Diagnosticarea neuropatiei

Sursa News Medical

Daca acest articol mi-a raspuns la o intrebare, ce fac cu el?
Il trimiteti mai departe cunoscutilor si necunoscutilor prin email, Facebook, Twitter sau Whatsapp.

Ce investigatii si analize medicale sunt necesare pentru diagnosticarea neuropatiei?

Toate investigatiile si analizele medicale efectuate, depind de prezentarea clinica a simptomelor pacientului cu posibila neuropatie.

Diagnosticul de neuropatie si cauza acesteia implica intocmirea unui istoric medical si o examinare fizica amanuntita, pentru a-i ajuta pe medicii specialisti sa determine cauza si gravitatea neuropatiei. O examinare neurologica, care testeaza reflexele si functia nervilor senzoriali si motori, este o componenta importanta a examinarii initiale.

Desi nu exista analize de sange specifice pentru a afla daca un pacient are sau nu neuropatie, atunci cand aceasta afectiune este suspectata, testele de sange sunt adesea folosite pentru a verifica prezenta bolilor si altor afectiuni (de exemplu, diabet sau deficiente de vitamine), care pot fi responsabile pentru leziuni nervoase.

Studii imagistice precum radiografii, tomografii si scanari RMN, pot fi efectuate pentru a cauta surse de presiune asupra nervilor sau a depista deteriorarea acestora.

Testele specifice ale functiei nervoase includ:

  1. Electromiografia (EMG) este un test care masoara functia nervilor. Pentru acest test, un ac foarte subtire este introdus prin piele in anumiti muschi. Acul contine un electrod microscopic care inregistreaza activitatea electrica normala sau anormala a fibrelor musculare.
  2. Determinarea vitezei de conducere nervoasa reprezinta un test electric efectuat cu scopul determinarii vitezei de conducere a impulsului intr-un nerv. Acest test se face adesea impreuna cu EMG. In testul pentru determinarea vitezei de conducere nervoasa, se utilizeaza electrozi care sunt asezati pe suprafata pielii, deasupra terminatiilor nervoase, in diverse parti ale corpului. Fiecare electrod degaja un impuls electric foarte usor, care stimuleaza nervul. Se masoara activitatea electrica a nervilor si viteza impulsurilor electrice dintre electrozi (reflectand viteza semnalelor nervoase).
  3. In unele cazuri, poate fi recomandata o biopsie de nerv. Aceasta investigatie implica indepartarea chirurgicala a unei bucati mici de tesut pentru a fi examinata la microscop. Un medic patolog, un medic specialist in diagnosticarea tesuturilor, va examina fragmentul de nerv si astfel se poate stabili cauza neuropatiei. Procedura se efectueaza folosind un anestezic local. Nervul sural (la glezna) sau nervul radial superficial (incheietura mainii), sunt zonele cu tesut nervos utilizate cel mai des pentru biopsie.

Acest articol este realizat cu sprijinul:

 

 

 

Etichete: / / / / / / / /

Sursa News Medical

Pe acelasi subiect:


Cum pot persoanele diabetice sa-si imbunatateasca circulatia sanguina la nivelul picioarelor?

Care sunt simtomele piciorului diabetic?

Cum tratam singuri carceiele sau crampele musculare

Durerea de picioare: tipuri, cauze și tratament la domiciliu (II)

Durerea de picioare: tipuri, cauze si tratament la domiciliu (I)

Asociatia Acces la Sanatate © 2024

Toate informatiile disponibile pe portalul Diabet AZ sunt furnizate in scop strict educational. Aceste informatii nu vor fi utilizate pentru autodiagnostic sau tratament pentru nicio problema de sanatate. Aceste informatii NU INLOCUIESC CONSULTATIA EFECTIVA si NU CONSTITUIE OPINIE MEDICALA.
Aceste informatii pot sa nu fie adecvate situatiei medicale pe care o are utilizatorul. Cu toate ca articolele redactate de medici se bazeaza pe experienta medicala a acestora si pe literatura de specialitate nu garantam acuratetea lor si nici adecvarea cu situatia medicala specifica a utilizatorului.
Mai multe despre Termenii si conditiile de utilizare a site-ului aici.
Contact rapid

Contacteaza un profesionist in sanatate

Processing...
Thank you! Your subscription has been confirmed. You'll hear from us soon.
Newsletter Diabet-AZ
ErrorHere