De ce grasimea bruna este buna pentru sanatatea oamenilor

Sursa News Medical

Daca acest articol mi-a raspuns la o intrebare, ce fac cu el?
Il trimiteti mai departe cunoscutilor si necunoscutilor prin email, Facebook, Twitter sau Whatsapp.

Oamenii de stiinta au descoperit cum grasimea bruna, cunoscuta si sub denumirea de tesut adipos brun, poate ajuta la prevenirea obezitatii si a diabetului. Studiul publicat in revista Nature adauga informatii noi despre rolul grasimii brune in sanatatea umana si ar putea conduce la descoperirea de noi medicamente pentru tratarea obezitații si a diabetului de tip 2.

Grasimea bruna este considerata un organ care produce caldura

Toti avem cateva grame din acest tip de grasime in diverse zone ale corpului, inclusiv la gat, coloana vertebrala, rinichii si maduva spinarii. Cand este activata de temperaturi scazute, grasimea bruna foloseste zaharul si grasimea din sange pentru a genera caldura in organism.

Studiul a constatat ca acest tip de grasime ar putea ajuta organismul sa filtreze si sa elimine aminoacizii cu catena ramificata (BCAAs)/aminoacizi ramificati din sange). BCAA-urile (leucina, isoleucina si valina) se gasesc in alimente precum oua, carne, peste, pui si lapte, dar si in suplimente folosite de unii sportivi si persoane care doresc sa-si creasca masa musculara.

In concentratii normale in sange, acesti aminoacizi sunt esentiali pentru o sanatate buna. In cantitati excesive, acestia pot favoriza aparitia diabetului si obezitatii. Cercetatorii au descoperit ca persoanele cu grasime bruna in cantitate mica sau deloc au capacitate redusa de a elimina BCAA-urile din sange si acest lucru poate duce la dezvoltarea bolii diabetice si a obezitatii.

Generarea de energie si caldura in celule

De asemenea, studiul a rezolvat un mister vechi de 20 de ani referitor la grasimea bruna: modul in care BCAA intra in mitocondrii care genereaza energie si caldura in celule. Oamenii de stiința au descoperit o proteina noua (numita SLC25A44), care controleaza viteza cu care grasimea bruna elimina aminoacizii din sange si ii foloseste pentru a produce energie si caldura.

„Studiul nostru explica paradoxul suplimentelor de BCAA care pot fi benefice pentru cei cu grasime bruna activa, cum ar fi persoanele sanatoase, dar pot fi daunatoare pentru altii, inclusiv pentru persoanele in varsta, obeze si persoanele cu diabet”, a declarat un distins membru al echipei de cercetatori.

Cercetatorii trebuie sa stabileasca daca absorbtia BCAA-surilor (aminoacizilor ramificati) de grasimea bruna poate fi controlata de factori de mediu – cum ar fi expunerea la temperaturi putin mai scazute (in jur de 18⁰C), sau consumul de alimente picante – sau prin medicamente. Aceasta ar putea echilibra nivelul de zahar din sange, care are legatura directa cu diabetul si obezitatea.

Etichete: / / / / / / / / / / / /

Sursa News Medical

Pe acelasi subiect:


Cum pot persoanele diabetice sa-si imbunatateasca circulatia sanguina la nivelul picioarelor?

Care sunt simtomele piciorului diabetic?

Cum tratam singuri carceiele sau crampele musculare

Durerea de picioare: tipuri, cauze și tratament la domiciliu (II)

Durerea de picioare: tipuri, cauze si tratament la domiciliu (I)

Asociatia Acces la Sanatate © 2024

Toate informatiile disponibile pe portalul Diabet AZ sunt furnizate in scop strict educational. Aceste informatii nu vor fi utilizate pentru autodiagnostic sau tratament pentru nicio problema de sanatate. Aceste informatii NU INLOCUIESC CONSULTATIA EFECTIVA si NU CONSTITUIE OPINIE MEDICALA.
Aceste informatii pot sa nu fie adecvate situatiei medicale pe care o are utilizatorul. Cu toate ca articolele redactate de medici se bazeaza pe experienta medicala a acestora si pe literatura de specialitate nu garantam acuratetea lor si nici adecvarea cu situatia medicala specifica a utilizatorului.
Mai multe despre Termenii si conditiile de utilizare a site-ului aici.
Contact rapid

Contacteaza un profesionist in sanatate

Processing...
Thank you! Your subscription has been confirmed. You'll hear from us soon.
Newsletter Diabet-AZ
ErrorHere