Glucometre cu voce – aparate de masurat glicemia

Articolul este realizat de Dr Parliteanu Oana-Andreea

Daca acest articol mi-a raspuns la o intrebare, ce fac cu el?
Il trimiteti mai departe cunoscutilor si necunoscutilor prin email, Facebook, Twitter sau Whatsapp.

Glucometrul este un dispozitiv medical cu ajutorul caruia un pacient isi poate determina la el acasa valoarea glicemiei. Se foloeseste o picatura de sange ce se recolteaza din sange capilar, din deget, si mai apoi se pune pe testul de glicemie. Pe ecranul glucometrului apare valoarea in cifre a glicemiei pacientului.

Din pacate, foarte multi pacienti, in special cei cu diabet zaharat de tip 2, sunt varstnici si au probleme cu vederea. In aceste cazuri este foarte greu pentru ei sa citeasca valoarea glicemiei afisata pe ecranul glucometrului.

Dispozitive cu anuntare vocala a valorii glicemiei

Pentru a veni in intampinarea pacientilor cu deficiente de vedere, firmele de glucometre au creat dispozitive cu ecranul din ce in ce mai mare si in ultimii ani au creat dispozitive cu anuntare vocala a valorii glicemiei.

Exista pe piata glucometre care anunta vocal valoarea masurata de catre glucometru. Dupa efectuarea testului de glicemie, aparatul va „spune” valoarea si eventual va indica daca aceasta este in parametrii sau nu.

Anuntarea de catre glucometru a valorilor din parametrii va fi posibila doar dupa o setare in prealabil. Cineva trebuie sa stabileasca care sunt valorile normale, de la ce valoare sunt socotite a fi prea mici si de la ce valoarea sunt socotite a fi prea mari. Aceasta setare se face o singura data, cand incepem sa folosim glucometrul, si ea ramane salvata in memoria aparatului pentru testele ce vor fi efectuate ulterior.

De regula valorile de referinta vor vi stabilite astfel:

  • intre 80 si 130 mg/dl se va considera ca este o valoare normala;
  • sub 70 mg/dl se va considera o valoarea mica, de hipoglicemie;
  • peste 140 mg/dl se va considera o valoare mare, de hiperglicemie.

De ce este util ca pacientului sa i se spuna ce valoare are si daca ea este in intervalele de referinta normale? Pentru ca el va sti cat are glicemia si va sti cum sa actioneze in consecinta.

Deoarece vorbim despre pacienti varstnici, care sunt pacineti „fragili”, este important sa stie cand le scade glicemia si sa actioneze imediat. O valoare mica a glicemiei pentru acesti pacienti este foarte periculoasa si trebuie corectata imediat. Hipoglicemiile predispun catre un eveniment cardiovascular acut (accident vascular sau infarct de miocard) si deterioreaza celulele nervoase ducand in timp la aparitia dementei sau a bolii Alzheimer.

Glicemia mica – hipoglicemie

Cand un pacient „fragil” va auzi ca are o valoare a glicemei de 60 mg/dl el va sti ca atunci trebuie sa manance un fruct si o felie de paine, cat mai repede cu putinta, pentru a creste valoarea glicemiei. Daca nu are la indemana fruct si paine, atunci poate manca 2-3 lingurite de zahar si un biscuite sau poate bea un pahar de suc cu zahar. In acest fel va evita agravarea situatiei.

Glicemia mare – hiperglicemie

Daca un pacient va auzi ca are glicemia mare el va sti sa actioneze pentru a o scadea. Fie va contacta echipa medicala care il trateaza de diabet, fie isi va face singur corectiile daca este un pacient care stie sa le faca.

Pacientii care se afla in tratament cu insulina, vor sti sa isi ajusteze dozele, crescandu-le, in momentul in care vor auzi ca valorile lor sunt peste limitele admise.

Pacientii tratati cu antidiabetice orale, care vor auzi ca au valori ale glicemiei mari, sunt sfatuiti sa se adreseze medicului lor diabetolog in vederea efectuarii de analize suplimentare si de ajustarea / modificarea schemei de tratament.

Utilitatea glucometrelor cu voce

Utilitatea glucometrelor cu voce este dovedita si in cazul pacientilor care nu stiu sa citeasca. Acestia vor fi indrumati de catre indicatiile pe care le primesc de la glucometru. Ei vor sti ca au glicemia buna, prea mica sau prea mare din „spusele” glucometrului, evitand astfel confuziile create de faptul ca ei nu stiu sa citeasca.

In zilele noastre, din ce in ce mai multe dispozitive inteligente au fost create pentru a veni in ajutorul pacientilor cu diabet zaharat si cu alte probleme aditionale. Daca in trecut un pacient nevazator nu putea sa isi administreze singur insulina si nici sa isi masoare glicemia, astazi el poate si o face chiar cu succes de unul singur.

Astfel de dispozitive usureaza viata pacientilor cu diabet zaharat si ii ajuta la obtinerea unei calitati mai bune a vietii. Pacientii pot fi din ce in ce mai independenti si nu mai au nevoie sa depinda de cineva in permanenta.

Acest articol este realizat cu sprijinul:

Etichete: / / / / / / / / / / / / / / / / / / / /

Articolul este realizat de Dr Parliteanu Oana-Andreea

Medic Diabet, Nutritie si Boli Metabolice

Pe acelasi subiect:


Sfaturi pentru un adolescent nou diagnosticat cu diabet zaharat tip 2

Sfaturi pentru un adult nou diagnosticat cu diabet zaharat tip 2

Situatii in care nu putem administra antidiabeticele orale

Examenul ocular anual pentru diabetul de tip 1

Principalele riscuri si complicatii ale exceselor din perioada de Paste

Asociatia Acces la Sanatate © 2024

Toate informatiile disponibile pe portalul Diabet AZ sunt furnizate in scop strict educational. Aceste informatii nu vor fi utilizate pentru autodiagnostic sau tratament pentru nicio problema de sanatate. Aceste informatii NU INLOCUIESC CONSULTATIA EFECTIVA si NU CONSTITUIE OPINIE MEDICALA.
Aceste informatii pot sa nu fie adecvate situatiei medicale pe care o are utilizatorul. Cu toate ca articolele redactate de medici se bazeaza pe experienta medicala a acestora si pe literatura de specialitate nu garantam acuratetea lor si nici adecvarea cu situatia medicala specifica a utilizatorului.
Mai multe despre Termenii si conditiile de utilizare a site-ului aici.
Contact rapid

Contacteaza un profesionist in sanatate

Processing...
Thank you! Your subscription has been confirmed. You'll hear from us soon.
Newsletter Diabet-AZ
ErrorHere