Articolul este realizat de Dr Parliteanu Oana-Andreea
Prediabetul nu este o boala de sine statatoare, este un semnal de alarma ca, daca nu se iau masurile necesare, pacientul va dezvolta diabet zaharat tip 2. Definim prediabetul ca fiind o valoare a glicemei in limite normale, la pragul superior al normalitatii, sau usor crescuta peste limita admisa; insotita de factori de risc ai aparitiei diabetului zaharat. Astfel, daca un pacient este obez, are probleme cu nivelele de grasimi din sange si este hipertensiv si are o valoare a glicemeie de 110mg/dl si o valoare a hemoglobinei glicozilate intre 5.7 și 6.4% acest pacient se incadreaza in categoria pacientilor cu prediabet. Acest pacient va trebui sa aplice masurile necesare scaderii factorilor de risc mai sus amintiti si sa repete glicemia si hemoglobina glicozilata cel putin de doua ori pe an.
Singura metoda corecta si exacta de diagnostic este ceea de laborator, deci prin efectuarea glicemiei si a hemoglobinei glicozilate. Testarea este importanta pentru diagnosticarea precoce, dar si pentru castigarea timpului necesar pentru a-si schimba stilul de viata pentru prevenirea instalarii diabetului zaharat de tip 2. Se recomanda efectuarea analizelor uzuale tuturor pacientilor macar o data pe an, in special celor care au factorii de risc mentionati mai sus.
Daca rezultatele testelor sunt normale, testarea trebuie repetata cel putin o data la 3 ani. Iar daca pacientul a fost deja diagnosticat cu prediabet, trebuie sa repete determinarea glicemiei si a hemoglobinei glicozilate la fiecare 3-6 luni.
Articolul este realizat de Dr Parliteanu Oana-Andreea
Medic Diabet, Nutritie si Boli Metabolice