Controlul glicemiei tine la distanta retinopatia diabetica

Anca Rusen | Rubrica: Ochiul diabetic - retinopatia | 20 martie 2019

Daca acest articol mi-a raspuns la o intrebare, ce fac cu el?
Il trimiteti mai departe cunoscutilor si necunoscutilor prin email, Facebook, Twitter sau Whatsapp.

Retinopatia diabetica este cea mai des intalnita forma de boala oculara diabetica. Medicii atentioneaza ca in lipsa unui diagnostic si a unui tratament adecvat, boala poate sa duca la pierderea vederii.

Riscul de retinopatie creste odata cu inaintarea in varsta, dar si cu nivelul de scazut al glicemiei si al tensiunii arteriale. De aceea, este absolut esential ca pacientii diagnosticati cu diabet zaharat sa aiba grija ca anual sa mearga la medicul oftalmolog la control.

Retinopatia este grupata in 3 forme diferite de boala:

  • retinopatia de fond,
  • maculopatia diabetica,
  • retinopatie proliferativa

Specialistii sustin ca la debut retinopatia diabetica este asimptomptomatica. Abia cand boala evolueaza, pacientul incepe sa perceapa primele semne si simptome.

Iata care sunt simptomele principale

  • vedere incetosata,
  • pete de ochi,
  • vedere dubla,
  • durere in zona ochilor,

Atentie! Retinopatia diabetica este determinata de cresterea pentru mult timp a nivelului de glucoza din sange. Mai mult, nivelurile ridicate de glucoza din zahar pot sa slabeasca si mai grav, pot deteriora vasele mici de sange din retina. Medicii avertizeaza ca un bun control glicemic va scadea riscul de aparitie al retinopatiei diabetice.

Factorii de risc pentru retinopatia diabetica sunt: scaderea controlului glicemic, prezenta proteinelor in urina, tensiunea arteriala crescuta, diabetul zaharat, un nivel ridicat al trigliceridelor. De aceea, medicii atrag atentia ca pentru a preveni retinopatia diabetica este necesar in primul rand controlul strict al hiperglicemiei si al hipertensiunii.

 

Etichete: / / / / / /

Pe acelasi subiect:


Rata de deces cauzata de COVID-19 „de patru ori mai mare” in randul persoanelor cu diabet si hiperglicemie

Controlul a glucozei este esential la diabeticii infectati cu COVID-19

Examenul ocular anual pentru diabetul de tip 1

Somnul insuficient si diabetul zaharat de tip 2

Controlul greutatii la pacientul cu diabet zaharat

Asociatia Acces la Sanatate © 2024

Toate informatiile disponibile pe portalul Diabet AZ sunt furnizate in scop strict educational. Aceste informatii nu vor fi utilizate pentru autodiagnostic sau tratament pentru nicio problema de sanatate. Aceste informatii NU INLOCUIESC CONSULTATIA EFECTIVA si NU CONSTITUIE OPINIE MEDICALA.
Aceste informatii pot sa nu fie adecvate situatiei medicale pe care o are utilizatorul. Cu toate ca articolele redactate de medici se bazeaza pe experienta medicala a acestora si pe literatura de specialitate nu garantam acuratetea lor si nici adecvarea cu situatia medicala specifica a utilizatorului.
Mai multe despre Termenii si conditiile de utilizare a site-ului aici.
Contact rapid

Contacteaza un profesionist in sanatate

Processing...
Thank you! Your subscription has been confirmed. You'll hear from us soon.
Newsletter Diabet-AZ
ErrorHere