Rolul podiatriei in prevenirea si tratamentul complicatiilor piciorului in diabetul zaharat

Asociatia de Podiatrie

Daca acest articol mi-a raspuns la o intrebare, ce fac cu el?
Il trimiteti mai departe cunoscutilor si necunoscutilor prin email, Facebook, Twitter sau Whatsapp.

“Piciorul uman este o capodopera a ingineriei si o opera de arta,” spunea Leonardo Da Vinci despre minunea arhitecturala care este piciorul uman. Pe de alta parte, la fel ca orice mecanism sau opera de arta, piciorul uman se distruge daca nu este ingrijit corespunzator. Diabetul zaharat este o boala cronica care poate provoca la nivelul piciorului complicaţii la fel de serioase precum cancerul, in sensul ca aceste complicaţii cresc rata mortalitatii.

Diabetul in lume

In ultimii ani, asistam la o adevarata epidemie de diabet zaharat, la nivel mondial. Cele mai recente date ale Federatiei Internationale de Diabet (IDF), din 2017, ne arata ca exista 425 de milioane de persoane, cu varsta cuprinsa intre 20 si 79 de ani, ce sufera de aceasta afectiune. Previziunile specialistilor indica faptul ca, in anul 2045, numarul persoanelor cu diabet va ajunge la 629 de milioane.

Situatia la nivelul continentelor arata discrepante notabile. Din cele 425 de milioane de persoane cu diabet, cei mai mulţi dintre acestia se afla in Asia si Europa. Continentul asiatic inregistreaza un numar de 241 de milioane de persoane cu diabet, ceea ce inseamna 56.7% din numarul total de cazuri. Europa este a doua regiune ca si numar de persoane cu diabet inregistrate oficial – 58 de milioane in 2017 – insumand 13.6% din numarul total de cazuri. Mai mult decat atat, cresterea in Europa este prevazuta la 16% pana in 2045, ajungand la 67 de milioane.

Rata mortalitaţii la persoanele cu diabet este ridicata datorita, in principal, complicaţiilor specifice diabetului zaharat, precum neuropatia diabetica, piciorul diabetic şi boala cardiovasculara, şi nu bolii in sine. Se estimeaza ca, in anul 2017, 4 milioane de persoane au decedat din cauza diabetului zaharat şi a complicaţiilor asociate.

Complicaţiile diabetului zaharat

Printre cele mai des intalnite complicaţii critice cauzate de diabetul zaharat se numara neuropatia diabetica si piciorul diabetic, boala arteriala periferica, nefropatia, retinopatia si boala cardiovasculara.

Dintre acestea, boala cardiovasculara si neuropatia diabetica sunt cele mai periculoase, deoarece sunt un factor ce influenteaza semnificativ rata mortalitaţii la persoanele cu diabet zaharat. Spre exemplu, prevalenţa bolilor cardiovasculare aterosclerotice la aceste persoane este de 2-3 ori mai mare decat in cazul persoanelor sanatoase. Mai mult decat atat, la 80% dintre persoanele cu diabet zaharat bolile cardiovasculare aterosclerotice reprezinta cauza principala a mortalitatii.

Neuropatia diabetica este o alta consecinţa de temut a diabetului zaharat. Aceasta complicatie afecteaza fibrele nervoase, in special de la nivelul picioarelor, si conduce la pierderea sensibilitatilor. Statisticile arata ca 60-70% dintre persoanele cu diabet zaharat vor dezvolta neuropatie periferica sau isi vor pierde sensibilitatea, la nivelul membrelor inferioare.

Neuropatia diabetica reprezinta un factor de risc major pentru aparitia ulceraţiilor, iar in conjunctura cu prezenta bolii arteriale periferice, completeaza tabloul specific piciorului diabetic. Persoanele cu picior diabetic si un istoric de ulceratii au o rata de mortalitate cu 47% mai mare in urmatorii 10 ani decat persoanele cu diabet zaharat dar care nu au aceste complicatii.

Orice complicatie asociata diabetului zaharat este un avertisment pentru persoanele care sufera de aceasta boala cronica. Insa, ulceratiile reprezinta o problema la fel de serioasa precum cancerul. De exemplu, rata mortalitatii in cazul cancerului de prostata este de 4 ori mai mica decat in cazul unui ulcer neuropat.

Diabetul zaharat si complicatiile asociate in Romania

Conform studiului PREDATORR, ţara noastra inregistreaza un numar semnificativ de cazuri de diabet zaharat – 1.750.000 de adulti, avand varsta cuprinsa intre 20-79 de ani. Astfel, Romania se afla printre tarile din Europa cu cea mai mare prevalenta a acestei boli cronice. Mai mult decat atat, studiul mai arata faptul ca in jur de 2.5 milioane de persoane se afla in faza de prediabet.

Referitor la complicatiile asociate diabetului zaharat, rezultatele unui amplu studiu care a inclus peste 25.000 de pacienti cu diabet zaharat, care au completat un chestionar validat de calitate a vietii privind neuropatia diabetica (Chestionarul Norfolk), au aratat ca prevalenta neuropatiei diabetice este de 67%. Rezultatele aceluiasi studiu au relevat o prevalenta de 15% a ulceratiilor si de 4% a amputatiilor.

