Scaderea simptomelor TSPT poate micsora riscul de diabet tip 2

Sursa News Medical

Daca acest articol mi-a raspuns la o intrebare, ce fac cu el?
Il trimiteti mai departe cunoscutilor si necunoscutilor prin email, Facebook, Twitter sau Whatsapp.

Cercetatorii americani au descoperit un tratament pentru tulburarea de stres posttraumatic (TSPT) care poate duce la o ameliorare a simptomelor si care a fost asociat cu un risc de dezvoltare a diabetului de tip 2 cu 49% mai mic.

„Unele probleme cronice de sanatate pe termen lung, asociate cu TSPT, pot fi mai putin frecvente in randul pacientilor la care se reduc semnificativ simptomele din punct de vedere clinic, fie prin tratament sau prin imbunatatire spontana”, spun cercetatorii.

Tulburarea de stres posttraumatic (tulburare psihica caracterizata prin ganduri si amintiri intruzive, cosmaruri repetitive, flashback-uri, comportamente de evitare, hiper-reactivitate a sistemului vegetativ si modificari ale dispozitiei) afecteaza pana la 12% dintre civili si aproape 30% dintre veteranii de razboi. Persoanele cu TSPT prezinta riscuri de a dezvolta alte probleme de sanatate, iar ameliorarea simptomelor TSPT este asociata, in paralel, cu atenuarea simptomelor depresiei, imbunatatirea starii emotionale, a somnului, a tensiunii arteriale si a sanatatii fizice in general.

TSPT si diabetul de tip 2

TSPT este asociata cu un risc crescut de diabet de tip 2, care poate fi explicat prin prevalenta ridicata a obezitatii, a dereglarii nivelului glucozei din sange, inflamatiei, sindromului metabolic si depresieii in randul celor diagnosticati cu TSPT, spre deosebire de persoanele care nu sufera de tulburarea de stres posttraumatic.

Acest studiu de grup a revizuit informatii medicale din Probleme de Sanatate ale Veteranilor. Cercetatorii au selectat la intamplare 5.916 cazuri dintr-o populatie de pacienti veterani cu varste cuprinse intre 18 și 70 de ani, care au avut mai mult de doua vizite la ingrijiri de specialitate pentru tulburari de stres posttraumatic. Pacientii au fost monitorizati timp de 7 ani.

Dupa aplicarea criteriilor de eligibilitate, 1.598 de pacienti cu TSPT si fara risc de diabet au fost disponibili pentru analiza.

Ameliorarea semnificativa, din punct de vedere clinic, a simptomelor reprezinta o scadere cu 20 de puncte din grila de evaluare TSPT. Cercetarile au evidentiat faptul ca rezultatele erau independente de numeroase comorbiditati demografice, psihiatrice si fizice. Esantionul a cuprins 84,3% barbati, 66% caucazieni și 22% afro-americani. Varsta medie a pacientilor a fost de 42 de ani.

De asemenea, asocierea a fost independenta de numarul de sesiuni de psihoterapie TSPT.

„La pacientii ccare sufereau doar de tulburari de stres posttraumatic, scaderea semnificativa a PCL (este o masura de auto-raport ce contine 20 de elemente care evalueaza prezenta si gravitatea simptomelor TSPT) este asociata cu un risc mai mic de diabet, iar la pacientii cu TSPT si depresie, s-a constatat ca diminuarea simptomelor tulburarilor de stres posttraumatic s-a realizat concomitent cu o regresie a depresiei”, declara cercetatorii. „Astfel, scaderea riscului de diabet de tip 2 pare sa vina dupa o ameliorare a simptomelor TSPT, iar la pacientii cu tulburari de stres posttraumatic si depresie este necesara imbunatatirea ambelor conditii pentru a reduce riscul de diabet de tip 2.”

„In mod surprinzator, o imbunatatirea semnificativa a starii persoanelor cu tulburari de stres posttraumatic nu a fost asociata cu o modificare a valorilor IMC și A1C”. In viitor este necesara continuarea cercetarilor, in parte datorita datelor de evidenta medicala insuficiente. Un astfel de studiu ar putea determina daca scaderi mari, pe grila de evaluare a tulburarilor de stres posttraumaticale, pot fi asociate cu micsorarea rezistentei la insulina si reducerea inflamatiilor.

Concluzii

Studiul observational a examinat daca veteranii care au prezentat o ameliorare semnificativa a simptomelor tulburarii de stres posttraumatic (TSPT) au avut un risc mai mic de a dezvolta diabet de tip 2.

Analiza a inclus informatii medicale de la aproape 1.600 de veterani care au primit ingrijiri de specialitate pentru TSPT si au completat in mod constant lista de verificare TSPT ca parte a tratamentului lor.

Comparativ, pacientii fara o ameliorare semnificativa a simptomelor TSPT au avut un risc cu 49% mai mic de a dezvolta diabet de tip 2 intr-o perioada de monitorizare de 3-6 ani.

La pacientii cu TSPT si depresie, imbunatatirea ambelor conditii a fost asociata cu un risc mai mic de a dezvolta diabet.

Etichete: / / / / / /

Sursa News Medical

Pe acelasi subiect:


Cum pot persoanele diabetice sa-si imbunatateasca circulatia sanguina la nivelul picioarelor?

Care sunt simtomele piciorului diabetic?

Cum tratam singuri carceiele sau crampele musculare

Durerea de picioare: tipuri, cauze și tratament la domiciliu (II)

Durerea de picioare: tipuri, cauze si tratament la domiciliu (I)

Asociatia Acces la Sanatate © 2024

Toate informatiile disponibile pe portalul Diabet AZ sunt furnizate in scop strict educational. Aceste informatii nu vor fi utilizate pentru autodiagnostic sau tratament pentru nicio problema de sanatate. Aceste informatii NU INLOCUIESC CONSULTATIA EFECTIVA si NU CONSTITUIE OPINIE MEDICALA.
Aceste informatii pot sa nu fie adecvate situatiei medicale pe care o are utilizatorul. Cu toate ca articolele redactate de medici se bazeaza pe experienta medicala a acestora si pe literatura de specialitate nu garantam acuratetea lor si nici adecvarea cu situatia medicala specifica a utilizatorului.
Mai multe despre Termenii si conditiile de utilizare a site-ului aici.
Contact rapid

Contacteaza un profesionist in sanatate

Processing...
Thank you! Your subscription has been confirmed. You'll hear from us soon.
Newsletter Diabet-AZ
ErrorHere