Despre monturi: cauze si tratament

Asociatia de Podiatrie

Daca acest articol mi-a raspuns la o intrebare, ce fac cu el?
Il trimiteti mai departe cunoscutilor si necunoscutilor prin email, Facebook, Twitter sau Whatsapp.

Monturile sunt probleme ale picioarelor datorate deformarii degetului mare (hallux). Doar in aparenta banale, acestea se pot inflama si provoca dureri ale picioarelor, in contact cu incaltamintea incomoda. Osul metatarsian devine proeminent, deplasandu-se progresiv catre osul medial. Astfel osul degetului mare se deplaseaza in sens opus, catre restul degetelor, impingandu-se si deformandu-le.

De ce apar monturile?

Specialistii arata ca monturile apar ca urmare a mai multor cauze printre care se pot aminti incaltamintea ingusta, disfunctii neuromusculare, disfuntii ale ligamentelor sau pot avea origine biomecanica. Alte afectiuni ale incheieturilor, cum ar fi osteoartrita sau artrita reumatoida, pot fi asociate cu aparitia monturilor.

Problematica monturilor este accentuata de folosirea unei incaltaminte inguste, in special in zona degetelor. Aceste articole de incaltaminte care restrictioneaza piciorul reprezinta un factor de risc in aparitia monturilor, in special in randul femeilor.

Pe de alta parte, factorul genetic poate juca un rol important in determinismul monturilor. Daca exista functii anormale ale picioarelor, unele mostenite de mai mult de o generatie, acestea pot genera predispozitii spre deformare si monturi, indiferent de tipul incaltamintei purtate.

Mai mult, monturile sunt de obicei insotite de alte manifestari anormale la nivelul picioarelor. Printre acestea se numara umflaturi la incheieturile degetelor, rigiditate, roseata si durere. Persoanele care sufera de monturi intampina dificultate la mers.

Cum se trateaza monturile?

Intr-o prima faza, exista masuri care se pot lua de fiecare persoana in parte care se confrunta cu monturi. Pentru a ameliora simptomele, se recomanda aplicarea unui dispozitiv care sa corecteze pozitia degetelor, la nivelul proeminentelor provocate de monturi, purtarea articolelor de incaltaminte largi si comode, care sa nu stranga degetele, aplicarea de gheata pe umflaturi si evitarea pantofilor cu tocuri mai inalte de 5 cm.

Interventia specialistului in podiatrie (podiatru) este necesara atunci cand problema se agraveaza. Acest profesionist din domeniul sanatatii ofera tratament specializat si adecvat in cazul monturilor. Datorita caracterului progresiv al acestei afectiuni, examinarea piciorului de catre un specialist este vitala.

Podiatrul este cel care poate oferi suport specializat, spre exemplu prin recomandarea de incaltaminte, care sa scada intensitatea simptomelor. Mai mult decat atat, poate propune exercitii fizice specifice acestei probleme, poate oferi sfaturi in achizitionarea unor dispozitive ortotice speciale sau poate indruma persoana cu monturi spre interventie chirurgicala.

Pe termen lung, interventia chirurgicala este singura metoda viabila prin care acestea pot fi eliminate in totalitate. In schimb, daca originea monturilor este de natura biomecanica, corectarea lor se poate face cu ajutorul unor dispozitive speciale sau prin adaptarea articolelor de incaltaminte la nevoile pacientului.

Acest articol este realizat cu sprijinul:

Etichete: / / / / /

Asociatia de Podiatrie

Pe acelasi subiect:


Piciorul diabetic si COVID-19: o perspectiva italiana

Cheia succesului in managementul diabetului zaharat este educatia

Cum se trateaza piciorul diabetic in Marea Britanie in timpul pandemiei

Ghidul pentru persoanele cu diabet in perioada epidemiei de coronavirus

Vizita regulata la podiatru, o necesitate pentru persoanele cu diabet

Asociatia Acces la Sanatate © 2024

Toate informatiile disponibile pe portalul Diabet AZ sunt furnizate in scop strict educational. Aceste informatii nu vor fi utilizate pentru autodiagnostic sau tratament pentru nicio problema de sanatate. Aceste informatii NU INLOCUIESC CONSULTATIA EFECTIVA si NU CONSTITUIE OPINIE MEDICALA.
Aceste informatii pot sa nu fie adecvate situatiei medicale pe care o are utilizatorul. Cu toate ca articolele redactate de medici se bazeaza pe experienta medicala a acestora si pe literatura de specialitate nu garantam acuratetea lor si nici adecvarea cu situatia medicala specifica a utilizatorului.
Mai multe despre Termenii si conditiile de utilizare a site-ului aici.
Contact rapid

Contacteaza un profesionist in sanatate

Processing...
Thank you! Your subscription has been confirmed. You'll hear from us soon.
Newsletter Diabet-AZ
ErrorHere