Amputaţiile de la nivelul membrelor inferioare cauzate de diabetul zaharat sunt o povara imensa pentru pacienti, pentru familiile acestora, pentru sistemul medical si pentru societate atat din punct de vedere social, cat si economic. Din pacate, in Romania se fac annual peste 5.000 de amputatii in randul persoanelor cu diabet, si estimarile specialistilor arata ca, in Romania, la fiecare 22 de minute, se pierde un picior din cauza diabetului.

Rolul podiatriei si a podiatrului in diabetul zaharat

Pe langa numeroasele domenii in care podiatria are o contributie majora, precum podiatria pediatrica si sportiva, biomecanica podiatrica, podiatrie dermatologica sau podiatrie juridica (criminalistica), aceasta stiinta de ingrijire medicala a piciorului joaca un rol activ si in managementul diabetului zaharat.

Ghidurile internationale recomanda introducerea podiatrului in echipa multidisciplinara de ingrijire a piciorului diabetic pentru a reduce numarul amputatiilor. Podiatrul este profesionistul din domeniul sanataţii fara de care tratamentul piciorului diabetic nu are succes. O abordare multidisciplinara a piciorului diabetic poate reduce cu pana la 85% rata de amputaţii asociate diabetului zaharat, conform recomandarilor de ingrijire a piciorului diabetic promovate de catre Federaţia Internaţionala de Diabet.

Principalele arii de practica in care podiatrul poate avea o contributie semnificativa, in randul persoanelor cu diabet, sunt urmatoarele:
Dermatologie: podiatrul se poate ocupa de tratarea infecţiilor fungice, fisurile tegumentare, leziunile interdigitale, unghiile incarnate si de ulceraţii.

Biomecanica: podiatrul poate face o examinare timpurie asupra mersului si deformarii picioarelor (hallux valgus, degete in ciocan, degete in gheara si proeminente osoase).

Screening de neuropatie diabetica: printr-un examen clinic si obiectiv, podiatrul poate depista precoce neuropatia diabetica. Rolul acestuia este crucial fiindca peste jumatate dintre persoanele cu neuropatie diabetica nu au niciun simptom la nivelul membrelor inferioare.
Screening de boala vasculara periferica (BAP): podiatrul poate testa circulatia sanguina periferica pentru a confirma sau infirma prezenţa BAP.

Evaluarea incalţamintei: podiatrul poate realiza evaluarea incalţamintei atat la interior, cat si la exterior. Acesta determina daca marimea si forma incalţamintei este potrivita pentru natura problemelor de la nivelul picioarelor persoanelor cu diabet.

Managementul ulceraţiilor: podiatrul poate aplica metoda offloading (descarcare de presiune) a piciorului. Este cunoscut faptul ca zonele de presiune ridicata ale piciorului sunt mai susceptibile la a dezvolta ulceratii.

Educaţie terapeutica: este important ca fiecare persoana cu diabet zaharat sa primeasca educaţie terapeutica, cu privire la boala cu care se confrunta si la consecinţele ei. Podiatrul poate oferi o educatie terapeutica simpla, relevanta, consistenta si repetata, astfel incat pacientul sa preia si el o parte din responsabilitatea tratamentului.

Ingrijirea podiatrica a piciorului la persoanele cu diabet zaharat este unul dintre cele mai importante deziderate. Studiile de specialitate demonstreaza faptul ca prezenta unui podiatru in echipele multidisciplinare de ingrijire a piciorului diabetic reduce numarul de amputatii, scade rata mortalitatii si, implicit, creste calitatea vieţii in randul persoanelor cu diabet zaharat.

Acest articol este realizat cu sprijinul:

Etichete: / / / / / / /

Asociatia de Podiatrie

Pe acelasi subiect:


Piciorul diabetic si COVID-19: o perspectiva italiana

Cheia succesului in managementul diabetului zaharat este educatia

Cum se trateaza piciorul diabetic in Marea Britanie in timpul pandemiei

Ghidul pentru persoanele cu diabet in perioada epidemiei de coronavirus

Vizita regulata la podiatru, o necesitate pentru persoanele cu diabet

Asociatia Acces la Sanatate © 2024

Toate informatiile disponibile pe portalul Diabet AZ sunt furnizate in scop strict educational. Aceste informatii nu vor fi utilizate pentru autodiagnostic sau tratament pentru nicio problema de sanatate. Aceste informatii NU INLOCUIESC CONSULTATIA EFECTIVA si NU CONSTITUIE OPINIE MEDICALA.
Aceste informatii pot sa nu fie adecvate situatiei medicale pe care o are utilizatorul. Cu toate ca articolele redactate de medici se bazeaza pe experienta medicala a acestora si pe literatura de specialitate nu garantam acuratetea lor si nici adecvarea cu situatia medicala specifica a utilizatorului.
Mai multe despre Termenii si conditiile de utilizare a site-ului aici.
Contact rapid

Contacteaza un profesionist in sanatate

Processing...
Thank you! Your subscription has been confirmed. You'll hear from us soon.
Newsletter Diabet-AZ
ErrorHere