Ulceratiile piciorului

Sursa News Medical

Daca acest articol mi-a raspuns la o intrebare, ce fac cu el?
Il trimiteti mai departe cunoscutilor si necunoscutilor prin email, Facebook, Twitter sau Whatsapp.

Strans legate de neuropatia diabetica, durerile diabetice la nivelul terminatiilor nervoase si ingrijirea piciorului diabetic, ulceratiile piciorului diabetic afecteaza multe persoane cu diabet.

Expertii sugereaza ca aproximativ 10% dintre persoanele cu diabet zaharat dezvolta ulceratii la picior la un moment dat.

Ulceratiile piciorului pot afecta persoanele cu diabet de tip 1 si de tip 2.

Boala diabetica influenteaza ulceratiile piciorului in mai multe moduri si este important ca persoanele cu diabet sa inteleaga consecintele potential grave ale netratarii acestei afectiuni.

Ce sunt ulceratiile piciorului diabetic?

Ulceratiile piciorului pot aparea la oricine si se refera la o rana deschisa pe piele, in partea de jos a gambei sau pe laba piciorului.

Cand nivelul glicemiei este adesea ridicat sau fluctuant, leziuni ale pielii care, in mod normal, se vindeca usor, acum se vor vindeca greu din cauza disfunctiilor la nivelul terminatiilor nervoase.

Chiar si o rana minora poate dezvolta o ulceratie la nivelul piciorului.

De ce persoanele cu diabet sunt mai predispuse la aparitia ulceratiilor piciorului?

Persoanele cu diabet zaharat prezinta disfunctii la nivelul terminatiilor nervoase din cauza neuropatiei diabetice periferice.

Acest lucru inseamna ca nervii care, de obicei, transmit senzatia de durere de la nivelul picioarelor la creier nu mai functioneaza la fel de bine si este posibil sa apara leziuni fara sa le simtiti.

Daca calcati pe ceva ascutit, purtati incaltaminte stramta, aveti taieturi, basici sau vanatai, toate se pot transforma in ulceratii ale piciorului diabetic.

Arterele ingustate pot, de asemenea, afecta circulatia sanguina la nivelul picioarelor la unele persoane cu diabet, acest lucru putand afecta capacitatea piciorului de a se vindeca normal. Cand ranile de la picior nu se vindeca, pot aparea ulceratii ale piciorului.

Care sunt factorii de risc care duc la aparitia ulceratiilor piciorului diabetic?

Urmatorii factori pot creste riscul de a dezvolta ulceratii ale piciorului:

  • Neuropatia;
  • Probleme cu circulatia sangelui;
  • Boala diabetica slab monitorizata;
  • Incaltaminte neadecvata;
  • Mersul in picioarele goale.

Persoanele care sufera de diabet de mai mult timp sau isi gestioneaza mai putin eficient diabetul, au mai multe sanse de a dezvolta ulceratii ale piciorului. Fumatul, sedentarismul, excesului de greutate, colesterolul sau tensiunea arteriala ridicata pot creste riscul aparisiei ulceratiilor la nivelul piciorului.

Cat de grava este aparitia ulceratiilor piciorului?

Din pacate, pentru unii bolnavi de diabet, ulceratiile piciorului pot duce la amputatie. Ulceratiile mai putin grave se vindeca dupa o perioada mai lunga de timp si pot crea disconfort in acest timp.

Cum pot preveni aparitia ulceratiilor piciorului diabetic?

Preintampinarea aparitiei ulceratiilor la piciorul diabetic implica o buna ingrijire a acestora (a se vedea Ghidul pentru diabet si ingrijire a picioarelor).

In plus, persoanele cu diabet zaharatar trebui sa mearga la medicul de familie sau la un specialist, pentru examinarea picioarelor, cel putin o data pe an. Depistarea unor simtome cum ar fi senzatia redusa la nivelul picioarelor si actionarea imediata, ajuta la prevenirea aparitiei ulceratiilor piciorului diabetic.

Am diabet si sunt ingrijorat ca am ulceratii la picior, ce ar trebui sa fac?

Persoanele cu diabet zaharat, care sunt ingrijorate de faptul ca ar putea avea ulceratii ale piciorului, trebuie sa mearga urgent la medic. Se va aplica un pansament care va steriliza ulceratiile si astfel vor fi protejate de infectii iar pielea sa se vindece mai repede.

Acest articol este realizat cu sprijinul:

Etichete: / / / / /

Sursa News Medical

Pe acelasi subiect:


Cum pot persoanele diabetice sa-si imbunatateasca circulatia sanguina la nivelul picioarelor?

Care sunt simtomele piciorului diabetic?

Cum tratam singuri carceiele sau crampele musculare

Durerea de picioare: tipuri, cauze și tratament la domiciliu (II)

Durerea de picioare: tipuri, cauze si tratament la domiciliu (I)

Asociatia Acces la Sanatate © 2024

Toate informatiile disponibile pe portalul Diabet AZ sunt furnizate in scop strict educational. Aceste informatii nu vor fi utilizate pentru autodiagnostic sau tratament pentru nicio problema de sanatate. Aceste informatii NU INLOCUIESC CONSULTATIA EFECTIVA si NU CONSTITUIE OPINIE MEDICALA.
Aceste informatii pot sa nu fie adecvate situatiei medicale pe care o are utilizatorul. Cu toate ca articolele redactate de medici se bazeaza pe experienta medicala a acestora si pe literatura de specialitate nu garantam acuratetea lor si nici adecvarea cu situatia medicala specifica a utilizatorului.
Mai multe despre Termenii si conditiile de utilizare a site-ului aici.
Contact rapid

Contacteaza un profesionist in sanatate

Processing...
Thank you! Your subscription has been confirmed. You'll hear from us soon.
Newsletter Diabet-AZ
ErrorHere