Interventia igieno-dietetica la pacientul cu obezitate

Articolul este realizat de Dr Căpraru Oana Maria

Daca acest articol mi-a raspuns la o intrebare, ce fac cu el?
Il trimiteti mai departe cunoscutilor si necunoscutilor prin email, Facebook, Twitter sau Whatsapp.


Evolutia naturala a obezitatii se face mereu in platouri ascendente, care corespund fenomenelor de adaptare a metabolismului energetic la dezechilibrul tot mai accentuat intre aportul alimentar si necesarul energetic. In lipsa unor interventii terapeutice, boala se agraveaza.

Obezitatea, ca orice boala cronica, se trateaza pe termen lung, uneori toata viata, iar daca nu au fost inlaturate cauzele, la intreruperea tratamentului, boala se reinstaleaza, de multe ori in forme mai grave. De aceea, prin mijloace terapeutice, se urmareste nu doar reducerea greutatii corporale, dar si mentinerea pe termen lung a acestei reduceri.

In prezent, prima interventie necesara pentru prevenirea cresterii ponderale ar fi aceea la nivel educational, educatie care trebuie inceputa din copilarie, tinand cont de faptul ca de multe ori obezitatea isi are originea in aceasta etapa de dezvoltare. Astfel, trebuie realizata o responsabilizare a populatiei, prin interventia specialistilor din domeniul sanitar, cu privire la tipul de alimente consumate de cei mici, dar si de adulti, precum si o incurajare puternica pentru efectuarea de exercitii fizice, regulate, ca metoda de preventie a cresterii ponderale.

Regimul igieno-dietetic esential!

Totodata, prima metoda care este adoptata la pacientii supraponderali si obezi este regimul igieno-dietetic, stabilit si controlat de specialistul nutritionist. La fel ca si in cazul altor boli cronice si obezitatea se trateaza cu diete echilibrate din punct de vedere caloric si nutritional, si sub nicio forma cu ajutorul acelor ”diete minune” sau infometarea care determina o reducere brusca, drastica a greutatii corporale.

Trebuie subliniat faptul ca regimul igieno-dietetic nu are ca scop atingerea imediata a greutatii ideale, ci o scadere moderata si treptata, in greutate. De aceea, imbinarea dietelor cu exercitiile fizice si cu terapia comportamentala creste mult sansele de succes in tratarea pacientului cu obezitate. O multitudine de studii arata ca o astfel de reducere a greutatii corporale, in platouri descendente, pana la atingerea unei greutati dorite, dar nu ideale, are efecte benefice pentru sanatate. Astfel este redusa semnificativ mortalitatea, scade tensiunea arteriala, sunt reduse riscurile cardiovasculare dar si colesterolul si trigliceridele.

De asemenea, are loc o imbunatatire a functiei respiratorii, scade riscul de aparitie a diabetului zaharat, avand loc o imbunatatire a sensibilitatii tisulare la actiunea insulinei, cresc rezistenta si toleranta la efort, intr-un cuvant are loc o imbunatatire a calitatii vietii fizice si psihice a pacientului.

Etichete: / / / / / / / / /

Articolul este realizat de Dr Căpraru Oana Maria

Medic specialist endocrinologie, doctor in stiinte medicale, RMN Diagnostica Brasov

Pe acelasi subiect:


Arteriopatia diabetica necesita tratament toata viata

Antidiabetice orale, necesare in diabetul zaharat tip 2

Tinte terapeutice in tratarea obezitatii

Ochiul diabetic

Importanta controlului tensiunii arteriale

Asociatia Acces la Sanatate © 2024

Toate informatiile disponibile pe portalul Diabet AZ sunt furnizate in scop strict educational. Aceste informatii nu vor fi utilizate pentru autodiagnostic sau tratament pentru nicio problema de sanatate. Aceste informatii NU INLOCUIESC CONSULTATIA EFECTIVA si NU CONSTITUIE OPINIE MEDICALA.
Aceste informatii pot sa nu fie adecvate situatiei medicale pe care o are utilizatorul. Cu toate ca articolele redactate de medici se bazeaza pe experienta medicala a acestora si pe literatura de specialitate nu garantam acuratetea lor si nici adecvarea cu situatia medicala specifica a utilizatorului.
Mai multe despre Termenii si conditiile de utilizare a site-ului aici.
Contact rapid

Contacteaza un profesionist in sanatate

Processing...
Thank you! Your subscription has been confirmed. You'll hear from us soon.
Newsletter Diabet-AZ
ErrorHere