Obiceiuri care duc la oscilarea nivelului de zahar din sange

Articolul este realizat de Dr Parliteanu Oana-Andreea

Daca acest articol mi-a raspuns la o intrebare, ce fac cu el?
Il trimiteti mai departe cunoscutilor si necunoscutilor prin email, Facebook, Twitter sau Whatsapp.


Anumite alimente sau bauturi pe care ai obiceiul de a le consuma pot duce la modificarea nivelului de zahar din sange. Asa ca daca ai un diagnostic de diabet zahar si vrei sa eviti complicatiile produse de cresterea glicemiei, atunci trebuie sa faci tot ceea ce ti-a spus medicul tau diabetolog si sa obti un bun control al glicemiei.

Iata principalele motive, obiceiuri alimentare care pot duce la oscilații ale nivelului de zahar din sange

Cofeina

Zaharul din sange se poate ridica dupa ce ai baut cafea, inclusiv daca ai baut cafea fara sa adaugi zahar, datorita cofeinei. Acelasi lucru este valabil si pentru ceaiul negru, ceaiul verde si bauturile energizante. Insa acest lucru nu este valabil pentru toti pacientii cu diabet zaharat, mai exact sunt persoane care nu inregistreaza modificari ale glicemiei in urma consumului de cafea. Pe de alta parte, fiecare pacient cu diabet zaharat reactioneaza diferit atunci cand consuma anumite alimente sau bauturi, de aceea este bine sa-ti cunosti organismul si sa bei cafea cu moderatie, maxim o ceașcă pe zi. Cu toate acestea, sunt studii care arata ca anumiti compusi din cafe pot ajuta la prevenirea diabetului de tip 2 la persoanele sanatoase.

Alimente fara zahar

Multe dintre acestea iti vor creste nivelul de zahar din sange, fiindca pot sa contina multi carbohidrati din amidon. De aceea, este indicat sa verifici carbohidratii totali de pe eticheta produselor pe care le vei consuma.

Mancare chinezeasca

Cand ai in farfurie carne de vita cu susan sau pui dulce si acrisor, nu doar orezul alb iti poate provoca probleme. Alimentele bogate in grasimi pot face ca glicemia sa ramana ridicata pentru mai mult timp. Acelasi lucru este valabil si pentru pizza, cartofi prajiti si alte produse de patiserie care au o multime de carbohidrati si grasimi. Verifica zaharul din sange la 2 ore dupa ce ai mancat pentru a fi sigur cum te afecteaza un produs alimentar.

O raceala puternica

Nivelului zaharului din sange creste pe masura ce organismul tau lupta cu o boala, inclusiv cu o raceala. Este esential sa bei apa si ceaiuri calde neândulcite pentru a nu te deshidrata. Nu ezita sa te adresezi medicului tau daca te confrunti si cu simptome de greata, varsaturi sau diaree pentru mai mult de 2 ore. Atentie! Anumite medicamente, cum ar fi antibioticele si decongestionantii care te pot ajuta la curatarea sinusurile sau la tratarea unei stari de rau, a unei infectii, iti pot afecta glicemia. Nu lua medicamente fara acordul medicului tau diabetolog.

Stresul de la locul de munca

Cum te simti la birou coplesit, nefericit sau esti relaxat, implinit? In situatia in care esti stresat, corpul elibereaza hormoni care pot face sa creasca glicemia. Concret, cu astfel de situatii se confrunta mai des pacientii care au diabet zaharat tip 2. De aceea, este indicat sa te obisnuiesti sa diminuezi nivelul stresului din organism, de ajutor iti sunt si exercitiile fizice cat si anumite tehnici de relaxare.

Covrigii

Te-ai gandit vreodata daca este o diferenta dintre a manca o felie de paine alba sau un covrig. Ei bine este o mare diferenta! Covrigii contin mai multi carbohidrati decat o felie de paine alba si au si mai multe calorii. Asa ca stai cat mai departe de ei deoarece consumul de convrigi poate crește glicemia.

Bauturi sportive

Acestea sunt facute pentru a te ajuta sa-ti refaci rapid lichidele, dar unele dintre ele au zahar, de aceea nu este tocmai bine sa le consumi. Apa plata este probabil tot ce iti trebuie atunci cand iei parte la un antrenament mai solicitant dar care dureaza mai putin de o ora. O bautura sportiva, un energizant poate fi de ajutor daca ai parte de un exercitiu mai intens. Dar inainte de a le lua este indicat sa ceri sfatul medicului tau diabetolog care iti poate spune care bauturi sunt potrivite pentru tine in functie de numarul de calorii, carbohidratii si mineralele pe care le contin.

