Studiu: Combaterea obezitatii aduce beneficii in controlul diabetului de tip 2

Anca Rusen | Rubrica: Controlul greutatii | 7 martie 2019

Daca acest articol mi-a raspuns la o intrebare, ce fac cu el?
Il trimiteti mai departe cunoscutilor si necunoscutilor prin email, Facebook, Twitter sau Whatsapp.

Diabetul zaharat este o boala metabolica cronica considerata a fi incurabila si progresiva. Cu tratament medicamentos sau cu insulina boala insa poate sa fie controlabila. Mai mult, noile studii sustin ca daca obezitatea este combatuta, unii pacienti cu diabet zaharat de tip 2 ar putea sa-si duca boala de fond in remisiune.

O serie de studii sustin ca in cazul diabetului zaharat de tip 2, la pacientii cu obezitate, chirurgia bariatrica, metabolica este considerata o solutie optima, mai ales daca pacientul nu raspunde la tratament. De-a lungul anilor s-a tot incercat sa se ajunga la o remisiune a bolii. Conform expertilor, remisa in diabetul zaharat de tip 2 desi este controversata, reprezinta de fapt oprirea tratamentului medicamentos pentru cel putin un un de zile si mentinerea concentratiilor de glucoza in sange si de HbA1C in limite.

Legatura intre obezitate si diabet

Cu alte cuvinte, ultimele studii din domeniul asa cum noteaza cei de la www.sciencedirect.com, sustin ca exista o legatura profunda intre obezitate si diabet. Mai exact, cercetatorii cred ca daca este combatuta obezitatea si se revine la o greutate normala, anumiti pacienti cu diabet zaharat ar putea intra in remisiune.

Oamenii de stiinta din Italia, in urma studiilor facute sustin ca daca este tratata obezitatea cu ajutorul chirurgiei bariatrice, pacientul ar putea sa tina sub control diabetul zaharat. Acest lucru nu inseamna ca pacientul este complet vindecat, el va trebuie sa fie in permanenta sub controlul medicilor diabetologi.

Chiar daca in prezent mai sunt necesare studii pentru a spune clar ca diabetul zaharat de tip 2 poate sa intre in remisie prin metodele de mai sus, totusi este clar ca daca slabeste pacientul poate gestiona mult mai bine boala. El va tine sub control glicemia, daca kilogramele suplimentare sunt eliminate.

Etichete: / / / / / /

Pe acelasi subiect:


Cercetarile indica obezitatea si diabetul de tip 2 ca factori de risc in infectia cu COVID-19

Varsta inaintata si obezitatea sunt cei mai mari factori de risc in cazul infectiei cu COVID-19

Metformin asociat cu o rata redusa a mortalitatii dupa o interventie chirurgicala majora

Obezitatea reprezinta cel mai mare factor de risc pentru diabetul de tip 2, indiferent de mostenirea genetica

Afectiunile piciorului pot conduce la complicatii grave, atrag atentia specialistii

Asociatia Acces la Sanatate © 2024

Toate informatiile disponibile pe portalul Diabet AZ sunt furnizate in scop strict educational. Aceste informatii nu vor fi utilizate pentru autodiagnostic sau tratament pentru nicio problema de sanatate. Aceste informatii NU INLOCUIESC CONSULTATIA EFECTIVA si NU CONSTITUIE OPINIE MEDICALA.
Aceste informatii pot sa nu fie adecvate situatiei medicale pe care o are utilizatorul. Cu toate ca articolele redactate de medici se bazeaza pe experienta medicala a acestora si pe literatura de specialitate nu garantam acuratetea lor si nici adecvarea cu situatia medicala specifica a utilizatorului.
Mai multe despre Termenii si conditiile de utilizare a site-ului aici.
Contact rapid

Contacteaza un profesionist in sanatate

Processing...
Thank you! Your subscription has been confirmed. You'll hear from us soon.
Newsletter Diabet-AZ
ErrorHere