Articolul este realizat de Dr Parliteanu Oana-Andreea
Vom discuta in acest articol despre particularitatile tratamentului la varstnic deoarece pacientii trecuti de varsta de 70 de ani sunt o categorie aparte. Acestia trebuie tratati cu foarte multa atentie si intr-un mod mai precaut, ei fiind considerati “fragili”. In aceasta viata avem doua perioade in care suntem mai sensibili la tratamente. Prima este in copilarie unde stim ca exista doze speciale ale medicamentelor (care tin cont de varsta, de greutate, de statura). O a doua astfel de perioada este la batranete, cand devenim cum spuneam mai sus “fragili”.
Pacientii despre care vom discuta sunt cei cu diabet zaharat tip 2, acestia find in mare parte pacienti cu diabet care ajung la varste de peste 70 ani, debutul bolii fiind undeva peste varsta de 40 ani. Din pacate la acest moment nu avem multi pacienti cu diabet zaharat de tip 1 care au ajuns la batranete. Debutul diabetului zaharat de tip 1 se face in copilarie sau tanar adolescent. Nu avem in tara varstnici cu diabet zaharat cu o evolutie atat de lunga (vorbim de peste 50 de ani de evolutia bolii).
Sunt cazuri extreme de izolate. In viitor vom putea discuta si despre pacienti cu diabet zaharat de tip 1 care sa depasesca varsta de 70 ani. In ultimii ani tehnologia a avansat, tratamentele s-au perfectionat si acum diabeticul de tip 1 are o speranta de viata asemanatoare cu un om fara diabet zaharat.
Discutam astfel despre pacienti varstnici, atunci cand acestia au depasit varsta de 70 ani. La aceasta categorie de oameni trebuie sa tinem cont ca organele lor si sistemele lor interne s-au degradat in timp si nu mai functioneaza la parametrii de 100%. Astfel, tratamentul trebuie ajustat in functie de nevoile lor. De exemplu, la batranete, rinichiul nu mai functioneaza la capacitate maxima (functia renala scade odata cu varsta). In acest fel trebuie sa fim atenti la medicamentele care se elimina renal (deci prin rinichi), deoarece in cazul unui pacient batran se pot intampla accidente nedorite.
Din cauza ca rinichii nu mai filtreaza cum trebuie, substanta din acel medicament se poate acumula in corp si poate duce la un supradozaj. Substanta este toxica si poate fi cu potential fatal unui astfel de pacient. La fel se intampla si in cazul medicamentelor care se descompun in ficat. Din acest motiv, inainte de a initia un tratament varstnicului trebuie sa ne asiguram ca toate analizele lui sunt in limite normale (desigur pentru varsta lui). Este necesar sa tinem cont de eventuale valori mai mici sau mai mari si sa ajustam dozele medicamentelor conform analizelor bolnavului.
Daca discutam despre un pacient cu o varsta de peste 70 ani, ne vom gandi in primul rand la calitatea vietii lui si la posibilele boli asociate diabetului zaharat de tip 2. Cel mai de temut “dusman” al batranetii este dementa sau Boala Alzheimer. Aceste patologii inseamna ca pacientul uita, nu mai poate crea noi amintiri si devine incet, incet dependent de cei din jurul lui. Cauzele acestei boli sunt multiple, dar se pare ca un factor de risc important il are si un tratament extrem de agresiv al diabetului zaharat. Mai ales obsesia de a tine valoarea glicemei cat mai mica cu orice risc.
Este o greseala sa tratam pacientul varstnic cu diabet zaharat tip 2 la fel de agresiv ca pe pacientul tanar. Putem risca sa facem rau celulelor nervoase din creier. Creierul nostru se hraneste cu glucoza. Daca valoarea glucozei (a zaharului din sange) este mica sau foarte mica, atunci creierul sufera si pe termen lung poate duce la moartea celulelor cerebrale si aparitia dementei. Din acest motiv recomandarile de tratament pentru diabetul zaharat tip 2 nu sunt atat de drastice in cazul pacientilor care au depasit varsta de 70 ani.
La acesti pacienti se recomanda o valoare a glicemiei in jur de 130-140 mg/dl, si o valoare a hemoglobinei glicozilate in jurul valorii de 7-7.5% daca pacientul este fara alte probleme grave de sanatate. In cazul acestora sau a celor care au deja instalata o dementa / Boala Alzheimer, tintele terapeutice sunt si mai permisive. Se poate spune si ca nu exista nici o tinta la acesti pacienti care au depasit varsta de 80 ani. Singura conditie este evitarea hipoglicemiilor (a glicemiilor mici care pot afecta si mai mult creierul) si mentinerea unei calitati a vietii in limite decente.
Un alt aspect important este faptul ca pacientul batran nu mai simte setea, astfel el fiind extrem de expus unei complicatii acute a diabetului zaharat de tip 2 si anume coma hiperosmolara. Aceasta netratata poate fi fatala. (Complicatiile acute si cronice ale diabetului zharat vor face obiectul unor alte articole viitoare).
Articolul este realizat de Dr Parliteanu Oana-Andreea
Medic Diabet, Nutritie si Boli Metabolice