Tratamentul varsticului cu diabet zaharat

Articolul este realizat de Dr Parliteanu Oana-Andreea

Daca acest articol mi-a raspuns la o intrebare, ce fac cu el?
Il trimiteti mai departe cunoscutilor si necunoscutilor prin email, Facebook, Twitter sau Whatsapp.

Vom discuta in acest articol despre particularitatile tratamentului la varstnic deoarece pacientii trecuti de varsta de 70 de ani sunt o categorie aparte. Acestia trebuie tratati cu foarte multa atentie si intr-un mod mai precaut, ei fiind considerati “fragili”. In aceasta viata avem doua perioade in care suntem mai sensibili la tratamente. Prima este in copilarie unde stim ca exista doze speciale ale medicamentelor (care tin cont de varsta, de greutate, de statura). O a doua astfel de perioada este la batranete, cand devenim cum spuneam mai sus “fragili”.

Varsta si diabetul zaharat

Pacientii despre care vom discuta sunt cei cu diabet zaharat tip 2, acestia find in mare parte pacienti cu diabet care ajung la varste de peste 70 ani, debutul bolii fiind undeva peste varsta de 40 ani. Din pacate la acest moment nu avem multi pacienti cu diabet zaharat de tip 1 care au ajuns la batranete. Debutul diabetului zaharat de tip 1 se face in copilarie sau tanar adolescent. Nu avem in tara varstnici cu diabet zaharat cu o evolutie atat de lunga (vorbim de peste 50 de ani de evolutia bolii).

Sunt cazuri extreme de izolate. In viitor vom putea discuta si despre pacienti cu diabet zaharat de tip 1 care sa depasesca varsta de 70 ani. In ultimii ani tehnologia a avansat, tratamentele s-au perfectionat si acum diabeticul de tip 1 are o speranta de viata asemanatoare cu un om fara diabet zaharat.

Tratament ajustat in functie de varsta

Discutam astfel despre pacienti varstnici, atunci cand acestia au depasit varsta de 70 ani. La aceasta categorie de oameni trebuie sa tinem cont ca organele lor si sistemele lor interne s-au degradat in timp si nu mai functioneaza la parametrii de 100%. Astfel, tratamentul trebuie ajustat in functie de nevoile lor. De exemplu, la batranete, rinichiul nu mai functioneaza la capacitate maxima (functia renala scade odata cu varsta). In acest fel trebuie sa fim atenti la medicamentele care se elimina renal (deci prin rinichi), deoarece in cazul unui pacient batran se pot intampla accidente nedorite.

Din cauza ca rinichii nu mai filtreaza cum trebuie, substanta din acel medicament se poate acumula in corp si poate duce la un supradozaj. Substanta este toxica si poate fi cu potential fatal unui astfel de pacient. La fel se intampla si in cazul medicamentelor care se descompun in ficat. Din acest motiv, inainte de a initia un tratament varstnicului trebuie sa ne asiguram ca toate analizele lui sunt in limite normale (desigur pentru varsta lui). Este necesar sa tinem cont de eventuale valori mai mici sau mai mari si sa ajustam dozele medicamentelor conform analizelor bolnavului.

Dusmanul batranetii

Daca discutam despre un pacient cu o varsta de peste 70 ani, ne vom gandi in primul rand la calitatea vietii lui si la posibilele boli asociate diabetului zaharat de tip 2. Cel mai de temut “dusman” al batranetii este dementa sau Boala Alzheimer. Aceste patologii inseamna ca pacientul uita, nu mai poate crea noi amintiri si devine incet, incet dependent de cei din jurul lui. Cauzele acestei boli sunt multiple, dar se pare ca un factor de risc important il are si un tratament extrem de agresiv al diabetului zaharat. Mai ales obsesia de a tine valoarea glicemei cat mai mica cu orice risc.

Este o greseala sa tratam pacientul varstnic cu diabet zaharat tip 2 la fel de agresiv ca pe pacientul tanar. Putem risca sa facem rau celulelor nervoase din creier. Creierul nostru se hraneste cu glucoza. Daca valoarea glucozei (a zaharului din sange) este mica sau foarte mica, atunci creierul sufera si pe termen lung poate duce la moartea celulelor cerebrale si aparitia dementei. Din acest motiv recomandarile de tratament pentru diabetul zaharat tip 2 nu sunt atat de drastice in cazul pacientilor care au depasit varsta de 70 ani.

Recomandari glicemie varstici

La acesti pacienti se recomanda o valoare a glicemiei in jur de 130-140 mg/dl, si o valoare a hemoglobinei glicozilate in jurul valorii de 7-7.5% daca pacientul este fara alte probleme grave de sanatate. In cazul acestora sau a celor care au deja instalata o dementa / Boala Alzheimer, tintele terapeutice sunt si mai permisive. Se poate spune si ca nu exista nici o tinta la acesti pacienti care au depasit varsta de 80 ani. Singura conditie este evitarea hipoglicemiilor (a glicemiilor mici care pot afecta si mai mult creierul) si mentinerea unei calitati a vietii in limite decente.

Un alt aspect important este faptul ca pacientul batran nu mai simte setea, astfel el fiind extrem de expus unei complicatii acute a diabetului zaharat de tip 2 si anume coma hiperosmolara. Aceasta netratata poate fi fatala. (Complicatiile acute si cronice ale diabetului zharat vor face obiectul unor alte articole viitoare).

Etichete: / / / / / / / / /

Articolul este realizat de Dr Parliteanu Oana-Andreea

Medic Diabet, Nutritie si Boli Metabolice

Pe acelasi subiect:


Sfaturi pentru un adolescent nou diagnosticat cu diabet zaharat tip 2

Sfaturi pentru un adult nou diagnosticat cu diabet zaharat tip 2

Situatii in care nu putem administra antidiabeticele orale

Examenul ocular anual pentru diabetul de tip 1

Principalele riscuri si complicatii ale exceselor din perioada de Paste

Asociatia Acces la Sanatate © 2024

Toate informatiile disponibile pe portalul Diabet AZ sunt furnizate in scop strict educational. Aceste informatii nu vor fi utilizate pentru autodiagnostic sau tratament pentru nicio problema de sanatate. Aceste informatii NU INLOCUIESC CONSULTATIA EFECTIVA si NU CONSTITUIE OPINIE MEDICALA.
Aceste informatii pot sa nu fie adecvate situatiei medicale pe care o are utilizatorul. Cu toate ca articolele redactate de medici se bazeaza pe experienta medicala a acestora si pe literatura de specialitate nu garantam acuratetea lor si nici adecvarea cu situatia medicala specifica a utilizatorului.
Mai multe despre Termenii si conditiile de utilizare a site-ului aici.
Contact rapid

Contacteaza un profesionist in sanatate

Processing...
Thank you! Your subscription has been confirmed. You'll hear from us soon.
Newsletter Diabet-AZ
ErrorHere