Raport: Dietele sarace, printre principalele cauze de boala la nivel global

Anca Rusen | Rubrica: Stiri diverse | 12 decembrie 2018

Daca acest articol mi-a raspuns la o intrebare, ce fac cu el?
Il trimiteti mai departe cunoscutilor si necunoscutilor prin email, Facebook, Twitter sau Whatsapp.

Dietele sarace sunt printre principalele cauze de boala la nivel global, reprezentand aproape unul din cinci decese, potrivit unui studiu publicat saptamana trecuta de Medscape.

Consumul de alimente nesanatoase, sau lipsa unei cantitati suficiente de alimente – inclusiv a copiilor care nu sunt alaptati – contribuie la malnutritia pe scara larga, au declarat cercetatorii din ultimul raport al Global Nutrition, citat de Reuters. Raportul este o analiza anuala anuala a starii de nutritie a lumii.

„Dietele sunt unul dintre factorii de risc de morbiditate si mortalitate de varf din lume – mai mult decat poluarea aerului, mai mult decat fumatul”, a spus Jessica Fanzo, profesor la Universitatea Johns Hopkins si autor principal al studiului.

„Ceea ce mancam este ceea ce ne omoara. Deci, ceva trebuie sa ne readuca pe drumul cel bun cu sistemul nostru alimentar”, a spus profesoara, in cadrul unei conferinte la nivel mondial privind alimentele din capitala Thailandei, Bangkok.

Dieta saraca

Specialista a mai spus si ca lipsa de cunostinte si accesibilitatea la produsele alimentare nesanatoase, precum si lanturile de aprovizionare ineficiente sunt printre factorii care contribuie la o dieta saraca.

Cercetatorii au analizat 194 de tari si au descoperit ca malnutritia ar putea costa lumea 3,5 miliarde de dolari pe an, in timp ce excesul de greutate si obezitatea ar putea costa 500 miliarde dolari anual.

Fiecare tara se lupta cu o anumita forma de malnutritie – fie copiii care sunt anemici sau prea mici pentru varsta lor, fie femeile supraponderale, dar subnutrite din cauza dietei nesanatoase – si ratele de obezitate din adolescenta cresc, se mai arata in raport.

Cele mai multe tari nu vor indeplini obiectivele globale privind nutritia pe care le-au semnat pana in 2025, inclusiv obezitatea si diabetul, cresterea anemiei si a sanatatii copiilor.

De exemplu, in Amsterdam, exista o reala criza legata de excesul ponderal in randul tinerilor, desi au fost realizate multe programe pentru combaterea obezitatii. Mai mult, astazi, prevalenta excesului de greutate si a obezitatii in Amsterdam s-a inrautatit, se mai arata in raport.

Nutritia este esentiala pentru dezvoltarea imunitatii impotriva bolilor, precum si a sanatatii mentale.

„Trebuie sa-ti pese de ceea ce mananca oamenii in tara ta daca vrei sa ai oameni intelectuali”, a mai spus acesta.

 

Etichete: / / / / / / / /

Pe acelasi subiect:


Este laptele asa de sanatos pe cat credem?

Ce aliment / ingredient sa evitam sau ce combinatii alimentare?

Sucurile din fructe si diabetul zaharat

Dieta pacientului diabetic dupa perioada sarbatorilor

Aperitive sanatoase de sarbatori

Asociatia Acces la Sanatate © 2024

Toate informatiile disponibile pe portalul Diabet AZ sunt furnizate in scop strict educational. Aceste informatii nu vor fi utilizate pentru autodiagnostic sau tratament pentru nicio problema de sanatate. Aceste informatii NU INLOCUIESC CONSULTATIA EFECTIVA si NU CONSTITUIE OPINIE MEDICALA.
Aceste informatii pot sa nu fie adecvate situatiei medicale pe care o are utilizatorul. Cu toate ca articolele redactate de medici se bazeaza pe experienta medicala a acestora si pe literatura de specialitate nu garantam acuratetea lor si nici adecvarea cu situatia medicala specifica a utilizatorului.
Mai multe despre Termenii si conditiile de utilizare a site-ului aici.
Contact rapid

Contacteaza un profesionist in sanatate

Processing...
Thank you! Your subscription has been confirmed. You'll hear from us soon.
Newsletter Diabet-AZ
ErrorHere