Fructe uscate

Fructul este o alegere sanatoasa, dar trebuie sa intelegi ca versiunile uscate ale acestora au mai multi carbohidrati chiar daca mananci o cantitate mai mica. De exemplu, 2 linguri de stafide, afine uscate sau cirese uscate au carbohidrati care se gasesc intr-o bucata mica de fruct.

Steroizi si diureticele

Oamenii iau corticosteroizi, cum ar fi prednisonul, pentru a trata eruptiile cutanate, artrita, astmul si multe alte conditii. Dar ele pot crește glicemia si pot agrava diabetul zaharat in unele cazuri. Diureticele care sunt necesare in cazul hipertensiunii arteriale, denumite si pilule de eliminat apa, pot face acelasi lucru, iar anumite antidepresive cresc sau scad glicemia. Asa ca nu lua pastile fara acordul medicului diabetolog.

Medicamente pentru raceala

Decongestivele care au pseudoefedrina sau fenilefrina pot creste nivelul de zahar din sange. Medicamentele care se iau in cazul racelilor au uneori putin zahar sau alcool in ele, asa ca citeste si informeaza-te despre aceste medicamente inainte de a le lua. Antihistaminicele (antialergicele) insa nu duc la cresterea sau la scaderea nivelului glicemiei . Intreaba mereu farmacistul despre efectele posibile ale medicamentelor fara prescriptie medicala inainte de a le cumpara.

Contraceptivele

Anumite contraceptive pot contine estrogen si pot afecta nivelul glicemiei. Totusi, contraceptivele orale sunt sigure pentru femeile cu diabet zaharat. Nu lua contraceptice fără un consult ginecologic și acordul medicului diabetolog în prealabil.

Treburile casnice

Curatarea casei sau cosirea gazonului sunt nu numai utile pentru casa dar pot avea si beneficii in cazul pacientului cu diabet fiindca duc la scaderea nivelului de zahar din sange. Retine astfel ca multe dintre treburile pe care le faci in fiecare saptamana sunt considerate activitati fizice moderate, cu multe avantaje pentru sanatatea ta.

Iaurt

Majoritatea tipurilor de iaurt contin bacterii sanatoase care poarta numele de probiotice. Acestea pot ajuta digestia si mai mult, te pot ajuta sa controlezi nivelul glicemiei. Insa unele iaurturi care au in compozitie zahar sau fructe pot contine si un numar mare de carbohidrati, de aceea cea mai buna alegere este iaurtul simplu care nu are zahar suplimentar, cereal sau fructe.

Dieta vegetariana

Sunt studii care arata ca anumite persoane diagnosticate cu diabet zaharat de tip 2 si care au adoptat o dieta vegetariana (baza de legume) au un control mai bun al zaharului din sange si au nevoie de o cantitate mai mica de insulina. Cu toate acestea, cercetatorii mai au mult de studiat pana sa sustina cu tarie ca aceasta dieta este cu adevarat de ajutor in cazul diabetului zaharat. Asa ca orice modificare a dietei trebuie sa aiba loc numai cu acordul medicului curant.

Scortisoara

Scortisoara da savoare daca este pusa in cafea, in plus, aceasta nici nu contine carbohidrati sau calorii. Unele studii sugereaza ca aceasta poate ajuta organismul sa utilizeze mai bine insulina si poate reduce nivelul de zahar din sange la persoanele cu diabet zaharat de tip 2. Cu toate acestea mai sunt necesare cercetari stiintifice pentru a se cunoaste acest lucru cu certitudine, iar suplimentele care au doze mari pot avea anumite efecte secundare. De aceea este mai bine sa discuti cu medicul inainte de a abuza de scortisoara.

Somul

Zaharul din sange poate scadea in mod periculos in timpul somnului, noaptea. De aceea trebuie sa verifici nivelul glicemiei inainte de a te culca si cand te trezesti, dimineata (înainte de culcare este recomandat ca glicemia să fie în jurul valorii de 140-150mg/dl). De exemplu, o gustare inainte de culcare poate ajuta. Pentru unii oameni, zaharul din sange poate creste dimineata – chiar inainte de micul dejun – din cauza modificarilor hormonale sau a unei scaderi a insulinei, această creștere este denumită ”fenomenul zorilor”. Testarea periodica este importanta. O optiune ideala este un sensor de monitorizare permenentă a glicemiei, care te poate avertiza cand aceasta creste sau scade brusc.

