Spray-ul nazal poate trata deficitul de zahar din sange

Sursa News Medical

Daca acest articol mi-a raspuns la o intrebare, ce fac cu el?
Il trimiteti mai departe cunoscutilor si necunoscutilor prin email, Facebook, Twitter sau Whatsapp.

Un nou spray nazal ar putea facilita salvarea diabeticilor care se afla intr-o stare de confuzie sau chiar inconstienta cauzate de nivelul foarte scazut al glicemiei, sugereaza un studiu clinic.

Sprayul nazal contine glucagon pudra, un hormon care determina o crestere rapida a nivelului de zahar din sange.

Rezultatele studiului au aratat ca sprayul nazal este aproape la fel de eficient in tratarea hipoglicemiei (nivel scazut de zahar din sange), ca singura alternativa disponibila in prezent la pulberea de glucagon care trebuie amestecata cu apa, introdusa intr-o seringa si apoi injectata intra muscular.

Deoarece este aproape la fel de eficient, dar mult mai usor de administrat unei persoane bolnave, sprayul nazal ar putea deveni tratamentul cel mai la indemana pentru tratarea hipoglicemiei severe, a declarat un profesor doctor de la Scoala de Medicina din Detroit a Universitatii de Stat Wayne si presedinte al Asociatiei Americane de Endocrinologi Clinici. Acesta nu a fost implicat in studiu.

„Acest spray intranazal este un lucru extraordinar”, a spus profesorul „Este ceea ce bolnavii de diabet isi doresc de ani de zile. A fost doar o chestiune de timp inainte ca ceva mai eficient sa apara pe piata”.

Mentinerea nivelului glicemiei

Persoanele cu diabet care incearca sa-si mentina nivelul glicemiei la un nivel cat mai apropiat de cel normal, isi administraza uneori prea multa insulina, ceea ce face ca nivelul glicemiei sa scada drastic, au spus cercetatorii in notele de fond.

In cazuri usoare sau moderate, diabeticii isi pot regla nivelul glicemia consumand suc de portocale sau dropsuri. Insa episoadele severe de hipoglicemie ar putea necesita tratament cu glucagon.

Singurul glucagon aprobat pe piata de Administratia Alimentelor si Medicamentelor din Statele Unite nu este disponibil la raft (necesita conditii deosebite de stocare), deci trebuie vandut sub forma de pulbere. „La nevoie, diabeticii trebuie sa aiba flaconul de glucagon la indemana, trebuie sa adauge apa, sa-l agite si sa-l injecteze. Aceasta este o problema, pentru ca, prin definitie, cei care au nevoie de glucagon sunt cei care nu si-o pot injecta pentru ca sunt inconstienti,” spune profesorul.

Sprayul nazal nu are nevoie de vreun amestec. Fie diabeticul, fie o alta persoana care se alfla in apropiere poate pulveriza continutul flaconului in orificiile nazale unde glucagonul este absorbit de mucoase, a concluzionat un medic, profesor asistent de endocrinologie si diabet cu Școala de Medicina Icahn din New York City. De asemenea, nici el nu a fost implicat in studiu.

Testarea sprayului nazal

Pentru a testa daca noul spray nazal este la fel de eficient ca injectia, cercetatorii au recrutat 75 de adulti cu diabet de tip 1 de la opt clinici din Statele Unite.

Tuturor participantilor li s-a indus de doua ori stare de hipoglicemie, apoi au primit alternativ tratament injectabil si cu spray nazal.

Spray-ul nazal a functionat in proportie de aproximativ 99%, in timp ce injectia a fost eficienta 100%, conform rezultatelor studiului.
Tratamentul cu sprayul nazal a necesitat ceva mai mult timp – aproximativ 16 minute in medie – pana sa stabilizezea nivelul glicemiei, comparativ cu 13 minute in cazul injectiei.

