Monitorizarea zilnica a temperaturii piciorului

Sursa News Medical

Daca acest articol mi-a raspuns la o intrebare, ce fac cu el?
Il trimiteti mai departe cunoscutilor si necunoscutilor prin email, Facebook, Twitter sau Whatsapp.

Ar putea monitorizarea zilnica a temperaturii piciorului pacientului sa atenueze riscul de ulcer diabetic si sa reduca costurile pentru ingrijirea sanatatii?

Un studiu recent publicat de BMJ Open Diabetes Research and Care (revista americana pentru Studiul si Ingrijirea Diabetului) sustine ca aceasta poate fi solutia.

Cercetatorii au introdus 80 de pacienti cu ulcere diabetice vindecate intr-un program de preventie timp de un an, inclusiv cu monitorizarea zilnica a temperaturii piciorului cu ajutorul unui covor inteligent (Podimetrics SmartMat). Apoi, au extras si analizat datele din registrul electronic de sanatate retrospectiv pentru a evalua nivelul de utilizare a resurselor, recidiva ulcerului diabetic si amputarea la nivelul extremitatilor inferioare.

Adam L. Isaac, podiatru chirurg, autorul principal al studiului, explica faptul ca datele au aratat o eliminare completa a amputarilor majore si o scadere cu 52% a internarilor, din cauze specifice, la pacientii care au participat la studiu.

,,In mod remarcabil, pentru fiecare al treilea participant la studiu, s-a putut evita internarea in spital”, spune dr. Isaac. „In plus, am observat o reducere semnificativa a numarului de pacienti in sectiile de urgenta si in ambulator, precum si o rata scazuta a recidivei ulcerului. Acest lucru demonstreaza ca utilizarea monitorizarii temperaturii piciorului, impreuna cu un program de preventie pentru pacientii cu risc crescut de complicatii ale piciorului diabetic, reprezinta o oportunitate fantastica de a reduce costurile de ingrijire a sanatatii si de a imbunatati nivelul de sanatate al pacientilor.”

Noile tendinte in ingrijirea pacientilor

,,Monitorizarea pacientului la distanta este o metoda de oferire a asistentei medicale care utilizeaza tehnologia pentru a monitoriza pacientii in afara spitalului sau a clinicii”, noteaza Dr. Cole, profesor si director de cercetare a ingrijirii ranilor la Universitatea pentru Medicina Podiatrica din Kent. „Aceasta este o industrie emergenta a dispozitivelor tehnologice avansate, care are capacitatea de a colecta si interpreta diverse date fiziologice”, afirma Dr. Windy Cole.

Dr. Cole vede utilitatea potentiala a dispozitivelor de monitorizare a pacientilor la distanta in gestionarea tuturor fazelor diabetului, cu beneficii pentru pacienti, medici si sistemele de ingrijire a sanatatii.

,,De la simple alarme pentru a le reaminti pacientilor sa-si ia insulina pana la senzorii pentru temperatura, precum dispozitivul utilizat in acest studiu, monitorizarea la distanta a pacientului poate fi un instrument valoros in prevenirea numeroaselor complicatii ale diabetului”, sustine dr. Cole.

Dr. Isaac este de acord. El spune ca medicii vor putea recomanda in viitor un dispozitiv de monitorizare a temperaturii piciorului la pacientii cu diabet zaharat la fel cum se intampla cu glucometrele.

Pandemia COVID-19 subliniaza importanta utilizarii unei astfel de tehnologii

,,Aceasta pandemie intareste constatarile acestui studiu”, spune dr. Isaac. ,,Pastrarea pacientilor vulnerabili in afara spitalului si incercarea de a reduce expunerea lor la virus sunt esentiale. Cel putin, prin introducerea monitorizarii temperaturii piciorului in rutina zilnica a pacientilor, acestia au ragazul timp de 20 de secunde sa reflecteze la starea picioarelor lor, lucru pe care s-ar putea sa nu-l faca altfel „.

Avand in vedere riscul ridicat de a dezvolta neuropatie la pacientii cu diabet zaharat, dr. Isaac spune ca acestor pacienti le lipseste ,,darul durerii” si fiecare secunda este importanta la cei cu risc ridicat.

,,Vorbim adesea despre diabet si amputari din punct de vedere al timpului si stim ca secundele conteaza”, sustine dr. Isaac. ,,La fiecare 1,2 secunde, cineva dezvolta un ulcer diabetic la picior. La fiecare 7 secunde in intreaga lume, cineva moare de diabet. La fiecare 20 de secunde, cineva sufera o amputatie. Privind dintr-o perspectiva diferita, cu rezultatele studiului nostru, iata ce se poate intampla in doar 20 de secunde in fiecare zi. „

Acest articol este realizat cu sprijinul:

Etichete: / / / / / /

Sursa News Medical

Pe acelasi subiect:


Cum pot persoanele diabetice sa-si imbunatateasca circulatia sanguina la nivelul picioarelor?

Care sunt simtomele piciorului diabetic?

Cum tratam singuri carceiele sau crampele musculare

Durerea de picioare: tipuri, cauze și tratament la domiciliu (II)

Durerea de picioare: tipuri, cauze si tratament la domiciliu (I)

Asociatia Acces la Sanatate © 2024

Toate informatiile disponibile pe portalul Diabet AZ sunt furnizate in scop strict educational. Aceste informatii nu vor fi utilizate pentru autodiagnostic sau tratament pentru nicio problema de sanatate. Aceste informatii NU INLOCUIESC CONSULTATIA EFECTIVA si NU CONSTITUIE OPINIE MEDICALA.
Aceste informatii pot sa nu fie adecvate situatiei medicale pe care o are utilizatorul. Cu toate ca articolele redactate de medici se bazeaza pe experienta medicala a acestora si pe literatura de specialitate nu garantam acuratetea lor si nici adecvarea cu situatia medicala specifica a utilizatorului.
Mai multe despre Termenii si conditiile de utilizare a site-ului aici.
Contact rapid

Contacteaza un profesionist in sanatate

Processing...
Thank you! Your subscription has been confirmed. You'll hear from us soon.
Newsletter Diabet-AZ
ErrorHere