Cum sa reactionam daca copilul indura o forma de bullying din partea unui profesor?

Interviul este realizat cu Adina Gurita

Daca acest articol mi-a raspuns la o intrebare, ce fac cu el?
Il trimiteti mai departe cunoscutilor si necunoscutilor prin email, Facebook, Twitter sau Whatsapp.

Cum sa reactionam daca copilul indura o forma de bullying din partea unui profesor

Cum sa reactionam ca si parinti!? Pentru ca, ca si terapeuti, stim cum sa reactionam si avem o gramada de strategii. Insa, cel mai important este sa reactionam ca parinti, pentru ca, de cele mai multe ori, bullying-ul incepe din familie, acolo se intampla lucruri.

Bullying-ul este de fapt o forma de agresivitate. Agresivitatea verbala poate fi atat fizica cat si emotionala si atunci in familie incepe bullying-ul de fapt, iar copiii invata sa fie agresivi din familie. Asa ca, de fapt, discutia de terapeutizare incepe inca din familie si este de vazut acolo ce nu functioneaza si ce metode de comunicare exista.

Fenomenul de bullying

Dar daca, sa zicem, ca suntem la scoala si observam un fenomen de bullying, putem sa intervenim ca si profesori, putem sa intervenim ca si copii, in spatele oricarui copil agresiv exista o gramada de lucruri nesatisfacute, de nevoi, de carente afective, care il imping pe acel copil sa isi impuna cumva autoritatea, sa atraga atentia, sa traga un semnal de alarma: ”hei sunt si eu pe aici!”.

Orice copil agresat este bine sa fie educat, sa i se explice ca poate sa reactioneze mergand la un adult. Daca nu, la diriginte, la un profesor, la director, la parinte acasa si spunadu-i ce se intampla.

Atitudinea copilului

Dar parintii pot observa ca acel copil a fost agresat din atitudinea pe care o are. De aceea, parintii pot sa isi dea silinta sa fie un pic mai atenti la nevoile copiilor lor. Pentru ca observand nevoile, obeservi ca se intampla ceva, altceva cu el, si atunci il poti ajuta sa inteleaga ce se intampla de fapt, ca acel copil nu este rau ci pur si simplu are nevoie de atentie sau de indrumare specializata.

Sa i se explice si sa se vada de unde vine acea forma de agresivitate, ce ar putea sa schimbe, cum ar putea sa isi rezolve problema astfel incat sa se diminueze forma asta de agresivitate. Pentru ca, cumva, exista un circuit, va fi agresat un copil iar el desi este submisiv in acel moment va agresa la randul lui. Si atunci nu se va termina niciodata ciclul asta. Pana la urma, daca stam sa ne gandim, bullying-ul exista de cand lumea si pamantul, doar ca formele lui nu erau atat de grave.

Etichete: / / / /

Interviul este realizat cu Adina Gurita

Psihoterapeut Cognitiv Comportamental

Pe acelasi subiect:


Care este varsta recomandata pentru inceperea vietii sexuale?

Ce este fobofobia?

Ce este erotomania?

Cum depasim frica de singuratate acceptand langa noi persoane care ne fac rau?

Ce trebuie sa stim despre importanta locului in care locuim?

Asociatia Acces la Sanatate © 2024

Toate informatiile disponibile pe portalul Diabet AZ sunt furnizate in scop strict educational. Aceste informatii nu vor fi utilizate pentru autodiagnostic sau tratament pentru nicio problema de sanatate. Aceste informatii NU INLOCUIESC CONSULTATIA EFECTIVA si NU CONSTITUIE OPINIE MEDICALA.
Aceste informatii pot sa nu fie adecvate situatiei medicale pe care o are utilizatorul. Cu toate ca articolele redactate de medici se bazeaza pe experienta medicala a acestora si pe literatura de specialitate nu garantam acuratetea lor si nici adecvarea cu situatia medicala specifica a utilizatorului.
Mai multe despre Termenii si conditiile de utilizare a site-ului aici.
Contact rapid

Contacteaza un profesionist in sanatate

Processing...
Thank you! Your subscription has been confirmed. You'll hear from us soon.
Newsletter Diabet-AZ
ErrorHere