Exercitii fizice

Activitatea fizica este un mare plus pentru sanatate pentru oricine. Dar pacientii cu diabet zaharat trebuie sa-l adapteze in functie de nevoile personale și de toleranța fiecăruia la efort. De exemplu, cand lucrezi destul de mult, transpiri si cand bataile inimii cresc, zaharul din sange poate sa creasca si apoi sa scada brusc. Exercitiile fizice intense pot face ca nivelul sa scada cel putin 24 de ore dupa aceea. O gustare inainte de a le incepe te poate ajuta. Verifica nivelul glicemei inainte, in timpul si dupa ce termini antrenamentul mai ales daca acesta este solicitant.

Alcoolul

Bauturile alcoolice au o cantitate mare de carbohidrati, astfel incat la inceput cresc glicemia. Alcoolul are ca efecte asupra glicemie, scăderea acesteia; uneori chiar drastic dacă a fost consumat în cantități mari, uneori nivelul glucozei din sânge poate scadea timp de 12 ore dupa ce ai baut. Cel mai bine este sa bei numai dupa ce ai mancat si sa-ti verifici glicemia. Medicii nu recomanda mai mult de un pahar pe zi pentru o femeie si doua pahare pe zi pentru un barbat (pahar înseamnă 100ml vin alb/rosu sec sau demisec).

Caldura mare, canicula

Cu siguranta canicula poate dauna unei persoane care are diabet, aceasta simtindu-se mult mai bine in interiul casei cu aerul conditionat pornit. Caldura te face sa controlezi mult mai greu nivelul zaharului din sange. Asa ca vara, cand este canicula trebuie sa ai grija sa fii hidratat corect si sa iti testezi des glicemia. Atentie! Canicula poate deteriora inclusiv medicamentele și glucometrul asa ca nu le lasa in masina sau la caldura.

Schimbarile hormonale

Modificarile hormonale in timpul menopauzei pot face ca glicemia sa fie mai greu de controlat. Discuta cu medicul la ce sa fii atenta in aceasta perioada.

Zaharaul bun sau rau?

Daca iti place mult de tot sa mananci dulciuri nu trebuie sa te sperii, fiindca acestea nu trebuie eliminate complet, ci doar consumat cu moderatie. Zahar va creste nivelul glicemei mai repede decat alți carbohidrati, dar expertii in diabet zaharat spun ca acum, cea mai importanta este cantitatea totala de carbohidrati consumata intr-o zi. In concluzie, poti manca cu moderatie dulciuri, insa fii atent si la cantitatea totala a carbohidratilor si a caloriilor consumate in ziua in care mananci dulciuri.

Acest articol este realizat cu sprijinul:

Etichete: / / / / / / / / / / / /

Articolul este realizat de Dr Parliteanu Oana-Andreea

Medic Diabet, Nutritie si Boli Metabolice

Pe acelasi subiect:


Sfaturi pentru un adolescent nou diagnosticat cu diabet zaharat tip 2

Sfaturi pentru un adult nou diagnosticat cu diabet zaharat tip 2

Situatii in care nu putem administra antidiabeticele orale

Examenul ocular anual pentru diabetul de tip 1

Principalele riscuri si complicatii ale exceselor din perioada de Paste

Asociatia Acces la Sanatate © 2024

Toate informatiile disponibile pe portalul Diabet AZ sunt furnizate in scop strict educational. Aceste informatii nu vor fi utilizate pentru autodiagnostic sau tratament pentru nicio problema de sanatate. Aceste informatii NU INLOCUIESC CONSULTATIA EFECTIVA si NU CONSTITUIE OPINIE MEDICALA.
Aceste informatii pot sa nu fie adecvate situatiei medicale pe care o are utilizatorul. Cu toate ca articolele redactate de medici se bazeaza pe experienta medicala a acestora si pe literatura de specialitate nu garantam acuratetea lor si nici adecvarea cu situatia medicala specifica a utilizatorului.
Mai multe despre Termenii si conditiile de utilizare a site-ului aici.
Contact rapid

Contacteaza un profesionist in sanatate

Processing...
Thank you! Your subscription has been confirmed. You'll hear from us soon.
Newsletter Diabet-AZ
ErrorHere