Diagnostic diabet zaharat la copii

Articolul este realizat de Dr Parliteanu Oana-Andreea

Daca acest articol mi-a raspuns la o intrebare, ce fac cu el?
Il trimiteti mai departe cunoscutilor si necunoscutilor prin email, Facebook, Twitter sau Whatsapp.

Diagnosticul de diabet zaharat la copil se pune, ca si la adult, in baza unor analize de laborator (analize de sange si urina).

Prima analiza care se face este glicemie (valoarea zaharului din sange), valorile normale difera de la laborator la laborator, insa criteriile de diagnostic sunt clare conform ADA (Asociatia Americana de Diabet). Se considera diabet zharat tip 2 daca valoarea glicemiei pe nemancate depaseste valoarea de 126mg/dl, de doua ori in zile diferite sau depaseste valoarea de 200mg/dl pe mancate in orice moment al zilei.

Analize medicale

Daca copilul a prezentat o valoare mai mare decat cele normale pentru glicemie, este necesar sa continuam investigatiile si sa mai efectuam si urmatoatele analize: test de toleranta la glucoza (TTGO), hemoglobina glicozilata (HbA1c) si obligatoriu, fiind vorba despre un copil, se vor mai recolta si doza peptidul c si anticorpii Anti GAD; pentru a se face diferenta intre diabetul zaharat tip 1 si tip 2. Este foarte important sa stim ce fel de diabet are copilul, deoarece tratatmentul va fi decis de tipil de boala; astfel daca este tipul 1, copilul va primi obligatoriu insulina, iar daca este tipul 2 de diabet zaharat, copilul va primi dieta si medicatie orala (pastile) pentru inceput, putand apoi sa primeasca si insulina daca medicasia nu functioneaza. Pentru mai multe detalii despre tratamentul diabetului zaharat la copil, va rugam sa accesati articolul: Tratamentul diabetului zaharat la copil (aici un link catre articol).

Valori glucoza

TTGO este o metoda de confirmare a diagnosticului de diabet zaharat, in special diabet zaharat tip 2 si consta in incarcarea organismului cu glucoza. Mai exact i se da pacientului sa bea 75g de glucoza pulbere dizolvata intr-un pahar cu apa si se dozeaza glicemia de trei ori, prima data inainte de a bea glucoza, a doua oara la o ora dupa ce a baut si la doua ore dupa ce a baut glucoza. Valorile normale sunt: intre 100 si 125mg/dl la proba 0 (inainte de a bea glucoza), intre 140 la doua ore dupa ce a baut glucoza. Daca rezultatul la doua ore este intre 140 si 199mg/dl se socoteste ca pacientul are tolernata alterata la glucoza (pre-diabet), iar daca valoarea depaseste 200mg/dl, masurat tot la doua ore, atunci pacientul are diabet zaharat tip 2.

Media glicemiilor

Hba1c este si ea o analiza extreme de importanta, atat pentru diagnostic cat si pentru evaluarea controlului bolii ulterior. Aceasta analiza arata media glicemiilor din ultimele 3 luni; daca valoarea zaharului din sange a fost mare in ultimele 9-0 de zile, si valoarea hemoglobinei glicozilate va fi mare. Practic hemoglobin, celulele rosii din sange, se glicozileaza enzimatic (se ”leaga” de zaharul din sange), cu cat este mai mult zahar cu atat se leaga mai tare, aratand astfel media glicemiilor din ultimele 3 luni. Valorile normale sunt sub 5,7%. O valoare cuprinsa intre 5,7% si 6,4% arata un pre-diabet, iar o valoare peste 6,4% pune diagnosticul de diabet zaharat.

Daca vorbim despre un copil atunci se impun si urmatoarele doua analize: peptid c si anticopri anti GAD. Peptidul c arata care mai este functia viabila a pancreasului, adica cat la suta mai produce pancreasul insulina, cat mai este functional. Ne ajuta sa stim daca mai exista sau nu cellule secretoare de insulina in corp, pentru ca astfel vom sti si cum sa dozam mai eficient insulina pe care o aducem din exterior, sau daca exista pancreas viabil sa nu aducem insulina din afara. Anticorpii anti GAD sunt acei anticorpi care au ”distrus” pancreasul, iar prezenta lor este dovada clara de proce autoimun si pune diagnosticul de certitudine de diabet zaharat tip 1, prezenta acestor anticorpi ne va orienta si catre tratament: si anume insulina.

Pacientii diagnosticati cu diabet zaharat tip 1

In cazul copiilor, mai ales la pacientii diagnosticati cu diabet zaharat tip 1, debutul este unul rapid si cu valori ale glicemiei foarte mari; de regula peste valoarea de 500mg/dl a glicemiei. Cand se intalneste o astfel de valoare testul TTGO nu mai este necesar pentru a confirma diagnosticul. Se va testa HbA1c si se vor face analize specifice pentru determinarea prezentei de anticorpi; pentru ca diabetul de tip 1 este o boala autoimuna. Pentru a vedea ce inseamna boala autoimuna si mecanismul de producere al diabetului zaharat tip 1, va rugma sa acceasti articolul ” Cauze diabet zaharat la copii”. (ma gindesc sa punem aici un link catre articol, ca sa nu mai descriu mecanismul inca o data, pentru a nu ne repeta)

Mai putem efectua si teste de urina la care sa vedem daca pacientul are sau nu glucoza in urina; in mod normal nu ar trebui sa existe daca pacientul nu are diabet zaharat sau o alta boala de rinichi. in cazul testelor de urina, trebuie sa mai efectuam si alte analize pentru a putea avea un diagnostic corect.

Etichete: / / / / / / / / / / / /

Articolul este realizat de Dr Parliteanu Oana-Andreea

Medic Diabet, Nutritie si Boli Metabolice

Pe acelasi subiect:


Sfaturi pentru un adolescent nou diagnosticat cu diabet zaharat tip 2

Sfaturi pentru un adult nou diagnosticat cu diabet zaharat tip 2

Situatii in care nu putem administra antidiabeticele orale

Examenul ocular anual pentru diabetul de tip 1

Principalele riscuri si complicatii ale exceselor din perioada de Paste

Asociatia Acces la Sanatate © 2024

Toate informatiile disponibile pe portalul Diabet AZ sunt furnizate in scop strict educational. Aceste informatii nu vor fi utilizate pentru autodiagnostic sau tratament pentru nicio problema de sanatate. Aceste informatii NU INLOCUIESC CONSULTATIA EFECTIVA si NU CONSTITUIE OPINIE MEDICALA.
Aceste informatii pot sa nu fie adecvate situatiei medicale pe care o are utilizatorul. Cu toate ca articolele redactate de medici se bazeaza pe experienta medicala a acestora si pe literatura de specialitate nu garantam acuratetea lor si nici adecvarea cu situatia medicala specifica a utilizatorului.
Mai multe despre Termenii si conditiile de utilizare a site-ului aici.
Contact rapid

Contacteaza un profesionist in sanatate

Processing...
Thank you! Your subscription has been confirmed. You'll hear from us soon.
Newsletter Diabet-AZ
ErrorHere