Implantul obtinut prin bioinginerie promite ajutor de lunga durata in tratarea Diabetului de tip 1

Sursa News Medical

Daca acest articol mi-a raspuns la o intrebare, ce fac cu el?
Il trimiteti mai departe cunoscutilor si necunoscutilor prin email, Facebook, Twitter sau Whatsapp.

Persoanele care sufera de diabet zaharat tip 1, urmeaza sa beneficieze de o terapie inovatoare dezvoltata intr-un proiect finantat de UE, care promite sa restabileasca capacitatea organismului de a regla nivelul zaharului din sange, prin intermediul unui mic implant obtinut prin bioinginerie.

Proiectul DRIVE, finantat de UE, isi propune sa ofere o solutie pe termen lung provocarilor terapeutice de gestionare a diabetului zaharat de tip 1 (DT1), o afectiune cronica caracterizata prin cresterea nivelului de zahar din sange, care afecteaza milioane de oameni la nivel global. Daca nu este controlat cu atentie – de obicei prin injectii zilnice cu insulina, care regleaza zaharul din sange – boala afecteaza ochii, rinichii si terminatiile nervoase, poate provoca boli de inima si prezinta risc de deces prematur.

Sistemul nou dezvoltat in DRIVE ar putea elimina necesitatea injectiilor cu insulina.

In schimb, o capsula obtinuta prin bioinginerie, realizata din materiale sigure si naturale, numita i²-shell, va fi implantata in abdomenul pacientului printr-o procedura minim invaziva. Capsula contine un gel, numit i²-gel, umplut cu celule insulare pancreatice care, la persoanele sanatoase, sunt responsabile pentru secretia de insulina din pancreas in vederea controlarii zaharului din sange. Aceste implanturi i²-cells (celule-i²) ar produce insulina in corpurile pacientilor cu Diabet tip 1, permitandu-le acestora sa duca o viata sanatoasa si normala, timp de cinci ani, putand fi inlocuit apoi cu un nou implant.

Sistemul DRIVE i² constituie o varianta avansata a unei terapii deja existente, dar rar utilizata, pentru Diabetul de tip 1, care implica transplantul de celule insulare pancreatice din pancreasul donator, si care ofera pacientilor control natural al nivelului zaharului din sange, pentru unul sau doi ani. Costul ridicat al tratamentului, necesitatea celulelor insulare de la mai multi donatori de pancreas, si riscul ridicat al respingerii celulelor transplantate de catre pacientul receptor, face ca acesta sa fie utilizat in prezent numai la pacientii adulti, care au dezvoltat cele mai severe complicatii ale Diabetului de tip 1.

Atingerea tintei

Proiectul DRIVE abordeaza aceste provocari prin dezvoltarea unui sistem complet nou de livrare efectiva a celulelor pancreatice i², intr-un mod inteligent si orientat. Aceasta noua metoda insemna mai putini donatori de celule pancreatice pentru transplant, si permite mai multor pacienti sa beneficieze de un tratament mai eficient si mai durabil.

Pentru a obtine celulele-i² din pancreasul donatorului, consortiul DRIVE a dezvoltat un proces care utilizeaza enzime obtinute prin bio-inginerie, optimizate in laborator, permitand extractia de celule i² purificate dintr-un singur pancreas, spre deosebire de tehnicile actuale. Adaugat la gelul-i², care reproduce un mediu pancreatic normal, celulele sunt capabile sa supravietuiasca si sa continue sa detecteze zaharul din sange si sa elibereze insulina.

Incapsularea i²-shell, protejeaza celulele de sistemul imunitar al organismului, minimizand riscul de respingere si reduce nevoia pacientilor de a apela la medicamente imunosupresoare pe termen lung.

Studiile clinice si comercializarea

Testele preclinice au aratat rezultate foarte promitatoare, stabilind stadiul dezvoltarii viitoare al unor studii clinice aprofundate. Partenerii DRIVE proiecteaza procese de fabricatie optimizate si scalabile, in pregatirea pentru comercializarea Sistemului-i². Partenerii, care au solicitat cinci brevete pentru aceasta tehnologie, colaboreaza, de asemenea, la un proiect finantat de UE, denumit DELIVER, care va dezvolta in continuare terapii avansate, cu accent pe stoparea dependentei de insulina la copiii cu Diabet zaharat tip 1.

Potrivit Organizatiei Mondiale a Sanatatii, costurile directe de asistenta medicala pentru Diabetul tip 1 si tip 2, care, impreuna, afecteaza mai mult de 382 milioane de persoane din intreaga lume, reprezinta pana la 15% din bugetele anuale de ingrijire medicala. Numai costurile directe depasesc 90 de miliarde de Euro, anual, in cinci tari din UE (Franta, Germania, Italia, Spania si Marea Britanie), si o suma similara este alocata costurilor indirecte, cum ar fi absenteismul la locul de munca, pensionarea anticipata si ajutorul social.

Coordonatorul proiectului DRIVE declara ca, activitatea desfasurata va avea un impact semnificativ asupra poverii financiare sociale si economice pe care o implica Diabetul de tip 1.

Tehnologiile inovatoare ale proiectului DRIVE vor minimiza costurile directe ale Diabetului zaharat si transplantul de insule prin optimizarea extragerii celulelor insulare din pancreasul donator, diminuarea numarului de celule insulare necesare pentru reglarea eficienta a zaharului din sange, si reducerea complicatiilor prin cresterea sigurantei chirurgicale, imunoprotectie localizata si imbunatatirea controlului zaharului din sange.

Etichete: / / / / / /

Sursa News Medical

Pe acelasi subiect:


Cum pot persoanele diabetice sa-si imbunatateasca circulatia sanguina la nivelul picioarelor?

Care sunt simtomele piciorului diabetic?

Cum tratam singuri carceiele sau crampele musculare

Durerea de picioare: tipuri, cauze și tratament la domiciliu (II)

Durerea de picioare: tipuri, cauze si tratament la domiciliu (I)

Asociatia Acces la Sanatate © 2024

Toate informatiile disponibile pe portalul Diabet AZ sunt furnizate in scop strict educational. Aceste informatii nu vor fi utilizate pentru autodiagnostic sau tratament pentru nicio problema de sanatate. Aceste informatii NU INLOCUIESC CONSULTATIA EFECTIVA si NU CONSTITUIE OPINIE MEDICALA.
Aceste informatii pot sa nu fie adecvate situatiei medicale pe care o are utilizatorul. Cu toate ca articolele redactate de medici se bazeaza pe experienta medicala a acestora si pe literatura de specialitate nu garantam acuratetea lor si nici adecvarea cu situatia medicala specifica a utilizatorului.
Mai multe despre Termenii si conditiile de utilizare a site-ului aici.
Contact rapid

Contacteaza un profesionist in sanatate

Processing...
Thank you! Your subscription has been confirmed. You'll hear from us soon.
Newsletter Diabet-AZ
ErrorHere