Consumul de iaurt sustine lupta cu kilogramele in plus si reduce riscul de diabet tip 2

Pavel Adriana | Rubrica: Mancarea ca preventie in diabet | 27 septembrie 2018


Consumul de iaurt este asociat cu un risc mai mic de diabet de tip 2, arata mai multe studii, printre care si unul condus de cercetatorii de la Universitatea Cambridge.

Desi deocamdata nu exista o explicatie exacta a mecanismelor prin care iaurtul reduce riscul de diabet zaharat, nimeni nu poate nega impactul benefic al acestui aliment simplu si gustos asupra sanatatii.

Legatura dintre reducerea riscului de diabet zaharat tip 2 si consumul de lactate, in general, a reprezentat subiectul a numeroase cercetari.

De exemplu, studiul EPIC-Interact, realizat cu participarea a mai mult de 16.000 de persoane din opt tari europene, a demonstrat ca un consum mai mare de produse lactate fermentate (branza, iaurt si lapte fermentat) este asociat cu un risc de diabet tip 2 cu 12% mai mic.

De asemenea, studiul EPIC-Norfolk, publicat in revista Diabetologia, a demonstrat ca persoanele care consuma regulat produse lactate fermentate cu un continut scazut de grasime (iaurt, branza proaspata – respectiv 4-5 portii de 125 g pe saptamana) au un risc cu 24% mai mic de a dezvolta diabet zaharat tip 2.

In cazul consumului regulat de iaurt, reducerea riscului de diabet zaharat a fost chiar mai mare, de 28%.

Cercetarea a cuprins 4.000 de subiecti, care au fost urmariti pe o perioada de 11 ani, iar una dintre concluziile studiului EPIC-Norfolk este ca inlocuind cu un iaurt, in dieta zilnica, gustarile cu continut ridicat caloric, s-a redus riscul de diabet tip 2 cu 47%.

Totodata, iaurtul este considerat un aliat si in lupta cu kilogramele in plus, acesta fiind si motivul pentru care medicii nutritionisti recomanda consumul zilnic de iaurt.

 

Etichete: / / /

Pe acelasi subiect:


Studiu: Stratul de fibre nervoase retiniene periferice se subtiaza accelerat in cazul persoanelor cu diabet tip 2

Principii de nutritie la pacientii cu diabet zaharat

Principii de nutritie ca preventie a diabetului zaharat

Iaurtul, alimentul care contribuie la scaderea riscului de diabet tip 2

Adevarat sau fals despre diabetul zaharat

Opiniile medicilor, sfaturile si orice alte informatii disponibile pe acest site au scop informativ si educational. Ele nu pot substitui consultul medical direct si nici diagnosticul stabilit in urma investigatiilor si analizelor medicale.
Contact rapid

Contacteaza un profesionist in sanatate