Tipuri de insulina

Articolul este realizat de Dr Parliteanu Oana-Andreea

Daca acest articol mi-a raspuns la o intrebare, ce fac cu el?
Il trimiteti mai departe cunoscutilor si necunoscutilor prin email, Facebook, Twitter sau Whatsapp.

La momentul actual au aparut pe piata o varietate de tipuri de insulina, care au venit in sprijinul pacientilor pentru ca acestia sa poata beneficia de cel mai bun tratament. Se doreste mimarea secretiei normale a pancreasului pentru a obtine un control cat mai bun al diabetului zaharat. Pentru a vedea ce este insulina si cum este ea secretata de catre pancreas va rugam sa accesati articolul: Totul despre insulina.

Insulina semi-purificata

La inceputurile insulinei, aceasta era extrasa din pancreasul animalelor, in special porcine, si apoi semi-purificata. Desigur, cu metodele de la aceea vreme, era imbuteliata si folosita la om. Apoi s-a trecut la insulina umana, care provenea din pancreasul uman si era injecata alor oameni, fapt care ducea la numeroase evenimente alergice neplacute. Astazi, insulina este mult purificata, fiind obtinuta in laborator prin mecanisme de sinteza si incearca sa devina similara cu insulina secretata de propriul nostru corp.

Analogii de insulina

Gasim in zilele noastre analogii de insulina, care sunt cei mai folositi. Sunt insuline de sinteza obtinute in laborator, ultra purificate, ce seamana cu insulina umana si care doresc sa ajunga sa fie chiar similare cu insulina proprie, din punct de vedere al absorbtiei si al intrarii in actiune.

Avem insuline cu actiune rapida, ultra-rapida, lenta, sau insuline premixate ce au atat actiune rapida cat si actiune lenta.

Insulina ultra-rapida

Insulina ultra-rapida este o insulina ce isi incepe actiunea la cateva minute de la momentul injectarii (sub 5 minute). Este in momentul de fata cea mai apropiata de secretia normala pe care o are pancreasul uman. Are ca timp de actiune doua ore. Se numeste Fiasp si are indicatie de a fi folosita la momentul mesei pentru a corecta valoarea glicemei ce va creste dupa ce am mancat.

Avantajul acestei insuline este ca ea poate fi administrata atat inainte cat si dupa masa, datorita rapiditatii intrarii ei in actiune. Este folosita la pacientii cu diabet zaharat tip 1 si la pacientii cu diabet zaharat tip 2, in cazul in care acestia au o schema de mai multe prize de insulina pe zi si necesita adiminstrare la fiecare masa.

Tipuri de insulina rapida

Insulina rapida isi are debutul actiunii in aproximativ 15 minute de la momentul injectarii. Este folosita pentru a corecta o valoare mare a glicemiei si pentru a corecta cresterea glicemiei dupa ce pacientul a mancat. Timpul de actiune este de doua ore. Exista trei tipuri de insulina rapida pe piata. Toate pot fi folosite la pacientii cu diabet zaharat tip 1 si la pacientii cu diabet zaharat tip 2 care se afla in tratament cu injectii multiple pe zi.

In cazul insulinelor rapide si ultra-rapide, problema care se pune este ca daca doza nu este suficent de mare, pacientului ii va creşte glicemia. Daca doza este prea mare, atunci pacientul va face hipoglicemie, ii va scadea prea tare glicemia. Acesta este motivul pentru care inainte de a incepe tratamentul cu insulina, pacientul trebuie sa fie instruit cum sa o dozeze si cum sa o administreze in functie de cat a mancat si cat are glicemia inainte de masa.

Insulina lenta este insulina care nu are legatura cu ceea ce mancam. Ea scade glicemia pe parcursul intregii zile. Are actiune de la 16 pana la 24 ore si necesita una sau maxim doua administrari pe zi. Aceasta insulina este menita sa asigure un nivel bun al glicemiei pe parcursul intregii zile, daca pacientul nu are mancare. Cand acesta va manca, va administra si insulina rapida amintita mai sus. Altfel spus, insulina lenta tine nivelul de glicemie bazala in limite normale.

Tipuri de insuline lente

Sunt mai multe tipuri de insuline lent. Unele cu administrare o data pe zi, avand actiune 24 ore. Altele se administreaza in una sau doua prize pe zi, avand actiune de 16-18 ore. Se folosesc la pacientii cu diabet zaharat tip 1 si la pacientii cu diabet zaharat tip 2, fiind prima linie de insulinoterapie la pacientii cu diabet zaharat tip 2.

Insuline premixate

Mai exista si insulinele premixate, adica doua insuline intr-un flacon, in diverse combinaţii. Fie 30% rapida si 70% lenta, denumita Novomix 30; fie 25% rapida si 75% lenta, deumita Humalog Mix 25; fie 50% rapida si 50% lenta, denumita Humalog Mix 50. Aceste insuline se folosesc in doua prize si au actiunea specificata pe eticheta. Ele se folosesc mai rar, in special la diabetul zaharat tip 2, in momentul in care insulina lenta nu mai este suficienta si trebuie intensificat tratamentul cu insulina. Se opteaza pentru premixate in special la batrani si la pacientii care nu isi pot face singuri insulina pentru a usura situatia atat a bolnavului cat si a apartinatorilor.

Etichete: / / / / / / / / / / /

Articolul este realizat de Dr Parliteanu Oana-Andreea

Medic Diabet, Nutritie si Boli Metabolice

Pe acelasi subiect:


Sfaturi pentru un adolescent nou diagnosticat cu diabet zaharat tip 2

Sfaturi pentru un adult nou diagnosticat cu diabet zaharat tip 2

Situatii in care nu putem administra antidiabeticele orale

Examenul ocular anual pentru diabetul de tip 1

Principalele riscuri si complicatii ale exceselor din perioada de Paste

Asociatia Acces la Sanatate © 2024

Toate informatiile disponibile pe portalul Diabet AZ sunt furnizate in scop strict educational. Aceste informatii nu vor fi utilizate pentru autodiagnostic sau tratament pentru nicio problema de sanatate. Aceste informatii NU INLOCUIESC CONSULTATIA EFECTIVA si NU CONSTITUIE OPINIE MEDICALA.
Aceste informatii pot sa nu fie adecvate situatiei medicale pe care o are utilizatorul. Cu toate ca articolele redactate de medici se bazeaza pe experienta medicala a acestora si pe literatura de specialitate nu garantam acuratetea lor si nici adecvarea cu situatia medicala specifica a utilizatorului.
Mai multe despre Termenii si conditiile de utilizare a site-ului aici.
Contact rapid

Contacteaza un profesionist in sanatate

Processing...
Thank you! Your subscription has been confirmed. You'll hear from us soon.
Newsletter Diabet-AZ
ErrorHere