Mentinerea greutatii optime

Redactia Diabet-AZ | Rubrica: Mentinerea greutatii optime | 18 aprilie 2019

Daca acest articol mi-a raspuns la o intrebare, ce fac cu el?
Il trimiteti mai departe cunoscutilor si necunoscutilor prin email, Facebook, Twitter sau Whatsapp.

mentinerea-greutatii-diabet

Excesul de greutate creste riscul de diabet zaharat de tip 2, boli de inima si accident vascular cerebral. De asemenea, poate creste riscul de hipertensiune arteriala si creste glicemia. Daca esti supraponderal, scaderea in greutate te va ajuta sa previi si sa tii sub control aceste afectiuni.

Pierderea in greutate poate fi dificila deoarece implica schimbarea modului de viata obisnuit. Trebuie sa mananci numai anumite alimente, sa faci multa miscare, pe scurt pierderea in greutate necesita timp, vointa si de multe ori poate sa devina o actiune frustranta.

Important este sa doresti acest lucru, sa ceri ajutorul unui specialist atunci cand singur nu poti si mai ales sa-ti mentii greutatea obtinuta cu atata efort. Din nefericire, multi oamenii care pierd kilograme ajung in scurt timp sa le puna inapoi. De fapt, peste 20% din cei care tin diete, peste cateva luni, renunta la ele si cantaresc cat cantareau inainte.

Obezitatea abdominala poate duce la diabet

Persoanele care sufera de obezitate prezinta un risc mult mai mare decat celelalte pentru diabetul de tip 2. Recent, anumite studii au evidentiat faptul ca nu numai greutatea, kilogramele in exces pot fi un pericol, ci mai ales modul unde se afla acestea. Astfel, greutatea suplimentara din jurul sectiunii medii se numeste grasime adipoasa viscerala sau grasime abdominala. Aceasta grasime extra abdominala creste semnificativ riscul de aparitie a rezistentei la insulina, ceea ce poate duce la diabet. De asemenea, creste riscul de hipertensiune arteriala. Persoanele cele mai expuse riscului de aparitie a diabetului zaharat de tip 2 sunt cele care au un indice de masa corporala mare (IMC), precum si o circumferinta a taliei ridicate si un raport ridicat de talie-sold.

Atentie! Un stil de viata sedentar si o dieta bogata in carbohidrati, produse lactate cu continut total de grasimi si grasimi saturate din carne rosie contribuie la grasimea abdominala.

Iată cum poti scapa de grasimea abdominala:

Consumul unei alimentatii sanatoase cu o proportie ridicata de fructe, legume si alte produse cu continut ridicat de fibre si continut scazut de grasimi poate ajuta la reducerea excesului de grasime abdominala. Inlocuirea unei cantitati modeste de proteine ​​din carne de pui sau peste cu unele dintre carbohidratii din dieta ta poate fi, de asemenea, benefice, potrivit unui studiu realizat de Societatea Americana pentru Stiinte Nutritionale.

In consecinta, persoanele cu diabet zaharat trebuie sa mearga la medicul lor care le poate ajusta dieta si le poate recomanda exercitii fizice. Astfel, va avea loc o imbunatatire a sensibilitatii la insulina.

Principalele probleme cauzate de supraponderalitate:

Probleme de respiratie

Kilogramele in plus impiedica plamanii sa se extinda pe deplin, iar muschii respiratiei pot sa nu functioneze la fel, astfel incat persoana in cauza simte ca nu poate respira corect. Mai ales grasimea abdominala poate afecta plamanii. Greutatea suplimentara poate accentua simptomele astmului bronsic si ale BPOC-ului.

Boala ficatului gras

Atunci cand grasimea se acumuleaza in ficat, poate provoca aparitia unui tesut cicatrizat, afectiune cunoscuta sub numele de ciroza. Unul dintre factorii favorizanti ai bolii ficatului gras este chiar excesul de kilograme in plus, la risc fiind mai ales persoanele de varsta mijlocie.

Osteoartrita

Greutatea in exces aduce o mare presiune pe articulatii dar si asupra cartilajului care protejeaza capetele oaselor, provocand durere si rigiditate. Mai mult, grasimea corporala poate duce si la aparitia unor inflamatii. Scaderea in greutate va fi benefica soldurilor si genunchilor.

Colesterol ridicat

Tot ceea ce mananci are o influenta asupra colesterolului, iar daca alegi sa ai o alimentatie nesanatoasa se va cunoaste asupra nivelului „colesterolului” LDL si a trigliceridelor. Trebuie sa alegi sa mananci alimente precum sunt cerealele integrale, fasole, vinete, ovaz, capsuni care te vor ajuta sa scazi colesterolul si sa mananci cat mai putine calorii.

Diabetul de tip 2

Datele statistice arata ca 8 din 10 persoane diagnosticate cu diabet zaharat tip 2 sunt supraponderale. Scaderea in greutate poate ajuta dar mai ales poate preveni complicatiile acestei afectiuni.

Boli cardiovasculare

Riscul cardiovascular depinde de IMC si de distributia adipozitatii, mai ales celei abdominale, de durata excesului ponderal, de factorii de risc asociati precum sunt diabetul zaharat de tip 2, dislipidemia, hipertensiunea arteriala, sindromul metabolic, sindromul de apnee in somn, fumatul, dar si istoricul familiar.

Boala de rinichi

Boala renala poate fi o complicatie a diabetului zaharat si hipertensiunii arteriale, dar poate fi, de asemenea, partial un rezultat direct al obezitatii.

Cancer

Excesul ponderal este direct asociat cu un risc crescut de cancer. Cele mai studiate au fost cancerul de san, in special la femeile in postmenopauza, colorectal, endometrial, prostatic, al pancreasului si colecistului.

Etichete: / / / / / / / / / / / / /

Pe acelasi subiect:


Boala ficatului gras (stenoza hepatica) creste riscul dezvoltarii COVID-19 in forma severa

Celulele alfa rezistente la insulina duc la exces de glucagon in diabetul de tip 2

Metformin asociat cu o rata redusa a mortalitatii dupa o interventie chirurgicala majora

Sfaturi pentru un adolescent nou diagnosticat cu diabet zaharat tip 2

Sfaturi pentru un adult nou diagnosticat cu diabet zaharat tip 2

Asociatia Acces la Sanatate © 2024

Toate informatiile disponibile pe portalul Diabet AZ sunt furnizate in scop strict educational. Aceste informatii nu vor fi utilizate pentru autodiagnostic sau tratament pentru nicio problema de sanatate. Aceste informatii NU INLOCUIESC CONSULTATIA EFECTIVA si NU CONSTITUIE OPINIE MEDICALA.
Aceste informatii pot sa nu fie adecvate situatiei medicale pe care o are utilizatorul. Cu toate ca articolele redactate de medici se bazeaza pe experienta medicala a acestora si pe literatura de specialitate nu garantam acuratetea lor si nici adecvarea cu situatia medicala specifica a utilizatorului.
Mai multe despre Termenii si conditiile de utilizare a site-ului aici.
Contact rapid

Contacteaza un profesionist in sanatate

Processing...
Thank you! Your subscription has been confirmed. You'll hear from us soon.
Newsletter Diabet-AZ
ErrorHere