Testarea glicemiei: cand, cum si de ce

Anca Rusen | Rubrica: Controlul glicemiei | 17 aprilie 2019

Testarea glicemiei, a zaharului din sange este extrem de importanta pentru realizarea unui bun control al diabetului zaharat.

Astfel, persoanele care au primit un diagnostic de diabet zaharat trebuie sa-si masoare nivelul zaharului din sange din doua motive extrem de importante. Primul este acela ca masurarea glicemiei are un rol esential in gestionarea bolii si a planului de tratament. In al doilea rand, fiindca numai asa pot fi amanate aparitia complicatiilor diabetului zaharat.

Acasa, nivelul zaharului din sange se masoara cu ajutorul glucometrului. Mai mult, daca vei cunoaste in principalele momente ale zilei ce valori ale glicemiei ai, vei putea sa alegi corect ceea ce sa mananci in ziua aceea, vei putea sa iti adaptezi tratamentului medicamentos sau insulina, vei cunoaste ce exercitii fizice pot sa faci si pe care este bine sa le amani. Cu alte cuvinte, masurarea glicemiei la pacientul cu diabet zaharat este cheia prin care poti sa previi agravarea manifestarilor bolii, dar mai ales dezvoltarea complicatiilor grave ale acestei boli.

De ce are nevoie un pacient pentru masurarea glicemiei acasa

In primul rand are nevoie de un glucometru, adica de un aparat sau mai corect zis de un dispozitiv electronic care citeste nivelul zaharului din sange dintr-o mostra de sange.

De asemenea, ai nevoie de benzi de testare. Practic acesta banda se va introduce in glucometru.

Nu in ultimul rand ai nevoie si de un dispozitiv pentru intepare, dar si de lantete, adica ace cu ajutorul carora vei intepa pielea.

Insa nu trebuie sa te ingrijorezi, fiindca odata cu primirea diagnosticului medicul tau diabetolog te va invata tot ceea ce trebuie sa cunosti despre masurarea glicemiei acasa.

De ce este important sa-ti testezi glicemia

  • In functie de valoarea glicemiei vei putea sa ajustezi, asa cum ti-a spus medicul, doza de insulina sau de antidiabetice orale.
  • Vei cunoaste ce anume poti sa consumi ca alimentatie in ziua respectiva.
  • Vei putea sa previi hipoglicemia dar si hiperglicemia.
  • Un bun control glicemic amana dezvoltarea complicatiilor neplacute chiar grave ale bolii de fond.

Acest articol este realizat cu sprijinul:

Etichete: / / / / / / /

Pe acelasi subiect:


Metodele alternative de reducere a riscului de diabet zaharat

Controlul greutatii la persoanele cu diabet zaharat

Eruptie de papule mici, rosu-galbui

Diabetul si vindecarea ranilor

Cum se manifesta diabetul zaharat la barbati si femei

Opiniile medicilor, sfaturile si orice alte informatii disponibile pe acest site au scop informativ si educational. Ele nu pot substitui consultul medical direct si nici diagnosticul stabilit in urma investigatiilor si analizelor medicale.
Contact rapid

Contacteaza un profesionist in sanatate