Cu toate acestea, cercetatorii au remarcat ca intr-un studiu anterior s-a demonstrat ca este nevoie de doar 16 pana la 26 de secunde pentru administrarea sprayului nazal, fata de 1,9 pana la 2,4 minute pentru injectie, in functie de pregatirea persoanei care o administreaza.

„A durat un pic mai mult pentru ca glucagonul intranazal sa functioneze, dar avand in vedere situatia, probabil ca nu este semnificativ din punct de vedere clinic”, a spus unul dintre cercetatori.

Reactia intarziata a glucagonului nazal

Un alt cercetator si-a exprimat ingrijorarea cu privire la reactia intarziata la glucagonul nazal.

„Nu stim cu adevarat daca aceasta intarziere conteaza din punct de vedere clinic”, a spus el. „In acel moment, puteti avea o convulsie. Va puteti pierde cunostinta. Se pot intampla lucruri dramatice. Asadar, este greu de spus daca intarzierea ar fi semnificativa.”

Studiul clinic a examinat, de asemenea, persoanele care sunt mult mai tinere decat cele cere prezinta cel mai mare risc de hipoglicemie severa, a adaugat cercetatorul.

Varsta medie a participantilor la experiment a fost de 33 de ani. Dar, studiile anterioare au aratat ca persoanele in varsta de 80 de ani sau mai mult au de doua ori mai multe sanse sa ajunga la camera de urgenta din cauza hipoglicemiei induse de insulina, si de aproape cinci ori mai probabil sa necesite spitalizare decat persoanele mai tinerie.

„Cred ca ar fi fost si mai interesant daca acest studiu ar fi analizat modul in care acest medicament ar putea ajuta persoanele in varsta care prezinta un risc si mai mare de hipoglicemie cauzata de insulina in exces decat grupul de varsta evaluat in acest studiu”, a declarat unul dintre cercetatori.

Ambele forme de glucagon au produs greata la putin mai mult de o treime din utilizatori. Persoanele care foloseau spray nazal aveau mai multe sanse sa raporteze disconfort la nivelul capului si fatei.

Studiul clinic a primit finantare de la Locemia Solutions, dezvoltatorul original al sprayului nazal. De atunci, Locemia a vandut drepturile ca acest acest produs sa fie utilizat la nivel mondial, catre Eli Lilly and Co., care a anuntat ca intentioneaza sa aduca sprayul nazal pe piata.
Conducatorul studiului nu a putut preciza cat timp ar putea dura pana cand Administratia Alimentelor si Medicamentelor din SUA va aproba utilizarea acestui spray nazal.

Etichete: / / / / / / / /

Sursa News Medical

Pe acelasi subiect:


Cum pot persoanele diabetice sa-si imbunatateasca circulatia sanguina la nivelul picioarelor?

Care sunt simtomele piciorului diabetic?

Cum tratam singuri carceiele sau crampele musculare

Durerea de picioare: tipuri, cauze și tratament la domiciliu (II)

Durerea de picioare: tipuri, cauze si tratament la domiciliu (I)

Asociatia Acces la Sanatate © 2024

Toate informatiile disponibile pe portalul Diabet AZ sunt furnizate in scop strict educational. Aceste informatii nu vor fi utilizate pentru autodiagnostic sau tratament pentru nicio problema de sanatate. Aceste informatii NU INLOCUIESC CONSULTATIA EFECTIVA si NU CONSTITUIE OPINIE MEDICALA.
Aceste informatii pot sa nu fie adecvate situatiei medicale pe care o are utilizatorul. Cu toate ca articolele redactate de medici se bazeaza pe experienta medicala a acestora si pe literatura de specialitate nu garantam acuratetea lor si nici adecvarea cu situatia medicala specifica a utilizatorului.
Mai multe despre Termenii si conditiile de utilizare a site-ului aici.
Contact rapid

Contacteaza un profesionist in sanatate

Processing...
Thank you! Your subscription has been confirmed. You'll hear from us soon.
Newsletter Diabet-AZ
ErrorHere