Probleme ale piciorului diabetic

Sursa News Medical

Daca acest articol mi-a raspuns la o intrebare, ce fac cu el?
Il trimiteti mai departe cunoscutilor si necunoscutilor prin email, Facebook, Twitter sau Whatsapp.

Diabetul zaharat este o afectiune care duce la cresterea nivelului de zahar din sange (glucoza) la un pacient, deoarece organismul nu produce destula insulina hormonala, care ajuta la descompunerea zaharului ce intra in celule, si la crearea energiei pentru indeplinirea functiilor sale.

La nivel global, aproximativ 9% din populatia cu varsta peste 18 ani are diabet. Acesta afecteaza cel mai frecvent persoanele cu venituri mici si medii.

Taieturile si juliturile pe picioarele unui diabetic pot fi periculoase. Daca glicemia este ridicata, aceasta poate afecta circulatia sangelui in organism.

In aceasta situatie cele mai afectate sunt picioarele. Persoanele cu diabet trebuie sa aiba grija de semnele care indica o circulatie slaba a sangelui, cum ar fi picioarele care sunt calde, rosii si umflate.

La diabetici, chiar si o taietura mica sau o basica pe picior, se poate transforma intr-o infectie sau ulcer al piciorului.

Este posibil ca pacientul sa nu fi simtit taietura sau blisterul, deoarece si-a pierdut simturile in picioare din cauza neuropatiei, cauzata de nivelul ridicat al zaharului din sange.

Orice astfel de taietura va trebui tratata de un medic specialist. Pacientul trebuie sa ia antibiotice, sa acopere rana cu un bandaj si sa se odihneasca.

Un diabetic are un risc ridicat de ranire care poate deforma piciorul sau conduce, in cazuri extreme, la amputare, daca nu este trata cat mai repede.

Cum este afectata circulatia sanguina de nivelul ridicat de zahar din sange?

Nivelul ridicat de glucoza din sange poate duce la leziuni ale terminatiilor nervoase, cunoscute sub numele de neuropatie si circulatie slaba a sangelui.

Cand circulatia este afectata, sangele nu circula prin corp asa cum ar trebui. Taieturile si juliturile nu se vor vindeca cu usurinta, iar pacientul poate suferi crampe si dureri la nivelul picioarelor.

Exista riscul a dezvolta arteroscleroza, o boala inflamatorie care determina ingrosarea vaselor de sange.

Neuropatia se poate manifesta in multe feluri.

Neuropatia senzoriala

Neuropatia senzoriala este cel mai frecvent tip de leziune nervoasa si afecteaza nervii care transporta informatia in corpul, de la oase, piele si muschi la creier.

De asemenea, afecteaza modul in care simtim temperatura si durerea. Atunci cand un diabetic nu simte o taietura sau o julitura pe picioare, este posibil ca acesta sa sufere de neuropatie senzoriala.

Neuropatia motorie

In acet caz sunt afectate terminatiile nervoase care trimit informatii despre miscare. Poate afecta picioarele prin schimbarea formei, modificarea curburii si chircirea degetelor. Exista, de asemenea, risc de fracturi.

Neuropatia autonoma

Este o afectiune a nervilor care afecteaza functiile involuntare ale corpului, cum ar fi transpiratia, si pot duce la uscaciune si umiditate redusa a pielii.

Ca urmare, diabeticii trebuie sa fie foarte atenti la sanatatea picioarelor, sa semnaleze orice schimbare sau orice senzatie, sau lipsa acesteia, in anumite parti ale corpului ca urmare a bolii lor.

Cum isi pot ingriji picioarele pacientii diabetici?

Este important ca diabeticii sa-si supravegheze atent sanatatea picioarelor, astfel incat sa reduca la minimum riscul de taieturi sau blistere. Bataturile – zone ingrosate ale pielii cauzate de frecare; calusuri – piele uscata, tare in jurul calcaielor; precum si monturi – deformari ale osului pe degetul mare si pe degetul mic, toate reprezinta riscuri pentru diabetici. incaltamintea trebuie sa fie confortabila si sa nu cauzeaze rani

De asemenea, trebuie sa incerce sa mentina un nivel bun de umiditate a pielii picioarelor, care tinde sa devina foarte uscata.Vaselina este ideala pentru acest scop.

Bolnavii de diabet zaharat trebui sa evite fumatul, acesta poate inrautati circulatia sanguina si poate incetini si mai mult vindecarea ranilor.

Uneori, pacientii diabetici folosesc pantofi special conceputi care ii ajuta sa-si protejeze picioarele de leziuni. Nu se recomanda mersul cu picioarele goale datorita riscului crescut de taieturi sau zgarieturi.

Acest articol este realizat cu sprijinul:

Etichete: / / / / / / / / /

Sursa News Medical

Pe acelasi subiect:


Cum pot persoanele diabetice sa-si imbunatateasca circulatia sanguina la nivelul picioarelor?

Care sunt simtomele piciorului diabetic?

Cum tratam singuri carceiele sau crampele musculare

Durerea de picioare: tipuri, cauze și tratament la domiciliu (II)

Durerea de picioare: tipuri, cauze si tratament la domiciliu (I)

Asociatia Acces la Sanatate © 2024

Toate informatiile disponibile pe portalul Diabet AZ sunt furnizate in scop strict educational. Aceste informatii nu vor fi utilizate pentru autodiagnostic sau tratament pentru nicio problema de sanatate. Aceste informatii NU INLOCUIESC CONSULTATIA EFECTIVA si NU CONSTITUIE OPINIE MEDICALA.
Aceste informatii pot sa nu fie adecvate situatiei medicale pe care o are utilizatorul. Cu toate ca articolele redactate de medici se bazeaza pe experienta medicala a acestora si pe literatura de specialitate nu garantam acuratetea lor si nici adecvarea cu situatia medicala specifica a utilizatorului.
Mai multe despre Termenii si conditiile de utilizare a site-ului aici.
Contact rapid

Contacteaza un profesionist in sanatate

Processing...
Thank you! Your subscription has been confirmed. You'll hear from us soon.
Newsletter Diabet-AZ
ErrorHere