Dispozitivul de observarea a retinopatiei diabetice

Sursa News Medical

Daca acest articol mi-a raspuns la o intrebare, ce fac cu el?
Il trimiteti mai departe cunoscutilor si necunoscutilor prin email, Facebook, Twitter sau Whatsapp.

Un aparat de investigare atenta pentru diagnosticarea retinopatiei diabetice si a edemului macular poate identifica cu exactitate conditiile si evolutia lor, spun cercetatorii.

Studiul aprofundat este un domeniu al inteligentei artificiale care permite masinilor sa rezolve probleme complexe si sa abordeze sarcini care necesita de obicei inteligenta umana.

O echipa de cercetatori finlandezi de la Universitatea Aalto a dorit sa investigheze modul in care dispozitivul de invatare aprofundata poate avea impact asupra persoanelor cu probleme de vedere in urma unor complicatii ale bolii diabetice.

Metoda screening-ului de inalta fidelitate a fost dezvoltata din dorinta de a accelera procesul de diagnosticare a retinopatiei diabetice, o complicatie obisnuita a diabetului cauzat de nivelurile ridicate de glicemie de-a lungul timpului.

In acest moment, medicii trebuie sa interpreteze in mod empiric fotografia retiniana (fund de ochi), o metoda greoaie si subiectiva.

Aparatul functioneaza folosind un program de algoritmi care evidentiaza cele mai predictive caracteristici ale retinopatiei diabetice direct din imaginile furnizate de un set mare de date extrase din imagini de inalta calitate. Dispozitivul este de asemenea capabil sa detecteze cu exactitate gradul de severitate al retinopatiei diabetice si al edemului macular.

Rezultatele studiului

Rezultatele studiului sugereaza ca acest sistem este mult mai rentabil in ceea ce priveste screeningul si diagnosticarea persoanelor cu probleme de ochi ca urmare a bolii diabetice.

Diabetul zaharat este principala cauza de preventie in cazul pierderii vederii, motiv pentru care persoanele cu diabet zaharat din Marea Britanie sunt invitate la o analiza oculara in fiecare an.

Cercetatorii au concluzionat: „In studiul nostru, am demonstrat ca un sistem AI de invatare profunda aplicat unui set de date retinic relativ redus ar putea identifica cu exactitate gradul de severitate al retinopatiei diabetice si al edemului macular, si ca acuratetea sa a fost imbunatatita prin utilizarea de rezolutie si calitate ridicata a imaginii.“

Rezultatele studiului au fost publicate in revista Scientific Reports.

Etichete: / / / / / /

Sursa News Medical

Pe acelasi subiect:


Cum pot persoanele diabetice sa-si imbunatateasca circulatia sanguina la nivelul picioarelor?

Care sunt simtomele piciorului diabetic?

Cum tratam singuri carceiele sau crampele musculare

Durerea de picioare: tipuri, cauze și tratament la domiciliu (II)

Durerea de picioare: tipuri, cauze si tratament la domiciliu (I)

Asociatia Acces la Sanatate © 2024

Toate informatiile disponibile pe portalul Diabet AZ sunt furnizate in scop strict educational. Aceste informatii nu vor fi utilizate pentru autodiagnostic sau tratament pentru nicio problema de sanatate. Aceste informatii NU INLOCUIESC CONSULTATIA EFECTIVA si NU CONSTITUIE OPINIE MEDICALA.
Aceste informatii pot sa nu fie adecvate situatiei medicale pe care o are utilizatorul. Cu toate ca articolele redactate de medici se bazeaza pe experienta medicala a acestora si pe literatura de specialitate nu garantam acuratetea lor si nici adecvarea cu situatia medicala specifica a utilizatorului.
Mai multe despre Termenii si conditiile de utilizare a site-ului aici.
Contact rapid

Contacteaza un profesionist in sanatate

Processing...
Thank you! Your subscription has been confirmed. You'll hear from us soon.
Newsletter Diabet-AZ
ErrorHere