Cum gestionam diabetul gestational

Anca Rusen | Rubrica: Diabet gestational | 25 ianuarie 2019

Daca acest articol mi-a raspuns la o intrebare, ce fac cu el?
Il trimiteti mai departe cunoscutilor si necunoscutilor prin email, Facebook, Twitter sau Whatsapp.

Diabetul gestational este diagnosticat in timpul sarcinii, atunci cand organismul nu poate face fata cererii suplimentare de producere a insulinei, ceea ce duce la cresterea nivelului de glucoza din sange. Medicii spun ca diabetul gestational este gestionat prin monitorizarea nivelurilor de glucoza din sange, adoptarea unui plan de alimentatie sanatoasa si efectuarea unei activitati fizice regulate. Managementul eficient al diabetului gestational va reduce riscul de complicatii in timpul sarcinii si la nasterea copilului.

Este foarte important ca medicul ginecolog, cel diabetolog sa faca o echipa buna si sa realizeze un plan care sa te ajute sa iti monitorizezi corect glicemia, alimentatia dar si doza de activitati fizice.

Specialistii sustin ca exista trei componente de baza in gestionarea eficienta a diabetului gestational

  • monitorizarea nivelurilor de glucoza din sange
  • adoptarea unui model alimentar sanatos
  • activitate fizica.

De regula, diabetul gestational poate fi tinut sub control printr-o alimentatie sanatoasa si o activitate fizica regulata. Cu toate acestea, pentru unele femei cu diabet gestational, injectii cu insulina vor fi necesare pentru restul sarcinii. Datele statistice arata ca intre 10-20% dintre femei vor avea nevoie de insulina pana vor naste. Ulterior, nu va mai fi necesar deoarece dupa nasterea copilului, diabetul gestational dispare.

Un test special de glucoza in sange (testul de toleranta la glucoza orala) se efectueaza la sase saptamani dupa nastere, pentru ca medicul diabetolog sa se asigure ca valorile glucozei din sange au revenit la normal. Cu toate acestea, femeile care au avut diabet gestational au un risc crescut de a dezvolta diabet de tip 2 mai tarziu in viata si ar trebui sa fie testate pentru diabet zaharat cel putin la fiecare 2-3 ani.

Poate diabetul gestational sa afecteze copilul?

Daca diabetul gestational nu este bine ingrijit (nivelurile de glucoza din sange raman ridicate), aceasta poate duce la probleme cum ar fi un copil nascut cu o greutate mare, avort spontan sau nastere prematura.

Monitorizarea nivelului glicemiei in timpul sarcinii

Este important sa monitorizezi corect si constant nivelurile de glucoza din sange, acasa. Medicul te va invata cum se realizeaza acest lucru.  Daca nivelul glucozei din sange nu poate fi gestionat numai prin alimentatie sanatoasa si cu activitatea fizica, medicul iti va prescrie tratament, uneori chiar injectii cu insulina. Dar acestea nu-i vor face rau copilului. de activitatea fizica, medicul dumneavoastra poate sugera medicamente.

Trebuie sa retinem insa ca o parte importanta a managementului diabetului gestational se refera la regimul alimentar. De asemenea, gravida trebuie sa manance alimente care contin calciu (de exemplu lapte si branza), fier (de exemplu, carne rosie, pui si peste), acid folic (de exemplu legume cu frunze verzi verzi, cu continut scazut de grasimi, carne slaba, cum ar fi carnea de pui fara pudra si produse lactate cu continut scazut de grasimi). Trebuie sa evite alimentele si bauturile care contin cantitati mari de zahar. Totodata este recomandat limitarea cantitatii de grasime pe care o consumi, in special grasimi saturate. Este bine sa ai doua portii mici de proteina zilnic, deoarece aceasta ajuta la buna dezvoltarea a fatului. Proteinele includ carne slaba, carne de pui fara piele, peste, oua si branza slaba in grasimi. Aceste alimente nu iti vor afecta direct nivelul de glucoza din sange. Laptele, iaurturile, cremele si legumele (fasole, linte si naut) sunt, de asemenea, importante surse de proteine.

De ce trebuie sa faci sport

Activitatea fizica ajuta la reducerea rezistentei la insulina. Exercitiile regulate, cum ar fi mersul pe jos, ajuta si la gestionarea nivelurilor de glucoza din sange.

Etichete: / / / / / / / /

Pe acelasi subiect:


Informatii referitoare la hemoglobina glicozilata (HbA1c)

Celulele alfa rezistente la insulina duc la exces de glucagon in diabetul de tip 2

Controlul a glucozei este esential la diabeticii infectati cu COVID-19

Diabetul zaharat, risc major pentru sanatatea picioarelor si povara financiara pentru sistemele de sanatate

Spray-ul nazal poate trata deficitul de zahar din sange

Asociatia Acces la Sanatate © 2024

Toate informatiile disponibile pe portalul Diabet AZ sunt furnizate in scop strict educational. Aceste informatii nu vor fi utilizate pentru autodiagnostic sau tratament pentru nicio problema de sanatate. Aceste informatii NU INLOCUIESC CONSULTATIA EFECTIVA si NU CONSTITUIE OPINIE MEDICALA.
Aceste informatii pot sa nu fie adecvate situatiei medicale pe care o are utilizatorul. Cu toate ca articolele redactate de medici se bazeaza pe experienta medicala a acestora si pe literatura de specialitate nu garantam acuratetea lor si nici adecvarea cu situatia medicala specifica a utilizatorului.
Mai multe despre Termenii si conditiile de utilizare a site-ului aici.
Contact rapid

Contacteaza un profesionist in sanatate

Processing...
Thank you! Your subscription has been confirmed. You'll hear from us soon.
Newsletter Diabet-AZ
ErrorHere