Schimbari de abordare in tratarea piciorului diabetic

Sursa News Medical

Daca acest articol mi-a raspuns la o intrebare, ce fac cu el?
Il trimiteti mai departe cunoscutilor si necunoscutilor prin email, Facebook, Twitter sau Whatsapp.

Cercetatorii olandezi spun ca o schimbare de paradigma a modului in care este abordat tratamentul de ingrijire a piciorului diabetic va usura discomfortul produs de boala.

Dezvoltarea unor complicatii la nivelul piciorului sunt frecvente la persoanele cu diabet si s-a estimat ca 10% dintre acestia vor dezvolta ulceratii ale piciorului diabetic la un moment dat. Lasate netratate aceste afectiuni pot cauza complicatii severe, care la randul lor pot duce la optiuni drastice de tratament, cum ar fi amputatia. Se considera ca ulceratiile piciorului preced 85% din amputatiile asociate bolii diabetice.

Atentia asupra afectiunii

Datorita impactului major pe care ulceratiile la nivelul picioarelor le poate avea atat asupra serviciilor de sanatate, cat si asupra sanatatii pacientilor, o echipa de cercetatori din Amsterdam si-a propus sa investigheze motivul pentru care, in mediile de specialitate, nu se acorda o mai mare atentie acestei afectiuni.

Cercetatorii, de la Departamentul de Medicina pentru Reabilitare de la Universitatea din Amsterdam, spun ca exista cinci obstacole care impiedica o mai buna ingrijire a picioarelor, unul dintre acestea fiind preocuparea medicilor de a vindeca ulceratiile, in loc sa incerce prevenirea aparitiei acestora. Cercetatorii considera ca o mai mare atentie acordata prevenirii aparitiei ulceratiilor, va reduce suprasolicitarea provocata de boala piciorului diabetic asupra serviciilor de sanatate.

Un alt obstacol este faptul ca cercetarile din domeniul prevenirii ulceratiilor la nivelul piciorului sunt limitate, iar in cazul in care exista, acestea sunt in mare parte bazate pe studii de specialitate, in realitate ar trebui ca „studiile pentru prevenirea ulceratiilor sa fie rezultatul unor investigatii”.

Perspectiva epidemiologica

Ei au mai spus ca, din „perspectiva epidemiologica”, intelegerea aparitiei ulceratiilor este „in cel mai bun caz limitata”.

Cu toate acestea, cercetatorii nu cred ca depasirea acestor obstacole este solutia problemei. În schimb, isi doresc o schimbare majora in mlodul de abordare a tratamentului pentru aceasta afectiune. Trecerea de la o asistenta medicala stratificata, in care pacientii sunt tratati ca facand parte dintr-un grup, catre un tratament personalizat ar putea contribui la prevenirea aparitiei ulceratiilor, la o mai buna ingrijire a bolii si la diminuarea presiunii pe care aceasta boala o exercita asupra serviciilor de sanatate si a pacientilor.

Cercetatorii au concluzionat: „Prevenirea ulceratiile piciorului diabetic are o reprezentare slaba in domeniul cercetarii dar si in practica clinica, desi toti cei care se ocupa de ingrijirea piciorului diabetic sunt de acord ca este foarte importanta. În acest articol, am identificat o serie de obstacole care, in opinia noastra, impiedica prioritizarea prevenirii ulceratiilor.

„Pentru a depasi aceste obstacole, propunem o schimbare de paradigma de la asistenta medicala stratificata la medicamentatia personalizata, pentru a obtine tratamentul adecvat fiecarui pacient in parte. Speram sa vedem mai multe discutii in jurul acestei schimbari de abordare a problemei, mai mult entuziasm si investitii materiale in cercetarea si practica clinica pentru prevenirea ulceratiilor piciorului diabetic.”

Lucrarea cercetatorilor a fost publicata in Diabetes Metabolism Research and Review.

Acest articol este realizat cu sprijinul:

Etichete: / / / / /

Sursa News Medical

Pe acelasi subiect:


Cum pot persoanele diabetice sa-si imbunatateasca circulatia sanguina la nivelul picioarelor?

Care sunt simtomele piciorului diabetic?

Cum tratam singuri carceiele sau crampele musculare

Durerea de picioare: tipuri, cauze și tratament la domiciliu (II)

Durerea de picioare: tipuri, cauze si tratament la domiciliu (I)

Asociatia Acces la Sanatate © 2024

Toate informatiile disponibile pe portalul Diabet AZ sunt furnizate in scop strict educational. Aceste informatii nu vor fi utilizate pentru autodiagnostic sau tratament pentru nicio problema de sanatate. Aceste informatii NU INLOCUIESC CONSULTATIA EFECTIVA si NU CONSTITUIE OPINIE MEDICALA.
Aceste informatii pot sa nu fie adecvate situatiei medicale pe care o are utilizatorul. Cu toate ca articolele redactate de medici se bazeaza pe experienta medicala a acestora si pe literatura de specialitate nu garantam acuratetea lor si nici adecvarea cu situatia medicala specifica a utilizatorului.
Mai multe despre Termenii si conditiile de utilizare a site-ului aici.
Contact rapid

Contacteaza un profesionist in sanatate

Processing...
Thank you! Your subscription has been confirmed. You'll hear from us soon.
Newsletter Diabet-AZ
ErrorHere