Piciorul diabetic poate fi vindecat?

Sursa News Medical

Daca acest articol mi-a raspuns la o intrebare, ce fac cu el?
Il trimiteti mai departe cunoscutilor si necunoscutilor prin email, Facebook, Twitter sau Whatsapp.


Durere diabetica la nivelul picioarelor si ulcere

Ulcerele piciorului sunt o complicatie frecventa a diabetului necontrolat, care se formeaza ca urmare a lezarii tesutului pielii si expunerea ranilor. Acestea sunt cele mai frecvente la nivelul degetelor mari de la picioare si gleznelor si pot produce rani adanci pana la os.

Bolnavii de diabet zaharat pot dezvolta ulceratii ale piciorelo si dureri, de aceea se recomanda o atenta ingrijire a membrelor inferioare pentru a preveni dezvoltarea unor complicatii. Tratamentul pentru ulceratiile piciorului diabetic si durerea piciorului variaza in functie de cauzele acestora. Discutati cu medicul specialist despre acest lucru sau despre orice alt disconfort pentru a va asigura ca nu este o problema grava, ulcerele infectate pot duce la amputatie daca sunt neglijate.

Identificarea simptomelor si a diagnosticului

Unul dintre primele semne ale unui ulcer al piciorului sunt petele de lichidul care se scurge din ulcertie, lasate pe sosete sau in incaltaminte. Umflaturile, iritatiile, roseata si mirosul neobisnuit de la unul sau ambele picioare sunt, de asemenea, simptome frecvente ale unui ulcer al piciorului.

Cel mai vizibil semn al unui ulcer grav al piciorului este tesutul negru (numit escara) care inconjoara ulcerul. Acesta se formeaza din cauza absentei unui flux sanguin normal in zona din jurul ulceratiei. Gangrena partiala sau completa, care inseamna moartea tesutului din cauza infectiilor, poate aparea in jurul ulceratiilor. In acest caz, apare degajarea unui miros neplacut, durere si amorteala in zona afectata.

Semnele ulcerelor piciorului nu sunt intotdeauna evidente. Uneori, simtomele apar doar cand ulceratia este deja infectata. Discutati cu medicul daca observati vreo decolorare a pielii, in special tesut inchis la culoare sau daca simtiti dureri in jurul unei zone cu calus sau iritata.

Medicul va identifice gravitatea ulcerului pe o scara de la 0 la 3 folosind urmatoarele criterii

0: picior fara ulcer, dar predispus riscului
1: ulcer prezent, dar fara infectie
2: ulcer adanc, expunand articulatiile si tendoanele
3: ulceratii extinse sau abcese cauzate de infectie

Cauzele durerilor si ulceratiilor diabetice la nivelul picioarelor

Ulcerele diabetice sunt cauzate cel mai frecvent de:

  • circulatie sanguina deficitara;
  • nivel ridical al glicemiei (hiperglicemie);
  • leziuni ale terminatiilor nervoase;
  • picioare iritate sau ranite

Proasta circulatie a sangelui este o forma de boala vasculara in care sangele nu circula la nivelul membrelor inferioare in mod eficient. Circulatia slaba poate ingreuna vindecarea ulcerelor.

Nivelul ridicat al glucozei din sange poate incetini procesul de vindecare al unui ulcer infectat la picior, astfel incat controlul zaharului din sange este esential. La persoanele cu diabet zaharat de tip 2, adesea, tratarea ulcerelor infectate este mai dificila.

Lezarea nervilor este un efect pe termen lung si poate duce chiar la o pierdere a senzatiei la nivelul picioarelor. Acolo unde exista deteriorari ale terminatiilor nervoase poate aparea senzatia de furnicaturi si durere, la inceput. Deteriorarea nervului va reduce sensibilitatea la durere in zona piciorului si exista riscul aparitiei de rani nedureroase care pot provoca ulcere.

Ulcerele pot fi identificate datorita unor scurgeri din zona afectata si, uneori, prin prezenta unei umflaturi, care nu este intotdeauna dureroasa.

Uscaciunea pielii apare frecvent la persoanele cu diabet. Astfel pielea picioarelor este mai predispuse la crapatura, calusuri, bataturi si rani sangerande.

Acest articol este realizat cu sprijinul:

Etichete: / / / / / / /

Sursa News Medical

Pe acelasi subiect:


Cum pot persoanele diabetice sa-si imbunatateasca circulatia sanguina la nivelul picioarelor?

Care sunt simtomele piciorului diabetic?

Cum tratam singuri carceiele sau crampele musculare

Durerea de picioare: tipuri, cauze și tratament la domiciliu (II)

Durerea de picioare: tipuri, cauze si tratament la domiciliu (I)

Asociatia Acces la Sanatate © 2024

Toate informatiile disponibile pe portalul Diabet AZ sunt furnizate in scop strict educational. Aceste informatii nu vor fi utilizate pentru autodiagnostic sau tratament pentru nicio problema de sanatate. Aceste informatii NU INLOCUIESC CONSULTATIA EFECTIVA si NU CONSTITUIE OPINIE MEDICALA.
Aceste informatii pot sa nu fie adecvate situatiei medicale pe care o are utilizatorul. Cu toate ca articolele redactate de medici se bazeaza pe experienta medicala a acestora si pe literatura de specialitate nu garantam acuratetea lor si nici adecvarea cu situatia medicala specifica a utilizatorului.
Mai multe despre Termenii si conditiile de utilizare a site-ului aici.
Contact rapid

Contacteaza un profesionist in sanatate

Processing...
Thank you! Your subscription has been confirmed. You'll hear from us soon.
Newsletter Diabet-AZ
ErrorHere