Diabetul cu debut la maturitate, diabetul MODY

Anca Rusen | Rubrica: Diabet Mody | 10 aprilie 2019

Daca acest articol mi-a raspuns la o intrebare, ce fac cu el?
Il trimiteti mai departe cunoscutilor si necunoscutilor prin email, Facebook, Twitter sau Whatsapp.

MODY este o forma rara de diabet zaharat, numit si diabet cu debut la maturitate. Medicii atentioneaza ca aceasta este diferita atat de diabetul zaharat de tip 1 cat si de tipul 2. Afectiunea se mostenesete, astfel daca un parinte are boala, copilul sau are sanse de peste 50% sa faca si el diabet de tip MODY.

De cele mai multe ori, afectiunea este diagnosticata inainte ca persoana in cauza sa implineasca 25 de ani. Vestea buna este ca nu este obligatoriu tratamentul cu insulina injectabila la acesti pacienti.

Diabetul MODY se caracterizeaza printr-un debut lent, insidios, prin absenta obezitatii si a fenomenelor autoimmune. Specialistii sustin ca exista cel putin 6 forme de MODY, fiecare fiind determinata de mutatii in gene diferite dar care sunt direct implicate in functionarea celulelor pancreatice.

In literatura de specialitate exista mai multe tipuri de diabet MODY, cele mai cunoscute sunt primele 3 forme:

HNF1-alfa – este gena care duce la aparitia a peste jumatate din cazurile acestea de diabet zaharat. Pacientii insa de regula, nu au nevoie de tratamentul cu insulina, ci numai de antidiabetice orale, asa cum primesc si cei care au diabet de tip 2.

HNF4-alfa. De data aceasta, pacientii au inca din copilarie manifestari ale bolii, iar daca la inceput vor primi tratament cu pastile, de cele mai multe ori au nevoie de insulina injectabila.

HNF1-beta. Din pacate, pacientii sunt la risc pentru tot felul de complicaíi renale. De asemenea, ei vor primi ca tratament insulina.

Este foarte important ca diagnosticul si tratamentul sa fie cat mai devreme stabilite in felul acesta complicatiile diabetului MODY putand sa fie amanate.

Etichete: / / / / / / / / / /

Pe acelasi subiect:


Sfaturi pentru un adolescent nou diagnosticat cu diabet zaharat tip 2

Sfaturi pentru un varstnic nou diagnosticat cu diabet zaharat de tip 2

Factori de risc diabet zaharat de tip 2

Factori de risc diabet zaharat de tip 1

Pancreasul artificial

Asociatia Acces la Sanatate © 2024

Toate informatiile disponibile pe portalul Diabet AZ sunt furnizate in scop strict educational. Aceste informatii nu vor fi utilizate pentru autodiagnostic sau tratament pentru nicio problema de sanatate. Aceste informatii NU INLOCUIESC CONSULTATIA EFECTIVA si NU CONSTITUIE OPINIE MEDICALA.
Aceste informatii pot sa nu fie adecvate situatiei medicale pe care o are utilizatorul. Cu toate ca articolele redactate de medici se bazeaza pe experienta medicala a acestora si pe literatura de specialitate nu garantam acuratetea lor si nici adecvarea cu situatia medicala specifica a utilizatorului.
Mai multe despre Termenii si conditiile de utilizare a site-ului aici.
Contact rapid

Contacteaza un profesionist in sanatate

Processing...
Thank you! Your subscription has been confirmed. You'll hear from us soon.
Newsletter Diabet-AZ
ErrorHere