Diabetul cu debut la maturitate, diabetul MODY

Anca Rusen | Rubrica: Diabet Mody | 10 aprilie 2019

MODY este o forma rara de diabet zaharat, numit si diabet cu debut la maturitate. Medicii atentioneaza ca aceasta este diferita atat de diabetul zaharat de tip 1 cat si de tipul 2. Afectiunea se mostenesete, astfel daca un parinte are boala, copilul sau are sanse de peste 50% sa faca si el diabet de tip MODY.

De cele mai multe ori, afectiunea este diagnosticata inainte ca persoana in cauza sa implineasca 25 de ani. Vestea buna este ca nu este obligatoriu tratamentul cu insulina injectabila la acesti pacienti.

Diabetul MODY se caracterizeaza printr-un debut lent, insidios, prin absenta obezitatii si a fenomenelor autoimmune. Specialistii sustin ca exista cel putin 6 forme de MODY, fiecare fiind determinata de mutatii in gene diferite dar care sunt direct implicate in functionarea celulelor pancreatice.

In literatura de specialitate exista mai multe tipuri de diabet MODY, cele mai cunoscute sunt primele 3 forme:

HNF1-alfa – este gena care duce la aparitia a peste jumatate din cazurile acestea de diabet zaharat. Pacientii insa de regula, nu au nevoie de tratamentul cu insulina, ci numai de antidiabetice orale, asa cum primesc si cei care au diabet de tip 2.

HNF4-alfa. De data aceasta, pacientii au inca din copilarie manifestari ale bolii, iar daca la inceput vor primi tratament cu pastile, de cele mai multe ori au nevoie de insulina injectabila.

HNF1-beta. Din pacate, pacientii sunt la risc pentru tot felul de complicaíi renale. De asemenea, ei vor primi ca tratament insulina.

Este foarte important ca diagnosticul si tratamentul sa fie cat mai devreme stabilite in felul acesta complicatiile diabetului MODY putand sa fie amanate.

Etichete: / / / / / / / / /

Pe acelasi subiect:


Analize si investigatii noi pentru preventia diabetului zaharat

Cum se manifesta diabetul zaharat la barbati si femei

Studiu: Stratul de fibre nervoase retiniene periferice se subtiaza accelerat in cazul persoanelor cu diabet tip 2

Tratamentul diabetului de tip 1

Diabetul MODY

Opiniile medicilor, sfaturile si orice alte informatii disponibile pe acest site au scop informativ si educational. Ele nu pot substitui consultul medical direct si nici diagnosticul stabilit in urma investigatiilor si analizelor medicale.
Contact rapid

Contacteaza un profesionist in sanatate