Pacientii care au guta si diabet se confrunta cu un risc mai mare de amputare?

Sursa News Medical

Daca acest articol mi-a raspuns la o intrebare, ce fac cu el?
Il trimiteti mai departe cunoscutilor si necunoscutilor prin email, Facebook, Twitter sau Whatsapp.

Majoritatea pacientilor sunt familiarizati cu riscul de amputare asociat diabetului zaharat, dar un studiu recent prezentat la Conferinta virtuala a Colegiului American de Convergenta in Reumatologie 2020 sugereaza ca guta este si ea un factor de risc independent de amputare. Si mai ingrijorator este faptul ca exista un risc suplimentar la pacientii care sufera de guta si diabet.

Pacienti susceptibili

Cercetatorii au identificat peste patru milioane de pacienti cu guta si peste 25 de milioane de pacienti cu diabet intr-o baza de date importanta din SUA. Analiza datelor privind acesti pacienti a relevat ca cei care au numai guta sau numai diabet au fost de 22 de ori mai susceptibili de a suferi o amputare decat cei care nu au niciuna dintre afectiuni. Autorii studiului spun ca diagnosticarea tofilor gutosi infectati, a osteomielitei si a ulcerelor piciorului diabetic constituie o provocare clinica serioasa, care complica si mai mult riscul. Amputarile la pacientii observati au inclus laba piciorului, degetele de la picioare, palmele si degetele.

Scott M. Neville, podiatru chirurg, coautor al studiului, impartaseste faptul ca, desi medicii se concentreaza adesea pe atacurile de guta, perioadele intercritice dintre aceste episoade in care creste totalul uratului corporal necesita, de asemenea, tratamentul. El citeaza concluziile studiului ca fiind dovezi serioase de sustinere pentru reevaluarea perspectivelor cu privire la evolutia gutei in afara episoadelor acute.

,,Exista studii bine documentate referitoare la faptul ca pacientii cu diabet prezinta un risc crescut de amputare, dar acesta este primul studiu care documenteaza cresterea acestui risc la pacientii cu guta si un risc dublu de amputare pentru pacientii cu guta si diabet”, subliniaza Dr. Neville, diplomat al Consiliului American de Chirurgie a Piciorului si Gleznei.

El spune ca exista din ce in ce mai multe dovezi ca guta nu este doar o boala inflamatorie.

„Pana la aparitia simptomelor de guta, apre depunerea uratului. Odata cu cresterea ratei de amputare asociata cu guta, si in special cu guta si diabet zaharat concomitent, podiatrul trebuie sa trateze problema depunerii uratului in corp prin scaderea acidului uric seric la un nivel sub 6 mg/dl „, sustine dr. Neville.

Acest articol este realizat cu sprijinul:

Etichete: / / / /

Sursa News Medical

Pe acelasi subiect:


Cum pot persoanele diabetice sa-si imbunatateasca circulatia sanguina la nivelul picioarelor?

Care sunt simtomele piciorului diabetic?

Cum tratam singuri carceiele sau crampele musculare

Durerea de picioare: tipuri, cauze și tratament la domiciliu (II)

Durerea de picioare: tipuri, cauze si tratament la domiciliu (I)

Asociatia Acces la Sanatate © 2024

Toate informatiile disponibile pe portalul Diabet AZ sunt furnizate in scop strict educational. Aceste informatii nu vor fi utilizate pentru autodiagnostic sau tratament pentru nicio problema de sanatate. Aceste informatii NU INLOCUIESC CONSULTATIA EFECTIVA si NU CONSTITUIE OPINIE MEDICALA.
Aceste informatii pot sa nu fie adecvate situatiei medicale pe care o are utilizatorul. Cu toate ca articolele redactate de medici se bazeaza pe experienta medicala a acestora si pe literatura de specialitate nu garantam acuratetea lor si nici adecvarea cu situatia medicala specifica a utilizatorului.
Mai multe despre Termenii si conditiile de utilizare a site-ului aici.
Contact rapid

Contacteaza un profesionist in sanatate

Processing...
Thank you! Your subscription has been confirmed. You'll hear from us soon.
Newsletter Diabet-AZ
ErrorHere