

In ceea ce priveste preventia diabetului zaharat de tip 2, vom vedea ce rol important are limitarea consumului de alcool si renuntarea la fumat. Diabetul zaharat de tip 1 nu intra in discutia acestui articol, deoarece el nu poate fi prevenit, fiind o boala autoimuna. Pentru a revedea mecanismul autoimun de aparitie a diabetului zaharat tip 1, va rugam cititi articolul: Cauze diabet zaharat la copii.

Consumul excesiv de alcool dauneaza grav sanatatii, asa cum tot auzim in ultimul timp si la televizor. Aceste cuvinte nu sunt doar un slogan menit sa sperie populatia, ele sunt adevarate si arata cum printr-un consum de alcool putem sa ne imbolnavim, uneori ireversibil.

Centrul foamei din hipotalamus

Una din principalele probleme ale consumului de alcool este faptul ca acesta stimuleaza centrul foamei din hipotalamus. Ca raspuns, un om care va consuma alcool va fi si mai “infometat”, dorind sa manance din ce in ce mai mult. Mancand mai mult, risca sa se ingrase si mai apoi sa devina obez. Obezitatea este asociata cu factorul de insulinorezistenta, cel mai incriminat factor de risc in aparitia diabetului zaharat de tip 2. Pentru a vedea explicatia fenomenului de insulinorezistenta va rugam sa accesati articolul: Afla ce risc ai sa faci diabet zaharat.

Cresterea valorilor grasimilor din sange

Un alt mecanism prin care alcoolul afecteaza sanatatea noastra si poate duce la aparitia diabetului zaharat este tot legat de faptul ca omul mananca mai mult in urma consumului de alcool, si de regula manaca „bine” (mancaruri grase, consistente). Circula chiar un mit care spune sa bei o cantitate mica de untdelemn (ulei vegetal) inainte de a consuma alcool pentru a nu te imbata. Toate aceste obiceiuri nesanatoase duc la cresterea valorilor grasimilor din sange (colesterol, LDL colesterol, trigliceride), adica la apritia unei boli numite dislipidemie care este si ea factor de risc implicat in debutul diabetului zharat de tip 2.

Steatoza hepatica, altfel denumita „ficatul gras” este o consecinta a consumului de alcool si de grasimi alimentare, astfel pacientii care beau cantitati mari de licori bahice si manaca gras dezvolta aceasta boala. Atat steatoza hepatioca cat si dislipidemia sunt factori de risc in aparitia diabetului zaharat, si luate separat dar si impreuna, caz in care se potenteaza una pe alta crescand riscul si mai mult.

Consumul de vin rosu

Un alt factor de risc ce ne poate duce catre diabetul zharat de tip 2 este hipertensiunea arteriala. Uneori aceasta boala apare la consumatorii cronici de vin, in special vin rosu, acesta fiindu-le interzis dupa ce boala a fost diagnosticata. Desi nu s-a elucidat complet legatura dintre diabetul zaharat de tip 2 si hipertensiunea arteriala, se pare ca ele sunt interconectate. Aparitia hipertensiunii arteriale duce si la apritia diabetului zharat de tip 2.

Aparitia factorilor de risc

Iata cum am demonstrat legatura stransa dintre consumul de alcool si aparitia diabetului zaharat, nu in mod direct, ci prin faptul ca alcoolul favorizeaza aparitia factorilor de risc ai diabetului zaharat de tip 2: obezitatea cu fenomenul de insulinorezistenta, dislipidemia, hipertensiunea arteriala si steatoza hepatica. Este astfel usor de inteles ca reducerea sau chiar eliminarea consumului de alcool poate sa ne ajute in prevenirea aparitiei diabetului zaharat de tip 2.

In ceea ce priveste fumatul acesta nu este recomandat deoarece si el poate duce la aparitia unor factori de risc implicati in debutul diabetului zharat tip 2. De exemplu, tigara nu merge niciodata singura. Fumatorii simt nevoia de a consuma ceva lichid langa tigara, astfel ei vor consuma fie cafea (de cele mai multe ori cu zahar), fie sucuri indulcite. Cu cat numarul de tigari este mai mare cu atat cantitatea de lichide dulci va fi mai mare, si numarul de calorii consumate intr-o zi va fi mai mare. Acest lucru duce la acumulare de kilograme si mai apoi la obezitate care duce la fenomenul de insulinorezistenta, factor principal de risc in aparitia diabetului zharat de tip 2.

Astfel, prin limitarea consumului de alcool si renuntarea la fumat, se poate reduce riscul diabetului zharat de tip 2. Prin adoptarea masurilor de preventie, implicit, evitam si complicatiile cauzate de alcool si tutun.

Etichete: / / / / / / / / / / / / / / / / / /

Articolul este realizat de Dr Parliteanu Oana-Andreea

Medic Diabet, Nutritie si Boli Metabolice

Pe acelasi subiect:


Sfaturi pentru un adolescent nou diagnosticat cu diabet zaharat tip 2

Sfaturi pentru un adult nou diagnosticat cu diabet zaharat tip 2

Situatii in care nu putem administra antidiabeticele orale

Examenul ocular anual pentru diabetul de tip 1

Principalele riscuri si complicatii ale exceselor din perioada de Paste

Asociatia Acces la Sanatate © 2024

Toate informatiile disponibile pe portalul Diabet AZ sunt furnizate in scop strict educational. Aceste informatii nu vor fi utilizate pentru autodiagnostic sau tratament pentru nicio problema de sanatate. Aceste informatii NU INLOCUIESC CONSULTATIA EFECTIVA si NU CONSTITUIE OPINIE MEDICALA.
Aceste informatii pot sa nu fie adecvate situatiei medicale pe care o are utilizatorul. Cu toate ca articolele redactate de medici se bazeaza pe experienta medicala a acestora si pe literatura de specialitate nu garantam acuratetea lor si nici adecvarea cu situatia medicala specifica a utilizatorului.
Mai multe despre Termenii si conditiile de utilizare a site-ului aici.
Contact rapid

Contacteaza un profesionist in sanatate

Processing...
Thank you! Your subscription has been confirmed. You'll hear from us soon.
Newsletter Diabet-AZ
ErrorHere