Tratamentul diabetului de tip 1

Articolul este realizat de Dr Parliteanu Oana-Andreea

Daca acest articol mi-a raspuns la o intrebare, ce fac cu el?
Il trimiteti mai departe cunoscutilor si necunoscutilor prin email, Facebook, Twitter sau Whatsapp.


Diabetul zaharat de tip 1 este o boala autoimuna caracterizata prin lipsa totala a producerii de insulina. Cu alte cuvinte, pancreasul pacientului nu mai poate produce acest hormon. Astfel, tatamentul diabetului de tip 1 se va face prin injectii de insulina cu ajutorul carora se va controla nivelul glicemiei. Insulina este un hormon secretat de corpul nostru la nivel pancreatic si are ca rol reglarea nivelelor de zahar din sange si insulina este vitala pentru transformarea glucozei in energie; in lipsa ei apare diabetul zaharat.

Pacientii diagnosticati cu diabet zaharat de tip 1 trebuie sa faca tratament cu insulina pentru reducerea nivelului de glucoza din sange, sa-si monitorizeze regulat nivelurile de glucoza din sange si sa aiba o dieta alimentara sanatoasa. De asemenea, acestia este bine sa faca zilnic miscare sau sport.

Managementului diabetului

Scopul managementului diabetului este mentinerea nivelurilor de glucoza din sange cat mai aproape de intervalul tinta. Atentie! Acest interval variaza in functie de istoricul medical al fiecarui pacient in parte. De aceea, trebuie sa discuti cu medicul diabetolog despre nivelul optim la care tu trebuie sa-ti mentii nivelul de glucoza din sange dar si despre modalitatile de a o face.

Cert este insa ca pastrarea nivelului glicemiei la intervalul optim este echilibrul corect dintre ceea ce mananci, activitatea fizica si administrarea tratamentului. De asemenea, trebuie sa fii constient ca nivelurile de glucoza din sange, care sunt prea mari, pot duce la hiperglicemie sau cetoacidoza si de aceea este indicat sa faci tot ce-ti sta in putere sa nu ajungi la ele. Totodata, nivelurile de glucoza din sange, care sunt prea scazute, pot duce la hipoglicemie.

Cetoacidoza este o urgenta si trebuie sa apelezi imediat serviciile de urgenta. In esenta, este extrem de important sa inveti despre fiecare reactie anormala a corpului, a organismului tau, despre ceea ce inseamna fluctuatia nivelului de glucoza din sange si sa actionezi corespunzator. Vorbeste des cu medicul tau diabetolog si afla tot ceea ce tine de controlul adecvat al bolii. Si nu uita: mentinerea nivelurilor de glucoza din sange in tinta te va ajuta sa previi atat complicatiile pe termen scurt, cat si pe termen lung.

Prevenirea complicatiilor

Pentru pacientii care au deja diabet zaharat de tip 1, prevenirea complicatiilor prin controlul glicemic bun si screening-ul medical obisnuit este esentiala.

Atentie! Initierea tratamentului cu insulina la pacientii cu diabet zaharat tip 1 este obligatorie. Pancreasul acestora nu mai secreta insulina, de aceea, singura solutie compatibila cu viata este insulinoterapia. Schema de insulinoterapie se va adapta varstei, stilului de viata, greutatii corporale si afectiunilor asociate ale pacientului.

Etichete: / / / / / / / / / /

Articolul este realizat de Dr Parliteanu Oana-Andreea

Medic Diabet, Nutritie si Boli Metabolice

Pe acelasi subiect:


Sfaturi pentru un adolescent nou diagnosticat cu diabet zaharat tip 2

Sfaturi pentru un adult nou diagnosticat cu diabet zaharat tip 2

Situatii in care nu putem administra antidiabeticele orale

Examenul ocular anual pentru diabetul de tip 1

Principalele riscuri si complicatii ale exceselor din perioada de Paste

Asociatia Acces la Sanatate © 2024

Toate informatiile disponibile pe portalul Diabet AZ sunt furnizate in scop strict educational. Aceste informatii nu vor fi utilizate pentru autodiagnostic sau tratament pentru nicio problema de sanatate. Aceste informatii NU INLOCUIESC CONSULTATIA EFECTIVA si NU CONSTITUIE OPINIE MEDICALA.
Aceste informatii pot sa nu fie adecvate situatiei medicale pe care o are utilizatorul. Cu toate ca articolele redactate de medici se bazeaza pe experienta medicala a acestora si pe literatura de specialitate nu garantam acuratetea lor si nici adecvarea cu situatia medicala specifica a utilizatorului.
Mai multe despre Termenii si conditiile de utilizare a site-ului aici.
Contact rapid

Contacteaza un profesionist in sanatate

Processing...
Thank you! Your subscription has been confirmed. You'll hear from us soon.
Newsletter Diabet-AZ
ErrorHere