Cum sa-ti ingrijesti picioarele

Sursa News Medical

Daca acest articol mi-a raspuns la o intrebare, ce fac cu el?
Il trimiteti mai departe cunoscutilor si necunoscutilor prin email, Facebook, Twitter sau Whatsapp.

Sanatatea picioarelor este importanta, mai ales daca ai diabet.

Daca aveti diabet, inseamna ca este mult mai probabil sa dezvoltati probleme la nivelul picioarelor, care ar putea duce la amputari. Dar de cele mai multe ori aceasta situatie poate fi prevenita. Daca in mod regulat acordati atentia cuvenita ingrijirii picioarelor, puteti reduce riscul de a dezvolta complicatii.

Asadar, urmariti pasii pe care trebuie sa-i urmati pentru a avea picioare sanatoase.

Ai nevoie de ajutor pentru a-ti verifica picioarele? Urmariti videoclipul nostru pentru a afla cum puteti face acest lucru.

10 pasi simpli pentru a preveni problemele piciorului

Iata cativa pasi simpli pe care trebuie sa-i urmati pentru a avea picioare sanatoase:

  1. Renuntati la fumat;
  2. Tineti sub control nivelul glicemiei, colesterolului si tensiunea arteriala;
  3. Verifica-ti picioarele in fiecare zi;
  4. Adoptati o dieta sanatoasa si echilibrata si ramaneti activ;
  5. Atentie cum va taiati unghiile;
  6. Purtati incaltaminte confortabila;
  7. Folosesiti in fiecare zi crema hidratanta;
  8. Nu utilizati lame sau plasturi pentru bataturi;
  9. Apelati la sfaturile specialittilor;
  10. Sa aveti la indemana date de contact utile.

Sfaturi pentru ingrijirea zilnica a picioarelor

Ingrijirea zilnica a picioarelor poate fi dificila mai ales daca ati pierdut partial sensibilitatea la acel nivel. In aceasta situatie, ar trebui sa discutati cu personal specializat, deoarece este posibil sa aveti nevoie de ajutorul unui podolog.

Renuntati la fumat

Se sie ca fumatul este daunator, dar cand aveti diabet, fumatul poate provoaca si mai multe probleme.

Fumatul afecteaza circulatia sanguina, si va expune la un risc si mai mare de amputare.

Gestionati nivelul glicemiei, colesterolului si tensiunea arteriala

Mentinerea niveluui zaharului din sange in limite optime va ajuta sa preveniti deteriorarea picioarelor si poate impiedica complicatii serioase. Usor de zis, greu de facut. Poate aveti nevoie de sfaturi pentru adoptarea unei diete sanatoase si cum sa ramaneti activi? Sau poate tratamentul pe care-l urmati nu este eficient? Sau poate, pur si simplu, simti ca aceste lucrurile va depatesc?

Avem o multime de solutii pentru a va ajuta sa va controlati tensiunea arteriala, colesterolul si nivelul zaharului din sange.

Exista, de asemenea, o serie de cursuri la care puteti participa, si unde aflati cum sa va gestionati diabetul. Discutati cu un profesionist din domeniul sanatatii despre cursul potrivit nevoilor dvs.

De asemenea, este o idee buna sa contactati un grup sau o retea de suport, care va poate ajuta sa tineti diabetul sub control.

Verifica-ti picioarele in fiecare zi

Din cauza diabetului problemele piciorului se pot agrava rapid. De aceea avem cateva sugestii cu privire la ce semne trebuie sa aveti in vedere atunci cand va verificati picioarele.

Cand va incaltati sau descaltati verificati cu atentie daca aspectul picioarelor prezinta modificari. Orice problema trebuie semnalata specialistilor.

Verficati-va talpile picioarelor folosind o oglinda sau cereti ajutorul cuiva, daca acest lucru este prea dificil sau daca vederea nu va ajuta. Daca aveti nevoie de ajutor, dar locuiti singuri, este bine sa discutati cu un profesionist din domeniul sanatatii despre cum ar trebui sa va verificati picioarele.

Daca v-atipierdut sensibilitatea la nivelul picioarelor, trebuie sa fiti deosebit de atenti, deoarece exista riscul sa nu simtiti daca v-ati ranit. Daca nu sunteti sigur ca ati pierdut vreo senzatie, rugati pe cineva sa va ajute sa faceti Testul atingerii degetelor de la picioare sau discutati cu un specialist.

Adoptati o dieta sanatoasa si echilibrata si ramaneti activ

Cereti sprijinul unui dietetician ca sa aflati ce alimente puteti consuma si ce impact au ele asupra sanatatii dvs.. Avem o multime de sugestii pentru a va indruma sa adoptati o dieta sanatoasa si echilibrata.

Si ramaneti activi. Acest lucru va va ajuta sa va controlati diabetul si sa reduceti riscul de complicatii grave la nivelul piciorului. Daca nu stiti ce activitate fizica sa alegeti, discutati cu medicul dvs..

