Tot ceea ce trebuie sa stiti despre noul Coronavirus si Diabet

Sursa News Medical

Daca acest articol mi-a raspuns la o intrebare, ce fac cu el?
Il trimiteti mai departe cunoscutilor si necunoscutilor prin email, Facebook, Twitter sau Whatsapp.

Amenintarea globala a coronavirusului este cu fiecare zi din ce in ce mai mare, vin stiri despre cazuri noi, si mai multe decese, sfaturi de calatorie si posibile dezastre economice. Media continua sa raporteze ca persoanele cu „alte patologii” prezinta un risc deosebit de ridicat – iar diabetul zaharat se afla in topul listei.

Deci ar trebui ca noi, persoanele cu diabet zaharat, sa fim in mod special preocupati? Și ce putem face pentru preventie?

Iata ce stim, pe baza informatiilor de la autoritatile din domeniul sanatatii, inclusiv a agentiei Centrelor pentru controlul si prevenirea bolilor (CDC), Organizatiei Mondiale a Sanatatii (OMS), diabetologi si alti profesionisti in domeniul medical.

Riscul la care este expus un diabetic care a contactat Covid-19

„In general, bolnavii de diabet prezinta riscuri mai mari de a dezvolta complicatii atunci cand se confrunta cu infectii virale, cum ar fi gripa, si la fel se poate intampla si in cazul COVID-19”, este declaratia Asociatiei Americane pentru Diabet (ADA) de la finalul lunii februarie.

ADA incurajeaza persoanele cu diabet sa urmeze instructiunile unor surse acreditate ale Centrelor pentru controlul si prevenirea bolilor si sa-si revizuiasca protocoalele zilnice specifice bolii diabetice, in cazul in care se infecteaza cu Covid-19.

Cu certitudine persoanele cu diabet zaharat sunt expuse unui risc mai mare atunci cand contacteaza gripa, pneumonie si acum COVID-19, deoarece atunci cand nivelul glucozei fluctueaza sau creste constant, avem un raspuns imun mai scazut (mai putina protectie in fata bolii ), deci riscam sa ne imbolnavim mai repede. Poate exista, de asemenea, un risc pronuntat de imbolnavire severa care se datoreaza in special faptului ca persoana sufera deja de diabet, chiar daca nivelul glucozei este in limite controlabile.

Desi nu exista o legatura directa dovedita intre boala diabetica si moartalitate cauzata de COVID-19, Jurnalul Asociatiei Medicale Americane (JAMA) raporteaza o rata mai mare a deceselor la persoanele care prezinta si alte patologi:

  • 10,5 % in cazul bolilor cardiovasculare;
  • 7,3 % in cazul diabetului zaharat;
  • 6,3 % in cazul bolilor respiratorii cronice;
  • 6,0 % in cazul hipertensiunii;
  • 5,6 % in cazul cancerului.

Cum sa se fereasca de coronavirus persoanele cu diabet zaharat

Majoritatea medicilor diabetologi pun accentul pe abordarea unei atitudini responsabile fata de igiena si dezvoltarea altor afectiuni, precum si a dublarii eforturilor de a mentine sub control nivelul glucozei.

Un renumit endocrinolog din Ohio, SUA, spune ca a primit apeluri de la pacienti ingrijorati de COVID-19, iar informatiile pe care ni le transmite sunt: „Primul pas: asigurati-va ca ati facut vaccinul antigripal. Daca dvs. sau cei dragi va imbolnaviti de o boala asemanatoare gripei sau a racelii, asigurati-va mai intai ca nu este gripa, aceasta fiind tratabila. Daca apare o evolutie spre pneumonie, cereti imediat asistenta medicala si tratament deoarece acesta este un semn specific virusurilor periculoase.”

Cunoscutul specialist in educatia si ingrijirea diabetului din Philadelphia, Gary Scheiner, ne aminteste ca persoanele cu diabet zaharat pot fi, de asemenea, mai predispuse la deshidratare, mai ales atunci cand nivelul zaharului din sange creste, de aceea este important sa va hidratati. Sunteti sfatuiti sa faceti provizii de apa imbuteliata sau chiar bauturi care contin zahar precum Gatorade, care pot furniza electroliti si energie in caz de situatii de urgenta cand aprovizionarea cu produse alimentare poate fi deficitara.

