Diabetul zaharat si implicatiile lui in viata si sanatatea sexuala

Anca Rusen | Rubrica: Alte complicatii | 4 decembrie 2018

Daca acest articol mi-a raspuns la o intrebare, ce fac cu el?
Il trimiteti mai departe cunoscutilor si necunoscutilor prin email, Facebook, Twitter sau Whatsapp.

O relatie trebuie sa contina iubire, respect, comunicare dar si o viata activa sexuala. Altfel spus sexul este o parte importanta a vietii unui individ dar si a familiei, a cuplului respectiv. Uneori, diabetul afecteaza viata sexuala a unei femei, dar si complica sanatatea sexuala. 

Sunt cazuri in care diabetul zaharat poate afecta viata sexuala a unei femei. De exemplu, unele femei diagnosticate cu diabet zaharat au un interes mai mic pentru sex, principalul vinovat fiind depresia sau modificarile nivelurilor de glucoza din sange, care le poate face sa fie iritate si obosite. Sunt si cazuri rare in care actul sexual poate deveni dureros deoarece exista o anumita uscaciune vaginala.

Iata ce trebuie sa faci daca iti doresti ca viata ta sexuala dar si sanatatea sexuala sa aiba o relatie buna cu diabetul zaharat:

Identifica la timp depresia si anxietatea

Atat depresia cat si anxietatea pot transforma persoana in cauza. Altfel spus, aceasta este deprimata, neajutorata, apare sentimentul de neputinta si uneori dispare inclusiv dorinta sexuala in cadrul cuplului. Specialistii sustin ca este esential sa nu te adancesti in aceste stari de deprimare, de tristete. Cauta ajutorul unui psiholog. Alaturi de acesta poti discuta despre toate motivele si situatiile care te fac anxioasa sau depresiva. Inclusiv diminuarea dorintei sexuale poate fi discutata si ameliorata in cabinetul specialistului.

Mergi la planificare familiala

Diabetul zaharat nu trebuie sa-ti opreasca dorinta de a avea un copil. Insa boala de fond presupune o ingrijire atenta din partea unei echipe medicale cu multe luni inainte de a decide sa ai un copil. Trebuie sa discuti cu diabetologul tau, cu ginecologul, dar si medicul nutritionist. Acestia te vor indruma astfel incat sarcina ta sa fie fara nicio problema. Nu uita si de restul controalelor: la inima, rinichi, ochi. In plus, chiar tu poti contribui la mentinerea sanatatii si sigurantei copilului daca vei mentine glicemia in limite normale. Acest lucru va reduce sansele de a avea un copil prematur sau un copil care este mai mare decat normal. De asemenea, scade mult riscul de a avea un copil cu defecte congenitale. Astazi, o multime de femei cu diabet zaharat au copii sanatosi. Si tu o poti, dar acest lucru implica planificarea sarcinii, rabdare si bun management al glicemiilor.

Alege cu grija metoda de contraceptie

Daca nu doresti sa ramai insarcinata si ti-ai inceput viata sexuala, trebuie sa ai un control al acesteia, sa previi sarcina nedorita. Este bine de stiut ca majoritatea metodelor de control al nasterii sunt sigure pentru femeile cu diabet zaharat. Totusi nu alege singura metoda, este mai bine sa discuti cu medicul tau despre posibilitatile existente.

Hormonii si ciclul menstrual

Unele femei au dificultati in a-si mentine glucoza din sange pe parcursul saptamanii anterioare si in timpul perioadei menstruale. Nivelurile de glucoza din sange pot sa creasca si sa scada din cauza modificarilor concentratiilor hormonale. De aceea, este indicat sa vorbesti cu medicul tau despre schimbarea planului de ingrijire inainte, in timpul sau dupa perioada menstruatiei pentru a putea sa mentii nivelul glicemiei in limite bune.

Implicatiile menopauzei 

Menopauza dar mai ales anii care au condus la instalarea ei sunt caracterizati prin modificari esentiale ale organismului. Practic, organismul tau produce treptat, usor – usor mai putin estrogen si progesteron – in premenopauza, iar atunci cand ai si diabet zaharat, aceste schimbari sunt adevarate provocari.  Modul in care aceste modificari hormonale afecteaza glucoza din sange pot varia in functie de individ. Multe femei observa totusi ca nivelul glicemiei este mai variabil (in crestere si in scadere) si mai putin previzibil decat inainte.

Modificarile hormonale, precum si variatiile de nivel al glicemiei pot contribui la simptomele menopauzei, cum ar fi modificari ale dispozitiei, oboseala si bufeuri. Mai grav este faptul ca menopauza si diabetul au simptome similare. Adica este posibil sa te inseli, sa crezi ca ai simptome de menopauza, cum sunt bufeurile, starea de spirit schimbatoare, pierderea memoriei pe termen scurt cand de fapt acestea pot fi simptomele scaderii bruste a glicemiei. Iar daca tu presupui incorect ca aceste simptome sunt rezultatul scaderii glucozei din sange, vei consuma calorii inutile in efortul tau de a creste nivelul de glucoza din sange si vei ajunge la o crestere a glicemiei. De aceea, atunci cand se apropie perioada de menopauza si cea de premenopauza discuta cu medicul tau pentru a stabili terapia de substitutie hormonala.

Totodata, diabetul poate conduce la mai multe episoade in timpul noptii de scadere a glucozei. Iar acest lucru, poate afecta calitatea somnului care este deja perturbat de bufeurile asociate menopauzei si transpiratiile nocturne. Somnul intrerupt va provoca si el fluctuatii ale glucozei din sange, ceea ce va face ca glicemia sa fie tinuta greu sub control.

Terapie de inlocuire a hormonilor problematica

Terapia hormonala de substitutie este o problema destul de delicata si de dificila. Pe de o parte, estrogenul poate reduce riscul de osteoporoza si vaginita si poate atenua bufeurile. Pe de alta parte, poate creste riscul de cancer mamar si uterin, boli de inima si accident vascular cerebral. Conform ghidurilor actuale, recomandarea este sa se ia cea mai mica doza de inlocuitori hormonali pentru cel mai mic timp posibil pentru controlul simptomelor. Atentie! Femeile care au si boli de inima sau au antecedente de cheaguri de sange ar trebui sa evite terapia de substitutie hormonala.

Etichete: /

Pe acelasi subiect:


Piciorul diabetic: probleme, tratament si preventie

Diabetul are miros?

Bolnavii de diabet zaharat prezinta un risc mai mare de a se infecta cu COVID-19?

Vizita regulata la podiatru, o necesitate pentru persoanele cu diabet

Afectiunile piciorului pot conduce la complicatii grave, atrag atentia specialistii

Asociatia Acces la Sanatate © 2024

Toate informatiile disponibile pe portalul Diabet AZ sunt furnizate in scop strict educational. Aceste informatii nu vor fi utilizate pentru autodiagnostic sau tratament pentru nicio problema de sanatate. Aceste informatii NU INLOCUIESC CONSULTATIA EFECTIVA si NU CONSTITUIE OPINIE MEDICALA.
Aceste informatii pot sa nu fie adecvate situatiei medicale pe care o are utilizatorul. Cu toate ca articolele redactate de medici se bazeaza pe experienta medicala a acestora si pe literatura de specialitate nu garantam acuratetea lor si nici adecvarea cu situatia medicala specifica a utilizatorului.
Mai multe despre Termenii si conditiile de utilizare a site-ului aici.
Contact rapid

Contacteaza un profesionist in sanatate

Processing...
Thank you! Your subscription has been confirmed. You'll hear from us soon.
Newsletter Diabet-AZ
ErrorHere