Medic: “Umflarea gingiilor, posibil simptom al diabetului zaharat”

Anca Rusen | Rubrica: Afectiuni dentare | 21 noiembrie 2018

Daca acest articol mi-a raspuns la o intrebare, ce fac cu el?
Il trimiteti mai departe cunoscutilor si necunoscutilor prin email, Facebook, Twitter sau Whatsapp.


Ai dintii albi, nu ai carii si esti convinsa ca ai o dantura sanatoasa? Nu mereu este asa! Sanatatea orala include si sanatatea gingiilor tale. Medicul Mihaela Dan, specialist ortodont in cadrul Clinicii Orto-Implant Expert, spune ca este indicat sa acordam o atentie deosebita gingiilor, sangerarea lor la periaj fiind un posibil semn al unor probleme serioase de sanatate precum sunt diabetul zaharat sau probleme hormonale.

De regula, gingiile umflate si sangerande inseamna un semn de gingivita, o problema intalnita frecvent si care poate fi tratata relativ simplu. Insa sunt si cazuri in care sangerarea gingiilor poate fi un semn al unui stil de viata mai putin sanatos sau, din pacate, un simptom al unor afectiuni mai grave, cum ar fi diabetul.

Gingivita

Sangerarea gingiilor poate fi un semn de gingivita, o afectiune frecventa si nu foarte grava a gingiilor, cauzata de acumularea de placa bacteriana.

“In cazul gingivitei gingiile se vor prezenta iritate, rosii si umflate, sangerand la periaj. Problema poate fi tratata relativ usor, printr-o igiena dentara mai riguroasa: periaj de cel putin doua ori pe zi, folosirea de apa de gura si ata dentara si, bineinteles, vizite regulate la medicul dentist”, recomanda Mihaela Dan, specialist ortodont in cadrul Clinicii Orto-Implant Expert.

Diabetul zaharat

Sangerarea sau umflarea gingiilor poate fi un simptom al diabetului de tip 1 sau de tip 2.

“In cazul persoanelor care se confrunta cu diabetul, cavitatea bucala nu este la fel de puternica in combaterea microbilor, existand un risc mai mare de a dezvolta infectii cum ar fi gingivita”, atentioneaza specialistul ortodont.

Tehnica gresita de periaj

In incercarea de a pastra sanatatea dintilor, unele persoane pot avea o tehnica de periaj mult prea agresiva pentru gingii, care sunt facute din tesut delicat.

“Indiferent daca se opteaza pentru o periuta de dinti manuala sau electrica, este recomandata alegerea uneia cu peri moi si cu capete rotunjite. Pentru a curata eficient dintii si gingiile sunt indicate in timpul periajului miscarile blande, circulare, pentru a evita iritarea gingiilor si, implicit, senzatia de durere, sangerarea sau chiar retractia gingivala”, spune medicul.

Fumatul

Utilizarea tigarilor si a altor produse din tutun poate fi extrem de daunatoare pentru sanatatea gingivala. Studiile arata ca fumatorii au mult mai multe sanse de a dezvolta boli ale gingiilor, favorizand sensibilitatea lor si chiar sangerarea la periaj.

Deficienta de vitamina C si K

Inflamarea si sangerarea gingiilor poate fi un efect al lipsei vitaminelor C si K. Vitamina C ajuta tesuturile sa se vindece si intareste oasele si dintii, in vreme ce vitamina K ajuta la coagularea sangelui si protejeaza oasele. In cazul in care dieta nu asigura un aport suficient din aceste vitamine sau organismul nu le absoarbe bine, poate aparea sangerarea gingiilor.

Anumite probleme hormonale

S-a constat ca unele femei au probleme gingivale in timpul pubertatii, menstruatiei, sarcinii si menopauzei.

“Cresterea nivelului de hormoni in timpul pubertatii poate favoriza implicit si cresterea fluxului sanguin la nivelul gingiilor, care devin rosii, umflate si sensibile. Alte femei pot observa ca gingiile sunt rosii, inflamate si mai predispuse spre a sangera cu putin timp inainte de fiecare ciclu – problema care se diminueaza dupa inceperea perioadei menstruale. Gingivita de sarcina debuteaza, de obicei, in a doua sau a treia luna de sarcina si continua pana in luna a opta, cauzand senzatia de gingii dureroase, umflate, precum si sangerarea lor. Utilizarea produselor anticonceptionale poate provoca probleme similare, care pot aparea – desi mai putin frecvent – si in cazul menopauzei”, explica specialistul.

Daca schimbarea obiceiurilor de ingrijire orala si o dieta sanatoasa nu sunt suficiente pentru stoparea sangerarii gingivale, pasul urmator ar trebui sa fie o intalnire cu medicul dentist. Acesta va examina dintii si gingiile si va determina daca exista o afectiune mai grava, recomandand totodata un plan de tratament.

Etichete: / /

Pe acelasi subiect:


Piciorul diabetic: probleme, tratament si preventie

Diabetul are miros?

Bolnavii de diabet zaharat prezinta un risc mai mare de a se infecta cu COVID-19?

Vizita regulata la podiatru, o necesitate pentru persoanele cu diabet

Afectiunile piciorului pot conduce la complicatii grave, atrag atentia specialistii

Asociatia Acces la Sanatate © 2024

Toate informatiile disponibile pe portalul Diabet AZ sunt furnizate in scop strict educational. Aceste informatii nu vor fi utilizate pentru autodiagnostic sau tratament pentru nicio problema de sanatate. Aceste informatii NU INLOCUIESC CONSULTATIA EFECTIVA si NU CONSTITUIE OPINIE MEDICALA.
Aceste informatii pot sa nu fie adecvate situatiei medicale pe care o are utilizatorul. Cu toate ca articolele redactate de medici se bazeaza pe experienta medicala a acestora si pe literatura de specialitate nu garantam acuratetea lor si nici adecvarea cu situatia medicala specifica a utilizatorului.
Mai multe despre Termenii si conditiile de utilizare a site-ului aici.
Contact rapid

Contacteaza un profesionist in sanatate

Processing...
Thank you! Your subscription has been confirmed. You'll hear from us soon.
Newsletter Diabet-AZ
ErrorHere