Intr-un interviu recent pe podcastul Riscuri ale bolii diabetice, Scheiner explica ca, daca o persoana cu diabet zaharat este infectata cu coronavirus, „impactul va fi acelasi ca la persoanele care nu sufera de diabet, dar in cazul diabeticilor va determina cresterea nivelului glucozei din sange si, de asemenea, veti observa inflamatii intense ale tractului respirator. O particularitate care deosebeste acest virus de alte virusuri, precum gripa, este ca poate provoca dificultati de respiratie, simptome pe care nu le intalnim intotdeauna la alte boli comune transmisibile. Deci, aceasta particularitate trebuie urmarita in mod special.”

Diabeticii ar trebui sa stocheze produse care le sunt necesare?

Fara indoiala, masurile care trebuiesc luate in situatiile de urgenta si in dezastre sunt unele deosebite.

„In general, cred ca acest virus ne indreptateste sa luam masuri asemanatoare celor in caz de catastrofa, iar persoanelor suferinde de diabet zaharat trebuie sa li se reaminteasca ca nu suntem niciodata suficient de bine pregatiti pentru scenarii de dezastru”, spune medicul endocrinolog Jason Baker din New York, el insusi suferind de diabet de tip 1. „Este momentul sa intelegem cat de vulnerabili suntem noi, bolnavii de diabet, cat de dependenti suntem de fabricarea si distributia neintrerupta a insulinei si a aparatelor de monitorizare a nivelului glucozei; suntem intr-adevar predispusi unui mare risc fara ele.”

Baker incurajeaza persoanele suferinde de diabet sa aiba doze suplimentare de insulina la indemana, de preferinta pentru o luna cel putin, impreuna cu dispozitive de monitorizare a nivelului glucozei si alte produse necesare in diabet, avand in vedere accesul dificil cauzat adesea de companiile de asigurari. De aceea este important sa gasiti resurse locale si sa va consultati cu medicul dumneavoastra despre cum sa depasiti eventualele probleme in aprovizionare, daca si cand este nevoie.

Specialistul in educatie si ingrijire a diabetului, Jane Dickinson, relateaza discutiile pe care le-a avut cu persoanele care incearca sa stocheze insulina si consumabile. „Cred ca exista sentimentul ca persoanele care folosesc pompe de insulina (un dispozitiv medical electronic care se poate aplica direct pe corp, eliberand insulina in organism 24 de ore pe zi) trebuie sa aiba la indemana nu doar suficiente consumabile pentru pompa, ci si un stoc de insulina injectabila ca rezerva.” Ceea ce este foarte rezonabil.

Din fericire, zeci de companii medtech si farmaceutice constientizeaza si fac pregatirile necesare in ceea ce priveste COVID-19 – in special J&J, Medtronic si Roche.

Grupul comercial AdvaMed remarca faptul ca, pana la sfarsitul lunii februarie, aproximativ trei duzini dintre companiile membre au donat impreuna produse medicale in valoare de 26,8 milioane de dolari Crucii Rosii Chineze (din momentul aparitiei COVID-19 in tara respectiva), precum si altor institutii de sanatate si clinici la nivel global. Grupul a format, de asemenea, un „Coronavirus Task Force” (Grupul de lucru Coronavirus), axat pe personal, transport, furnizare, etc., care se intruneste in mod regulat pentru a coordona initiativa industriei de specialitate.

Etichete: / / / / /

Sursa News Medical

Pe acelasi subiect:


Cum pot persoanele diabetice sa-si imbunatateasca circulatia sanguina la nivelul picioarelor?

Care sunt simtomele piciorului diabetic?

Cum tratam singuri carceiele sau crampele musculare

Durerea de picioare: tipuri, cauze și tratament la domiciliu (II)

Durerea de picioare: tipuri, cauze si tratament la domiciliu (I)

Asociatia Acces la Sanatate © 2024

Toate informatiile disponibile pe portalul Diabet AZ sunt furnizate in scop strict educational. Aceste informatii nu vor fi utilizate pentru autodiagnostic sau tratament pentru nicio problema de sanatate. Aceste informatii NU INLOCUIESC CONSULTATIA EFECTIVA si NU CONSTITUIE OPINIE MEDICALA.
Aceste informatii pot sa nu fie adecvate situatiei medicale pe care o are utilizatorul. Cu toate ca articolele redactate de medici se bazeaza pe experienta medicala a acestora si pe literatura de specialitate nu garantam acuratetea lor si nici adecvarea cu situatia medicala specifica a utilizatorului.
Mai multe despre Termenii si conditiile de utilizare a site-ului aici.
Contact rapid

Contacteaza un profesionist in sanatate

Processing...
Thank you! Your subscription has been confirmed. You'll hear from us soon.
Newsletter Diabet-AZ
ErrorHere