Articolul este realizat de Dr Parliteanu Oana-Andreea
DIETA CU POST INTERMITENT (INTERMITTENT FASTING)
Aceasta dieta este poate cea mai la moda dieta din ultimi ani si a fost “imbratisata” inclusiv de foarte multe vedete de la Hollywood.
Principiul pe care functioneaza dieta cu post intermitent este postul alimentar. Pe parcursul unei zile pacientul are voie timp de 8 ore sa manance ce doreste ca in restul de 16 ore sa nu mai consume decat lichide (apa, ceaiuri neindulcite si cafea).
Astfel, sa zicem ca incepand de la ora 12.00 ziua pana la ora 20.00 se poate manca, in restul timpului nu.
Pentru ca aceasta dieta sa functioneze ea trebuie sa vina si cu o restrictie de calorii. Astfel, in cadrul dietei „intermittent fasting” se recomanda ca in doua zile ale unei saptamani, zile care nu vor fi consecutive, trebuie limitat consumul de alimente. Pacientul va manca in cele doua zile cu 500 kcal mai putin decat intr-o zi normala.
Regula spune ca in celelalte zile nu trebuie facut exces de calorii si nici nu trebuie sa se consume alimente cu continut crescut de calorii (dulciuri, grasimi, produse de patiserie, alimente de tip fast-food, alimente semi-preparate).
Unele variante si mai drastice ale acestei diete vorbesc despre zile cu post total, adica post negru, in care pacientul nu are voie sa manance deloc, el va bea doar lichide neindulcite. O astfel de zi de post total este recomandata o data pe saptamana sau la doua saptamani.
Prin reducerea numarului de calorii se ajunge si la o reducere a numarului de kilograme, iata cum functioneaza asadar aceasta dieta.
Exista insa si niste probleme legate de aceasta dieta, probleme pe care le vom discuta in cele ce urmeaza.
Prima problema, asociata dietei cu post intermitent, este faptul ca micul-dejun este exclus din alimentatia zilnica. Aceasta masa ar trebui sa fie cea mai importanta masa a zilei, iar daca pacientul incepe sa manance la ora 12.00, pentru a se incadra in cele 8 ore in care are voie sa manance, atunci micul-dejun nu va mai fi luat. Acest lucru poate duce la probleme de sanatate in timp, in special de stomac. Daca nu mancam dimineata, stomacul nostru va produce acid gastric in exces, acesta va crea o hiperaciditate si in final se va ajunge la gastrite sau chiar ulcere.
Din cauza faptului ca in acest regim nu exista recomandari legate de ce trebuie sa mancam, si se spune ca poti manca orice in cele 8 ore in care ai voie sa mananci, exista riscul ca o peroana sa manance de fapt mult mai mult in cele 8 ore. Va face acest lucru ca si mecanism compensator pentru cele 16 ore in care stie ca nu i se permite accesul la mancare. Oarecum, creierul lui ii va da o senzatie mai mare de foame pentru a compensa lipsa alimentelor din orele de post. Iata cum se poate ca aceasta dieta sa nu functioneze, si sa nu slabiti, folosind-o din cauza ca in realitate cantitatea de mancare consumata va fi mai mare.
Un alt efect negativ al dietei „intermittent fasting” este oboseala pe care pacientul o va resimti, oboseala cauzata chiar de dieta in sine. Organismul sufera din cauza ca este supus unui regim si astfel transmite omului senzatia de oboseala.
Tot o consecinta negativa a acestei diete poate fi si o stare de iritabilitate pe care o poate resimti un pacient. Aceasta stare se datoreaza faptului ca pot interveni frustrari din cauza ca nu va manca atunci cand ii va fi foame si va trebui sa manance in cele 8 ore si uneori poate nu ii va fi foame. Mancatul este o placere a omului si faptul ca ne vom priva de acesta placere, poate duce la stari de iritabilitate sau chiar stari de depresie.
Poate cea mai mare problema asociata acestei diete va fi senzatia de foame pe care pacientul o va resimti. Senzatie de foame care nu poate fi combatuta cu niciun fel de aliment, deoarece in cele 16 ore nu ai voie niciun fel de mancare. Acest lucru poate face ca dieta sa fie extrem de dificil de tinut si de mentinut o perioada mai lunga de timp. In cele 16 ore in care consumul de alimente nu este permis, pacientul are voie doar sa consume lichide cum ar fi apa, ceaiurile neindulcite sau cafeaua.
Aceasta dieta, daca este tinuta corect, are efecte spectaculoase pentru scaderea in greutate si avantaje multiple, din cauza limitarii numarului de calorii pe care o persoana il va consuma intr-o zi, adica in cele 8 ore in care are voie sa manance. Insa nu stim care este efectul acestei diete pe termen lung. Stim sigur ca nu este recomandata persoanelor cu varsta de sub 18 ani sau peste 65 ani si persoanelor care sufera de boli cronice cum ar fi diabetul zaharat.
Articolul este realizat de Dr Parliteanu Oana-Andreea
Medic Diabet, Nutritie si Boli Metabolice