Atentie cum va taiati unghiile

Taierea unghiilor pare ceva simplu, dar daca aveti diabet inteparea pielii din greseala poate duce la alte leziuni si s-ar putea sa nu simtiti ca ati facut-o.

Cand va taiati unghiile de la picioare:

  • taiati-le des, dar nu prea scurte sau din carne;
  • taiati-le cu un cleste de unghii si apoi folositi o pila de unghii pentru a netezi colturile;
  • curatati-le usor cu o perie de unghii – nu folositi varfurile ascutite ale foarfecelor, va puteti rani.

Igiena zilnica este, de asemenea, o modalitate simpla de a va mentine picioarele si unghiile de la picioare curate si ferite de infectie. Este suficient daca folositi apa calda si sapun, dar aveti grija ca apa sa nu fie fierbinte. Nu tineti picioarele prea mult in apa, exista risc de aparitie a unor leziuni daca pielea este prea umeda.

Daca v-ati pierdut senzatia in picioare sau aveti unghiile incarnate, consultati un specialist care va poate ajuta sa eliminati aceste probleme.

Asigurati-va ca incaltamintea este confortabila

Daca pantofii sau sosetele sunt prea stramte, prea largi sau se freaca de picior nu le purtati.

Pantofii, ciorapii, dresurile sau sosetele comode va vor ajuta sa va mentineti picioarele sanatoase. Pantofii care nu sunt comozi pot cauza tot felul de probleme. La fel si branturile vechi, sau sosetele rupte sau cu cusaturi ingrosate.

De aceea trebuie sa alegeti cu atentie incaltamintea.

Este bine sa cumparati pantofi care:

  • sunt potrivit de largi;
  • au suficient spatiu si forma rotunjita in zona degetelor;
  • au toc plat sau de dimensiuni mici;
  • se incheie cu sieturi sau catarama pentru a fixa bine piciorul.

Daca nu sunteti sigur de masura sau modelul care vi se potriveste cel mai bine, atunci cereti sfatul unui podolog.

Folosesiti in fiecare zi crema hidratanta

Utilizarea cremei emoliente va va mentine pielea sanatoasa. Cel mai bine este sa discutati cu medicul dvs. despre crema emolienta care se potriveste cel mai bine in situatia dvs. Nu va ungeti cu crema intre degetele de la picioare, deoarece acest lucru poate cauza unele probleme. La fel si pudra de talc – daca ramane intre degetele de la picioare, ar putea provoca uscaciune excesiva.

Nu utilizati lame sau plasturi pentru bataturi

Pielea trebuie sa ramana sanatoasa. Nu utilizati plasturi sau lama pentru a indeparta bataturile sau pielea ingrosata, ele pot produce leziuni pe piele. Pietrele ponce pot ajuta la indepartarea pielii intarile, dar folositi-le cu grija. Daca aveti nevoie de ajutor pentru taierea bataturilor sau pentru alte probleme ale pielii, este intotdeauna indicat sa discutati cu un podiatru.

Apelati la sfaturile specialistilor

Consultati un specialist pentru examinarea anuala a picioarelor. Daca la verificarea zilnica observati probleme, consultati imediat medicul, nu asteptati pana la examenul anual.

Odata cu examinarea anula a picioarelor veti fi informat despre riscul de a dezvolta o afectiune grava a piciorului. Daca prezentati risc moderat sau ridicat, medicul va va explica ce inseamna acest lucru si daca trebuie sa consultati un specialist podolog.

Puneti intrebari medicului dvs. specialist. Cu cat sunteti mai bine informati cu atat puteti observa mai repede orice modificare la nivelulpicioarelor.

Acest articol este realizat cu sprijinul:

Etichete: / / / / / / /

Sursa News Medical

Pe acelasi subiect:


Cum pot persoanele diabetice sa-si imbunatateasca circulatia sanguina la nivelul picioarelor?

Care sunt simtomele piciorului diabetic?

Cum tratam singuri carceiele sau crampele musculare

Durerea de picioare: tipuri, cauze și tratament la domiciliu (II)

Durerea de picioare: tipuri, cauze si tratament la domiciliu (I)

Asociatia Acces la Sanatate © 2024

Toate informatiile disponibile pe portalul Diabet AZ sunt furnizate in scop strict educational. Aceste informatii nu vor fi utilizate pentru autodiagnostic sau tratament pentru nicio problema de sanatate. Aceste informatii NU INLOCUIESC CONSULTATIA EFECTIVA si NU CONSTITUIE OPINIE MEDICALA.
Aceste informatii pot sa nu fie adecvate situatiei medicale pe care o are utilizatorul. Cu toate ca articolele redactate de medici se bazeaza pe experienta medicala a acestora si pe literatura de specialitate nu garantam acuratetea lor si nici adecvarea cu situatia medicala specifica a utilizatorului.
Mai multe despre Termenii si conditiile de utilizare a site-ului aici.
Contact rapid

Contacteaza un profesionist in sanatate

Processing...
Thank you! Your subscription has been confirmed. You'll hear from us soon.
Newsletter Diabet-AZ
ErrorHere