Cresterile si scaderile de glucoza din sange

Redactia Diabet-AZ | Rubrica: Controlul glicemiei | 7 mai 2019

Daca acest articol mi-a raspuns la o intrebare, ce fac cu el?
Il trimiteti mai departe cunoscutilor si necunoscutilor prin email, Facebook, Twitter sau Whatsapp.

Glicemia din sange variaza in mod normal in timpul zilei in functie de ora si in functie de ceea ce mancam. Va prezentam mai jos un exemplu (ipotetic) pentru variatia glicemiei la trei persoane: o persoana sanatoasa care mananca la fel si la aceleasi ore.

Iata cum arata graficul si ce se poate citi in testul glucozei din sange

  1. cineva fara diabet,
  2. o persoana cu diabet zaharat tip 1 (cu A1C de aproximativ 8%) si
  3. o persoana cu diabet zaharat tip 2 care ia medicamente pe cale orala (de asemenea, cu un A1C de aproximativ 8%)

Se poate observa ca aceste exemple ipotetice arata acelasi tip de variatii ale glicemiei, adica dupa masa glicemia creste, apoi scade pana la un minim, urmand sa creasca din nou la urmatoarea masa la toate persoanele analizate. Ceea ce difera in functie de afectarea diabetica este valoarea pana la care urca, respectiv coboara glicemia si valorile medii ale acesteia.

Valoarea spontana a glicemiei nu ne spune foarte multe despre boala: daca masuram glicemia unei persoane cu diabet la anumite momente se suprapune perfect peste valorile normale ale unei persoane sanatoase, iar la alte momente arata valori crescute, dar nu ne putem sti daca sunt maxime. Asadar pentru a avea o informatie completa fie reusim sa masuram glicemia cu ajutorul unui dispozitiv care ne arata in mod continuu valorile acesteia, fie consideram media glicemiei, data de valoarea A1C

In graficul de mai jos, puteti observa ca o persoana fara diabet ramane intr-o banda destul de ingusta (indicata cu galben), variind de la aproximativ 70 pana la 130 mg / dl.

Persoana cu diabet zaharat de tip 1, pe de alta parte, oscileaza foarte mult intre un nivel scazut si unul inalt, in functie de insulina dar si de aportul alimentar.

In profilul persoanei cu diabet zaharat de tip 2, in scenariul medicatiei orale, fara insulina, arata mai putine suisuri si coborasuri, dar este, in general, intr-un interval mult mai mare decat cel al unei persoane fara diabet.

Valoarea medie a glicemiei  – A1C

A1C este o masura a glicemiei medii in ultimele doua – trei luni. Diagrama de mai jos prezinta glicemia medie estimata pentru A1C, in aceleasi unitati observate pe un glucometru.

A1C – hemoglobina glicozilata

A1C (procente)

6

7

8

9

10

11

12

126

154

183

212

240

269

298

Glucoza medie estimata (mg / dl)

Testul A1C (hemoglobina glicozilata), ca instrument clinic, este ecomandat pentru a diagnostica diabetul si prediabetul.

Un A1C de sub 5,7% este considerat normal, in timp ce nivelurile de peste 6,5% necesita un diagnostic de diabet. Nivelurile dintre cele doua procente semnaleaza prediabetul.

Acest articol este realizat cu sprijinul:

Etichete: / / / / / / / / / / / / /

Pe acelasi subiect:


Rata de deces cauzata de COVID-19 „de patru ori mai mare” in randul persoanelor cu diabet si hiperglicemie

Controlul a glucozei este esential la diabeticii infectati cu COVID-19

Somnul insuficient si diabetul zaharat de tip 2

Controlul greutatii la pacientul cu diabet zaharat

Pot verifica daca folosesc corect dispozitivul de testare a nivelului glicemiei din sange?

Asociatia Acces la Sanatate © 2024

Toate informatiile disponibile pe portalul Diabet AZ sunt furnizate in scop strict educational. Aceste informatii nu vor fi utilizate pentru autodiagnostic sau tratament pentru nicio problema de sanatate. Aceste informatii NU INLOCUIESC CONSULTATIA EFECTIVA si NU CONSTITUIE OPINIE MEDICALA.
Aceste informatii pot sa nu fie adecvate situatiei medicale pe care o are utilizatorul. Cu toate ca articolele redactate de medici se bazeaza pe experienta medicala a acestora si pe literatura de specialitate nu garantam acuratetea lor si nici adecvarea cu situatia medicala specifica a utilizatorului.
Mai multe despre Termenii si conditiile de utilizare a site-ului aici.
Contact rapid

Contacteaza un profesionist in sanatate

Processing...
Thank you! Your subscription has been confirmed. You'll hear from us soon.
Newsletter Diabet-AZ
ErrorHere