Cum se trateaza hipoglicemia

Articolul este realizat de Dr Parliteanu Oana-Andreea

Daca acest articol mi-a raspuns la o intrebare, ce fac cu el?
Il trimiteti mai departe cunoscutilor si necunoscutilor prin email, Facebook, Twitter sau Whatsapp.

Pentru a putea tratata hipoglicemia mai intai trebuie sa o definim. Hipoglicemia este o scaderea a valorii glucozei din sange ( a zaharului din sange) sub valoarea de 70mg/dl. Ea se caracterizeaza prin aparitia unor semne si simptome pe care pacientul le resimte si ii spun acestuia ca a scazut nivelul glucozei.

Simptomele de hipoglicemie sunt:

  • transpiratiile reci,
  • tremuraturi,
  • vederea incetosata,
  • starea de agitatie,
  • senzatia de foame.

Dat fiind faptul ca aceste simptome pot aparea si in alte boli, atunci este indicat ca pacientul diabetic sa isi masoare glicemia cu glucometrul pentru a confirma o hipoglicemie cand apar aceste simptome.

Cand tratam hipoglicemia?

Tratam hipoglicemia doar daca ea este documentata printr-un test de glicemie si este sub valoarea de 70mg/dl.

Pacientii diabetici dezechilibrati, care au stat multa vreme pe valori glicemice crescute, pot resimti simptomele de hipoglicemie si la o valoare mult mai mare a glucozei. De exemplu, un pacient a avut in mod constant in ultimele luni glicemii peste 200-250mg/dl. In momentul in care se intensifica tratamentul si glicemia lui ajunge la valori normale, el ne va spune ca simte o stare de disconfort. El resimte o glicemie de 100 sau 130-150mg/dl ca fiind hipoglicemie, are aceleasi simtome enuntate mai sus.

Se intampla acest lucru deoarece organsimul lui s-a acomodat, s-a obisnuit pe valori mari ale glicemiei. In aceste cazuri nu tratam simptomele hipoglicemiei, nu este nevoie, valoarea glicemiei este una buna si nu este nevoie sa tratam. Daca o vom trata, glicemia va creste si pacientul va ramane dezechilibrat. Trebuie sa explicam acestor pacienti ca va dura ceva timp pana cand corpul lor se va reobisnui cu valorile normale ale glicemiei si trebuie sa ii instruim sa nu actioneze decat daca valoarea glicemiei coboara sub 70mg/dl.

Cum tratam o hipoglicemie?

Daca pacientul are simpotomele amintite mai sus si si-a testat glicemia si este sub 70mg/dl, atunci el trebuie sa isi administreze un supliment de glucide (de zahar). Cel mai indicat este sa ii invatam pe pacienti sa isi administreze o cantitate de glucide cu absorbtie rapida si una cu absorbtie lenta. In acest fel hidratii cu absorbtie rapida vor actiona imediat si vor creste glicemia, iar cei lenti vor asigura ca glicemia nu va mai scadea in orele urmatoare. Astfel, pacientul poate sa manance un fruct de 100 grame, din care va lua cantitatea de hidrati cu absorbtie rapida, si sa mai manace si o felie de paine care va asigura cantitatea de hidrati cu absorbtie lenta. Sau poate bea o cana de lapte cu o felie de paine.

Zaharul ramane o alternativa, desi nu una foarte fericita, in cazul in care pacientul este plecat si nu poate sa isi porcure hidratii rapizi si pe cei lenti. El poate lua 5-10 grame de zahar, adica unu, doua plicuri de zahar pentru a creste imediat nivelul glicemiei.

Cea mai buna varianta de crestere a glicemiei

Cea mai buna varianta pentru o crestere rapida a glicemiei sunt monozaharidele, cum ar fi dextroza. Fiind un monozaharid el se absoarbe imediat din stomac si creste rapid valoarea glucozei. Se gasesc in comert produse din dextroza cantarite si care au avantajul ca sunt stadializate. O tableta de dextroza va creste glicemia cu 10mg/dl in 10 minute. Astfel, daca pacientul are glicemia 50mg/dl, si vrea sa ajunga la 100mg/dl, el va lua 5 tablete de dextroza si in 10 minute va ajunge la valoarea dorita.

Ce nu este recomandat in cazul hipoglicemiei

Ciocolata nu este o varianta buna pentru a corecta o hipoglicemie, deoarece ea contine multe grasimi, grasimi care la nivel intestinal incetinesc absorbtia glucozei. Daca un pacient are hipoglicemie si va manca ciocolata sa o corecteze, in prima faza hipoglicemia nu se va corecta, va scadea chiar mai tare, iar in faza urmatoare el va avea glicemia crescuta mult timp din cauza faptului ca zaharul din ciocolata s-a absorbit tarziu.

In cazul pacientilor care nu isi mai pot administra singuri suplimentul de carbohidrati, fie pentru ca sunt prea afectati de hipoglicemie, fie pentru ca sunt copii, se pot folosi sucurile cu zahar si se poate pune zahar sub limba pentru o absorbtie mai rapida.

Hipoglicemie severa

In cazurile de hipoglicemie severa in care pacientul nu mai este constient si nu se mai poate ajuta singur, atunci trebuie sa i se administreze de catre un membru al familiei sau un prieten, glucagon injectabil. Glucagonul este o solutie care creste glicemia si este destinat formelor severe de hipoglicemie. El poate fi administrat in orice loc al corpului: fese, maini, picioare, burta si poate fi administrat chiar si prin haine. Glucagonul poate salva viata unui pacient aflat in coma hipoglicemica. Pacientii care fac insulina ar trebui sa aiba acasa un Glucagon, in special pacientii cu diabet zaharat de tip 1, dar si cei cu tipul 2 care fac mai multe injectii de insulina pe zi.

Acest articol este realizat cu sprijinul:

Etichete: / / / / / / / / / / / / / /

Articolul este realizat de Dr Parliteanu Oana-Andreea

Medic Diabet, Nutritie si Boli Metabolice

Pe acelasi subiect:


Sfaturi pentru un adolescent nou diagnosticat cu diabet zaharat tip 2

Sfaturi pentru un adult nou diagnosticat cu diabet zaharat tip 2

Situatii in care nu putem administra antidiabeticele orale

Examenul ocular anual pentru diabetul de tip 1

Principalele riscuri si complicatii ale exceselor din perioada de Paste

Asociatia Acces la Sanatate © 2024

Toate informatiile disponibile pe portalul Diabet AZ sunt furnizate in scop strict educational. Aceste informatii nu vor fi utilizate pentru autodiagnostic sau tratament pentru nicio problema de sanatate. Aceste informatii NU INLOCUIESC CONSULTATIA EFECTIVA si NU CONSTITUIE OPINIE MEDICALA.
Aceste informatii pot sa nu fie adecvate situatiei medicale pe care o are utilizatorul. Cu toate ca articolele redactate de medici se bazeaza pe experienta medicala a acestora si pe literatura de specialitate nu garantam acuratetea lor si nici adecvarea cu situatia medicala specifica a utilizatorului.
Mai multe despre Termenii si conditiile de utilizare a site-ului aici.
Contact rapid

Contacteaza un profesionist in sanatate

Processing...
Thank you! Your subscription has been confirmed. You'll hear from us soon.
Newsletter Diabet-AZ
ErrorHere